Ja šis radikāls vajadzīgo mērķi neatrod, vai to mērķi jau iznīcinājis cits radītais oksidētājs, tad šī vienība klīst kā bez dienesta palicis kareivis un var savu lādiņu (elektronu pāri) "izšaut" uz neaizsargātu šūnu, to sagraujot vai sakropļojot. Tā rodas organismā oksidētāji – "bandīti".
Vizuāli to bieži novēro, ka āda kļūst trausla, tā saglabā krunkas, ko uzskata arī par novecošanas pazīmi.
Brīvos radikālus organismā rada arī vide, piemēram, Saules starojuma ultravioletā (UV) zona, rentgena starojums, radioaktīvais gamma starojums, cigarešu dūmi, piesārņots pilsētu gaiss, ozons un sliktais alkohols.
Apkopojot brīvo radikālu jau zināmās negatīvās īpašības, varam teikt, ka tie veicina novecošanos, iekaisumu procesus, sirds un asinsvadu sistēmas slimības un dažas vēža formas.
Pret brīviem radikāliem veiksmīgi cīnās dabas radītie antioksidanti, kas sevišķi daudz ir dažās garšvielās, ogās un augļos – C, E, A vitamīni, betakarotīns, selēns, polifenoli – flavonoidi (tie ir augļu, ogu smaržās esošie fenoli) u.c..
Eiropas Savienībā kopš 2007.g. pētījumus un biznesa vajadzībām mērījumus veic Nīderlandes Ultrehtas universitātē dibinātā ORAC Europe BV (Dr. Van den Berg, Dr. Beukelman).
Pasaulē pašlaik vienīgie pieejamie oficiāli apstiprinātie dati par dažādu ogu, augļu, garšvielu un pārtikas produktu antioksidantu spējas raksturojumiem ir atrodami ASV Zemkopības departamenta apkopotos ORAC datos 2007.gadā - 277 pārtikas produktiem. ORAC ir organismā esošā vai radītā skābekļa radikālu absorbcijas spēja (Oxigen Radical Absorbance Capacity – angliski).
Pēdējos dažos gados internetā var atrast daudz rakstu pieprasot
informāciju par ORAC. Taču jāņem vērā, ka pagaidām dažādas
firmas publicē datus ar atšķirīgā vienībām ORAC spēju raksturojumā.
ASV Zemkopības departamenta oficiālā datu bāzē ir ieteikts izmantot
mkmoli/100 g produkta, bet esmu lasījis datus, kur ir mkmoli/litrā,
bet šie skaitļi ir 10 reizes palielināti jo 1litrā ir 10x100g. Vienība
"mkmoli" šeit ir mērījumos izmantotā oksidantu masa, kas ir
izteikta molos. Protams, ja tā pati laboratorija ir noteikusi ORAC
spējas citiem produktiem, tad dati ir noderīgi savstarpējai salīdzināšanai.
Ogu un augļu ietekmi uz veselību salīdzinājumā labi rāda to antioksidantu spējas ORAC vienībās mkmoli/100g:
Aronijas – 16 062, melnais plūškoks – 14 500, lielogu dzērvenēm (Amerikas lielogu dzērvenes) – 9 584, zilenēm – 6 552, plūmēm – 6 259, kazenēm – 5 347, avenēm – 4 882, zemenēm – 3 577, ķiršiem – 3 365, āboliem – 3 082, bumbieriem – 2 941, avokado – 1 933, apelsīniem – 1 819, persikiem – 1 814, mandarīniem – 1 620, vīnogas, sarkanās – 1260, greipfrūti – 1 238, svaiga citronu sula 1 225, kivi – 1 210, vīnogas, zaļās – 1 118, aprikozes – 1 115, mango – 1 002, banāni – 879, nektarīniem – 750, ananāsiem – 562, arbūziem - 142
(dati no
USDA, Selected Foods, 2007. U.S. Department of Agriculture).
Šie dati skaidri rāda, ka mūsu zemnieku audzētās dižbrūklenes ir vismaz 5 reizes spēcīgāks palīgs veselības nostiprināšanai par labākiem importa augļiem – avokado, apelsīniem, persikiem, mandarīniem. Arī mūsu augļi – āboli, bumbieri ir spēcīgāki palīgi slimniekiem, salīdzinot ar dienvidus augļiem.
Savukārt īsti čempioni antioksidantu satura ziņā ir savulaik Latvijā plaši audzētās aronijas (tagad to dārzi ir aizlaisti ar krūmiem vai pat iznīcināti). Aronijai ir unikālas spējas, jo tā ir vienīgā, kas efektīgi savāc augsnē esošo selēnu (Se) un koncentrē to ogās. Tādejādi Skandināvijas valstīs pret novecošanos vispāratzītais selēns ir pieejams jau veselīgā un viegli uzņemamā formā un nav jāpērk dārgās kapsulas ar selēna ķīmiskiem savienojumiem.
Aronijas
savulaik padomijā piespieda audzēt daudzās mežniecībās,
jo slepenos pētījumos bija pierādīts, ka šīs ogas vislabāk attīra
organismu no radiācijas radītā ļaunuma, tās novērsa daudzas asinsvadu
un sirds slimības. Savukārt tuvākajos gados ir gaidāma sevišķi
spēcīga Saules aktivitāte (maksimums 2012.gadā), kuras starojuma
izsauktie kaitīgie faktori ir spēcīgais UV, caur ejošais radioaktīvais
(gamma) starojums un aktivētā mikropasaule, jo ozona slānis nespēs
to kompensēt. Tāpēc tieša palīdzība ar antioksidantiem un imunitātes
stiprināšana kļūst svarīgāks uzdevums par maz iespējamu un novēloto
medicīnisko palīdzību. Tikai pērnā g.s. beigās aroniju sulu sāka
ražot ASV un uz burkām lasīju zīmīgu reklāmas tekstu: "Šī
krūma dzimtene ir Ziemeļamerika, bet tikai pēc tā izceļošanas
uz Eiropu un izpētes Krievijā tas atgriežas kā atzīts veselību
nostiprinošs palīgs".
Antioksidanti gatavos produktos
Mani kā dzērveņu audzētāju un ogu pārstrādātāju interesē dažādu pārstrādes, uzglabāšanas veidu ietekme uz antioksidantu saturu.
Ņemot
vērā visai īso pētījumu laiku (kopš 2002.gada), vēl ir pārāk
maz datu, bet publicētā ASV Zemkopības departamenta 2007.gada datu
bāzē var atrast dažas interesantas sakarības (ORAC, mkmoli/100g).
Augļi, ogas/sula/žāvēti līdz 40% mitruma
Apelsīni/1 819/726 ORAC vienību
Zemenes/3541/1 002
Zilenes/6552/2 900
Vīnogas sarkanas/1260/1780
Vīnogas, baltas/ 1118/830/4 188
Bumbieri/1 911/704
Persiki/1 814/ sīrupā - 436/ 4 222
Itāļu
vīnogas/ 830/
4 188
Šie atrastie savstarpēji salīdzināmie dati rāda, ka sulās antioksidantu saturs ir 2-3 reizes mazāk kā ogās, bet žāvētos augļos, ogās antioksidantu spēja ir 2 - 4 reizes augstāka par svaigiem augļiem un ogām. Tas liecina, ka žāvēšanas tehnoloģija, sevišķi, ja saglabā gaistošos fenolus (aromātiskās vielas) ir viena no vis labākām tehnoloģijām bioloģiski aktīvo ogu augļu ilgstošai saglabāšanai.
Pagaidām nav publicēti dati par saldēto ogu, augļu ORAC īpašībām, bet svaigos brokoļos ir 1 362 ORAC, kad saldētos brokoļos ir tikai 496 ORAC vienības, tātad 3 reizes mazāk.
Latvijas
veikalos daudz ir importa ābolu no Polijas lieldārziem, kuros sevišķi
intensīvi jālieto dažādas ķīmiskas vielas slimību un kaitēkļu
apkarošanai. Savukārt kaitēkļi un slimības šeit savairojās tieši
lielo dārzu plašuma dēļ, par ko jau agrāk pārliecinājās Moldovas,
Ukrainas un Kazahijas lieldārzos. Šādus ķīmiski apstrādātos ābolus
neēd peles un žurkas, jo tās ir sevišķi jūtīgas. Amerikā arī
daudz lieto lieldārzu ābolus, tāpēc ir ORAC dati dažādu
šķirņu mizotiem un nemizotiem āboliem.
Ābolu šķirne nemizoti mizoti
Nezināma 3 082 ORAC 2 578 ORAC vienību
Delicous 2 670 2 210
Sarkanā
Delicous 4 275
2 934
Labi ir redzams, ka sevišķi daudz antioksidantu spējas (25%) zaudē mizotie sarkanie āboli.
Līdzīga
sakarība ir salīdzinot vārītos saldos kartupeļus - ar mizu vārītos
(bez sāls) ir 2115 vienības, bet bez mizas vārītos
766 vienības ORAC. Te ir viela pārdomām – kāpēc pārāk daudzus
produktus mēs gatavojam iepriekš tos nomizojot?
Visai interesanti ir dati par dažādu vīnu antioksidantu spēju:
Kaberne 5 034 ORAC vienību
Sarkanvīns 3 873
Rozā 1 005
Baltvīns
391
Labi
redzams, ka tumšie sarkanie vīni ir daudz spēcīgāki antioksidanti
par gaišajiem vīniem, bet vīnos ir augstākas antioksidantu spējas
par vīnogu sulām. Te vieta ir atcerēties vismaz 2 pētījumu apkopojumus
grāmatās par vīniem, kuros ir pierādīts, ka tumšie sarkanvīni
ir visai veselīgi ietekmē veselus reģionus, novēršot vai ievērojami
mazinot sirds un asinsvadu slimības, salīdzinot ar balto vīnogu reģioniem,
kuros attiecīgi vairāk lieto savus baltos vīnus.
Daži interesanti dati.
Mani ieinteresēja dažu antioksidantu saturs dažos riekstos:
Pekana rieksti 17 940
Valrieksti 13 541
Pistācijas 7 557
Zemesrieksti 3 166
Ciedru 616
Interesanti,
ka sarkanie sīpoli – 1 521 ORAC vienībās ir "stiprāki"
par dzelteniem sīpoliem – 1 220 ORAC.
Ikdienas
antioksidantu "normu" uzskata 3000 – 5000 ORAC vienību
intervālā. Tas nozīmē, ka tikai 100 gr
jebkuri mūsu Latvijas ogas, augļi
dos to pašu, ko izreklamētie ārzemju produkti, bet tiem
pat oficiāli apstiprinātu ORAC datu nav (piemēram, " XanGo sula",
ticami ka nāk no ASV kā krūmmelleņu un dzērveņu sulu maisījums,
bet sastāvā esošais mangostans, iespējams, datos norādīts kā
"mangos" satur tikai 1002 ORAC vienību).