TOMS BRICIS sola karstas dienas. Tādās negribas slēgt iekšā plīti un ēst kaut ko karstu. Aukstās zupas būs īsti vietā un laikā. Šoreiz piedāvāju divas neierastākas receptes – it īpaši par tādām var saukt atspirdzinošo zaļo zupu un vienu klasisko auksto zupu.
Lai tās jūs atvēsina šajās vasaras dienās!
Gurķu un jogurta zupa
Sastāvdaļas:
- 1 garais gurķis,
- 6 redīsi,
- 500 ml grieķu jogurta,
- 400 ml auksta ūdens,
- 2 novārītas olas,
- 100 g rukolas,
- sauja lociņu un diļļu, sāls, pipari, šķipsna čili pārslu
1. Gurķi un redīsus nomazgā un sarīvē vai smalki sagriež.
2. Grieķu jogurtu sakuļ ar aukstu ūdeni.
3. Visus zaļumus smalki sakapā. Olas nomizo un sagriež.
4. Gurķi, redīsus un zaļumus iemaisa jogurtā. Pēc garšas pievieno sāli.
5. Pasniedzot pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem un pēc vēlēšanās ar čili pārslām. Dekorē ar cieti novārītu olu.
Atspirdzinošā zaļā zupa
Sastāvdaļas:
- 2 nelieli kabači,
- 1 apelsīna sula,
- 1 laima sula,
- 1 glāze auksta dārzeņu buljona,
- sauja bazilika lapiņu,
- 50 g ciedru riekstu,
- 1 ķiploka, daiviņa,
- 1 ēd. k. saldās čili mērces,
- 1 ēd. k. olīveļļas,
- jogurts vai saldais krējums pasniegšanai,
- apelsīna, gurķa gabaliņi dekorēšanai
1. Kabačus noskalo un sagriež gabalos.
2. Kopā ar bazilika lapiņām, buljonu, ķiploku, ciedru riekstiem, čili mērci, olīveļļu lej blendera krūzē un visu sablendē.
3. Pievieno apelsīnu sulu un pēc garšas pievieno laima sulu un sāli. Samaisa un liek ledusskapī, lai atdziest.
4. Pasniedzot var pievienot pa karotei jogurta vai krējuma. Dekorē ar apelsīna gabaliņiem, gurķa šķēlītēm.
Aukstā sarkanā zupa
Sastāvdaļas:
- 500 g marinētu biešu,
- 0,5 l ūdens,
- 0,5 l paniņu vai kefīra,
- 400 g gurķu,
- 100 g redīsu,
- 200 g doktordesas,
- 2 olas,
- 0,5 ‒ 1 ēd. k. sinepju,
- 0,5 ‒ 1 ēd. k. mārrutku,
- zaļie lociņi, dilles, sāls, svaigi malti melnie pipari,
- 1 – 2 ēd. k. galda etiķa
1. Nomizo gurķus un sagriež mazos gabaliņos vai strēmelēs. Redīsus sagriež ripiņās.
2. Uzvāra olas, noloba un sakapā gabaliņos. Pusi olas atstāj zupas dekorēšanai. Desu sagriež.
3. Sasmalcina lociņus un dilles.
4. Lielā bļodā lej ūdeni, pievieno marinētās bietes, kā arī visas sagatavotās sastāvdaļas. Kārtīgi izmaisa. Pēc garšas pievieno sinepes, mārrutkus, etiķi. Pieliek zaļumus. Beigās pieber sāli un piparus.
5. Pasniedz ar krējumu vai bezpiedevu jogurtu pēc izvēles.