Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Dienas receptes: Mārtiņdienai un Lāčplēša dienai

Svinam svētkus ar gardu pašu gatavotu maltīti pie skaisti klāta galda.

Mārtiņdiena un Lāčplēša diena ievada gada nogales svētku garo maratonu. Šiem svētkiem jāgatavo klasiski latviešu ēdieni. Tradicionāli jācep zoss, taču ekonomiskākā variantā varat cept arī vistu. Cepeša receptē neminēju konkrētu produktu daudzumu, jo tas atkarīgs no tā, kādu putnu izvēlēsities. Ja tā būs liela vista, tad jārēķinās, ka vajadzēs trīs ābolus un trīs apelsīnus. Ja cepsiet zosi, augļu vajadzēs vairāk. Pīlei un zosij ir daudz tauku. Pārpalikušos taukus pataupiet – tie lieliski noderēs, ziemas sezonā gatavojot sautētos kāpostus.

Arī burkānu zupa iederas tradicionālā latviešu galdā. Tāpat rudens augļu kūka – arī tai augļus varat jaukt pēc saviem ieskatiem. Varat izmantot arī tikai viena veida augļus. 


Burkānu un puravu krēmzupa

Sastāvdaļas:

  • 500 g rīvētu burkānu,
  • 1 sīpols,
  • 2 daiviņas ķiploka,
  • 2 puravi (baltā daļa),
  • 2 kartupeļi,
  • 1 paciņa svaigā siera,
  • eļļa apcepšanai,
  • sāls, pipari pēc garšas,
  • 1–2 tējk. svaigi sarīvēta ingvera

Gatavošana:

1. Puravu, sīpolu notīra un sagriež gabalos. Ķiploku notīra un sakapā. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos.

2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolu un puravus.

3. Katlā lej ūdeni vai buljonu, liek sarīvētos burkānus, sagrieztos kartupeļus un apceptos puravus, sīpolus. Visu vāra, līdz dārzeņi mīksti.

4. Zupai pievieno saspiestas ķiploka daivas, sāli, piparus un visu sablendē.

5. Zupu lej atpakaļ katlā, iemaisa svaigo sieru un vēlreiz uzvāra, līdz zupa uzmet pirmo burbuli.

6. Pašās beigās pievieno sarīvētu ingveru pēc garšas.


Pildīts putna cepetis

Sastāvdaļas:

  • 1 liela vista (pīle, zoss);

Pildījumam

  • āboli,
  • apelsīni,
  • garšaugi pēc izvēles – timiāns, pētersīlis, raudene, lociņi, sāls, pipari pēc garšas;
  • apelsīnu vai aprikožu ievārījums pārziešanai;

Piedevās:

  • kartupeļi,
  • burkāni un citi rudens dārzeņi pēc izvēles

Gatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220–250 grādiem. Izvēlēto putnu noskalo ar aukstu ūdeni un ierīvē gan ādu, gan dobumu ar garšvielām. Piepilda dobumu ar sešās daivās sagrieztiem āboliem (serdes izņemtas) un apelsīnu šķēlītēm, iekaisa nedaudz sāls.

Cepamtraukā (vislabāk čuguna) ievieto putnu, atstājot vietu kartupeļiem un citiem dārzeņiem. Traukā ielej ūdeni – tā, lai būtu piepildīti 3–4 cm no trauka apakšas. Apklāj putnu ar foliju un liek cepties 220 grādos apmēram pusotru stundu. Pēc pusotras stundas noņem foliju, liek traukā kartupeļus un burkānus.

Pārkaisa ar sāli, pipariem un citām garšvielām, ja vēlas. Ja ūdens iztvaikojis, pielej vēl ūdeni, lai dārzeņi peldētu ūdens un tauku maisījumā. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep visu vēl 40 vai vairāk minūtes, līdz gaļa gatava un dārzeņi mīksti.

Pašās beigās putna ādu pārziež ar marmelādi un vēlreiz liek cepeškrāsnī uz kādām 20 minūtēm. 


Vēla rudens augļu kūka

Sastāvdaļas:

  • 110 g sviesta istabas temperatūrā,
  • 150 g cukura,
  • 130 g kviešu miltu,
  • 1 tējk. cepamā pulvera,
  • šķipsna sāls,
  • garšvielas – pa šķipsnai ingvera pulvera, kardamona un kanēļa,
  • 2 olas; sezonas augļi – derēs āboli, plūmes, bumbieri, persiki

Gatavošana: 

1. Pannu ar noņemamām malām (piemēram, 25 cm diametrā) izklāj ar cepampapīru. Izsmērē ar sviestu gan pašu pannu, gan arī pannas malas.

2. Sagatavo augļus: ābolus sagriež uz pusēm, izņem serdes un pusītes sagriež plānās šķēlītēs. Līdzīgi rīkojas ar bumbieriem. Plūmēm un persikiem izņem kauliņus un arī sagriež plāni.

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

4. Sviestu sakuļ kopā ar cukuru, līdz veidojas gaiša, gaisīga masa.

5. Pa vienai pievieno olas, atkal sakuļ. Miltus sajauc ar garšvielām un cepamo pulveri, kārtīgi izmaisa.

6. Mīklu liek sagatavotajā pannā, vienmērīgi izlīdzina – masa ir bieza un vairāk līdzinās krēmam, tāpēc to nevar vienkārši ieliet.

7. Virsū izkārto izvēlētos augļus. Tos var nedaudz iespiest mīklā, taču tie labi iegrims arī paši.

8. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 50 minūtes.

9. Pasniedz atdzesētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemas ēdieni

Bietes, ķirbis, graudaugi siltos novembra ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko