Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Pavasari gaidot

Veģetāri ēdieni vieglākam pavasarim.

Lai arī dabā šonedēļ valda ziema un soctīklu bildēs vērojam, kā cilvēki slēpo ap Brīvības pieminekli, sirdī tomēr ceram uz pavasari. Kā nekā tuvojas jau marta vidus. Tāpēc gribas ēst vieglāk – vairāk zaļumu un svaigu dārzeņu, mazāk gaļas un citu smagu ēdienu.

Tāds arī ir mans šīs nedēļas piedāvājums – viegli salāti ar atsvaidzinošu mērci, aptītlīgas pupiņas no cepeškrāsns un smaržīga šampinjonu zupa, kas bagātināta ar timiānu, jo man šķiet, ka šis garšaugs ar sēnēm sader vislabāk. Tie, kam nepatīk timiāns, var pievienot sakapātu pētersīli. Arī tas piestāv sēnēm.

Šampinjonu krēmzupa ar timiānu

Sastāvdaļas: 1 l dārzeņu vai sēņu buljona, 500 g šampinjonu, 2 ķiploka daivas, 1 sīpols, 250 ml saldā krējuma, 2 tējk. timiāna lapiņu, 2 ēd. k. eļļas apcepšanai

1. Sīpolu un ķiploka daivas notīra un smalki sagriež. Šampinjonus rupji sagriež.

2. Katliņā uzkarsē eļļu. Uz mērenas uguns sautē sīpolus, ķiplokus un sēnes trīs minūtes, līdz visi produkti kļūst mīksti.

3. Pielej buljonu, krējumu, uzvāra. Katliņam uzliek vāku un vāra apmēram piecas minūtes.

4. Tad zupu sablendē ar rokas blenderi vai nu pilnībā gludu vai atstāj mazus gabaliņus, ja vēlas.

5. Iemaisa timiānu, sāli, piparus un pasniedz.


Dārzeņu salāti

Sastāvdaļas: 1 gurķis, 1 tomāts, 1 burkāns, ½ sarkanā sīpola, zaļie salāti; mērcei – 1 ēd. k. sinepju, 2 tējk. medus, 90 ml olīveļļas, 2 ēd. k. baltvīna etiķa vai citronu sulas, sāls, pipari; piedevām – grauzdētas sēkliņas (saulespuķu, sezama vai citas)

1. Visus dārzeņus notīra. Tomātu un gurķi sagriež gabaliņos vai šķēlītēs. Sīpolu sagriež plānos pusgredzenos. Burkānu sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves.

2. Sinepes sajauc ar medu, pievieno citrona sulu vai baltvīna etiķi, sāli, piparus. Sagatavotajā mērcē iekuļ eļļu.

3. Uz šķīvja kārto dārzeņus, salātlapas. Pārlej ar sinepju un medus mērci. Pārkaisa ar grauzdētām sēkliņām.

4. Pasniedz nekavējoties.


Cepeškrāsnī ceptas pupiņas ar sieru

Sastāvdaļas: 400 g saldētu pākšu pupiņu, 200 g labi kūstoša siera, 2 ēd. k. olīveļļas, 1 ēd. k. svaigā siera, 1 ēd. k. sinepju, šķipsna kaltēta rozmarīna un timiāna, sāls

1. Saldētas pākšu pupiņas atkausē un ber bļodā.

2. Eļļu samaisa kopā ar sinepēm, svaigo sieru, rozmarīnu, timiānu un sāli.

3. Eļļas mērci pārlej pupiņām, samaisa un atstāj apmēram stundu, lai pupiņas nedaudz iemarinējas.

4. Cepeškrāsni uzkarsē uz 200 grādiem.

5. Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru, uz tās ber iemarinētās pupiņas un liek krāsnī. Cep apmēram 20 minūtes.

6. Sieru (Holandes, Tilzītes) sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kad pupiņas cepušās apmēram 20 minūtes, izņem no krāsns un pārkaisa ar sarīvēto sieru. Liek atpakaļ krāsnī vēl uz apmēram 10 minūtēm. Cep, līdz siers izkusis un veido zeltaini brūnu garoziņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemas ēdieni

Bietes, ķirbis, graudaugi siltos novembra ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko