Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Gardas un aromātiskas vakariņas

Visātrāk un vienkāršāk pagatavojamie gaļas ēdieni no vistas.

Par pildīto vistas fileju teikšu tā – siera, spinātu un sinepju pildījums maigajai vistas filejai piešķir ļoti labu garšu un sniedz sāta sajūtu.

Siera un sinepju kombinācija ir gan maiga, gan pikanta reizē. Ja vēlaties šim ēdienam dūmu aromātu un vēl pikantāku garšu, katru fileju varat pārlikt ar divām šķiņķa šķēlēm. Žāvētais šķiņķis vistas gaļu padarīs arī sulīgāku. Tādā gadījumā šķiņķa šķēles pirms cepšanas jānotin ar diegu, lai tās no filejas nenokrīt.

Savukārt cālis Austrumu gaumē pagatavojams darbdienas vakariņām nedaudz vairāk kā pusstundā – pat cepeškrāsni nevajadzēs ieslēgt.

Diētiskais cālis ieteicams tiem, kas janvārī stingri nolēmuši pieskatīt apēsto kaloriju daudzumu. Šis ēdiens, lai arī aromātiem bagāts, nemaz nav trekns. Taču, ja kalorijas neskaitāt, mērcei varat pievienot arī ēdamkaroti sviesta.

 

Vistas fileja ar siera un spinātu pildījumu

Sastāvdaļas:

  • 4 vistas filejas,
  • 70 g rīvēta cietā siera,
  • 2 mocarellas bumbiņas,
  • sauja spinātu lapu (var būt saldēti),
  • 2‒3 zariņi svaigu pētersīļu,
  • 3 tējk. pilngraudu sinepju,
  • sāls, pipari pēc garšas,
  • olīveļļa pārsmērēšanai

Pagatavošana:

1. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem.

2. Bļodiņā kopā sajauc mazos gabaliņos saplēstu mocarellu, sarīvētu cietu sieru un sinepes.

3. Spinātus sakapā (saldētos vienkārši atlaidina), pētersīļu zaļumus sakapā.

4. Zaļumus sajauc kopā ar sieru.

5. Vistas filejas sānos taisa iegriezumu tā, lai izveidotos kabatiņa. To pilda ar sagatavoto siera un spinātu pildījumu.

6. Piepildīto kabatu aizsprauž ar zobu bakstāmajiem kociņiem tā, lai kabata cepoties neatveras.

7. Vistas filejas liek uz ietaukotas cepamplāts, pārkaisa ar sāli, pipariem un pārsmērē ar eļļu.

8. Liek cepeškrāsnī uz 25‒30 minūtēm.

9. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, tvaicētiem dārzeņiem vai citām piedevām pēc izvēles.

 

Cālis ar Austrumu garšvielām jogurta mērcē

Sastāvdaļas:

  • 4 cāļa stilbiņi vai šķiņķīši,
  • 200 ml bieza bezpiedevu (turku vai grieķu) jogurta,
  • 100 ml saldā krējuma,
  • 1 tējk. kardamona sēklu,
  • 1 tējk. koriandra sēklu,
  • 0,5 tējk. kurkumas pulvera,
  • 2 ēd. k. eļļas vai sviesta apcepšanai,
  • 2 sīpoli,
  • 3 daiviņas ķiploka,
  • sāls, svaigi malti pipari

Pagatavošana:

1. Uzkarsē pannu un liek uz tās izkarsēt kardamona un koriandra sēklas, lai aromāti atveras. Abus sēklu veidus saberž piestā.

2. Citā pannā ar biezu pamatni uzkarsē izvēlēto taukvielu un tajā no abām pusēm apcep cāļa gabalus.

3. Pēc tam gaļu izņem un tajā pašā pannā apcep rupji sakapātus sīpolus un ķiplokus. Uz lēnas uguns sautē 10 minūtes, līdz tie kļūst caurspīdīgi.

4. Pievieno kardamonu, koriandru, kurkumu, sāli, liek atpakaļ pannā apceptos stilbiņus un ielej nedaudz verdoša ūdens ‒ tik daudz, lai pietiek sautēšanai.

5. Pannai uzliek vāku un sautē apmēram 25 minūtes, līdz gaļa gatava.

6. Pašās beigās mērcē iemaisa jogurtu un saldo krējumu. Samaisa un pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem.

 

Diētiskais cālis

Sastāvdaļas:

  • 1 cālis,
  • 100‒150 ml sausā baltvīna,
  • 0,5 l dārzeņu buljona,
  • 1 liels sīpols,
  • 1 daiviņa ķiploka,
  • 5 lapiņas salvijas,
  • 2 zariņi rozmarīna,
  • 2 ēd. k. etiķa (vislabāk sarkanvīna vai ābolu),
  • 2 ēd. k olīveļļas,
  • 1,5 apelsīni,
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

1. Cāli nomazgā, nosusina, sagriež sešos, astoņos gabalos, pārkaisa ar sāli un pipariem. Pannā sakarsē eļļu un no visām pusēm apcep gaļu.

2. Pievieno pusgredzenos sagrieztu sīpolu, sasmalcinātas salvijas lapiņas, šķēlēs sagrieztu pusi apelsīna un vēl dažas minūtes pacep.

3. Tad pannā ielej vīnu un karsē, kamēr vīns iztvaikojis.

4. Pannā lej buljonu un uzliek tai vāku. Gaļu sautē apmēram 30‒40 minūtes, kamēr tā gatava. Pa to laiku piestā kopā saberž pusi rozmarīna ar ķiploku un šķipsnu sāls. Pielej izvēlēto etiķi un piespiež sulu no viena apelsīna.

5. Šo mērci pārlej gaļai, vāku vairs neliek virsū, turpina sautēt, kamēr liekais šķidrums iztvaikojis, mērce kļuvusi tumīga.

6. Pārkaisa ar atlikušo rozmarīnu. Pasniedz ar piedevām pēc izvēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemas ēdieni

Bietes, ķirbis, graudaugi siltos novembra ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko