Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 26. novembris
Sebastians, Konrāds

Vienkārši un ļoti garšīgi ēdieni aukstākām janvāra dienām

Pēc siltā decembra janvāra sākums solās būt vēsāks. Tādām dienām piestāv ziemas ēdieni. Jēra gaļas sautējumu vīnā var ēst gan kopā ar rīsiem vai kartupeļiem, gan vienu pašu. Šķelto zirņu virums vienkārši ir ļoti garšīgs ēdiens. Savukārt par cepumiem varu teikt tā – pēc garā pirparkūku maratona saldajam našķim gribas kaut ko citu, piemēram, smaržīgus, mutē kūstošus sviesta cepumus.

Jērs sarkanvīnā

Sastāvdaļas: 400 g jēra mīkstuma ar kaulu, 400 g dārzeņu pēc izvēles – selerijas sakne, burkāni, sīpoli, kāļi, paprika, 250 g saldā krējuma, 100 ml sarkanvīna, buntīte pētersīļu vai koriandra, sāls, pipari, pa šķipsnai kaltēta rozmarīna, timiāna un raudenes, eļļa apcepšanai

1. Gaļu sagriež palielos gabalos, uzkaisa sāli, piparus, timiānu, rozmarīnu un raudeni.

2. Nomizo dārzeņus un sagriež palielos gabalos.

3. Pannā ielej nedaudz eļļas un uzkarsē. Cep sagrieztos dārzeņus, diezgan pamatīgi apraujot. Kad dārzeņi apcepušies, tos noliek malā.

4. Tajā pašā pannā, kurā cepās dārzeņi, apcep gaļu un liek katlā. Pielej nedaudz ūdens un sautē apmēram stundu. Tad pievieno sarkanvīnu un sautē, līdz gaļa gandrīz gatava.

5. Sēnes sagriež lielos gabalos (mazākas var likt pat veselas).

6. Pievieno sautējumam iepriekš apceptos dārzeņus un sēnes un sautē, līdz dārzeņi gatavi.

7. Sautējumam pielej saldo krējumu un, kad tas katlā sāk nedaudz sabiezēt, pieber sakapātos pētersīļus vai koriandru.

8. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Kārtīgi izmaisa.

9. Sautējumu var ēst vienu pašu vai ar vārītiem rīsiem.

 

Šķelto zirņu virums

Sastāvdaļas: 200 g lēcu, 1 sīpols, 2 ķiplokdaivas, 1 ēd. k. olīveļļas, 0,5 l dārzeņu buljona, 200 ml tomātu savā sulā, sāls pēc garšas

1. Iepriekšējā vakarā šķeltos zirņus liek mērcēties.

2. Nākamajā dienā zirņus novāra mīkstus.

3. Sīpolu un ķiplokdaiviņas smalki sagriež.

4. Katliņā ielej ēdamkaroti olīveļļas, sakarsē un apcep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.

5. Pievieno zirņus, ķiplokus un raudeni, vēl mazliet pacep. Tad iemaisa sakapātus tomātus savā sulā, pieber sāli, pārlej ar dārzeņu buljonu un aptuveni 10 minūtes pavāra (bez vāka).

6. Pasniedz ar gaļu, zivīm vai arī vienu pašu.

 

Sviesta cepumi

Sastāvdaļas: 250 g miltu, 150 g sviesta, 100 g cukura, 1 ola, 1 ēd. k. vaniļas cukura, 1 tējk. smalki sakapātas cukurotas apelsīna miziņas

1. Miltus sajauc ar cukuru un vaniļas cukuru.

2. Sakapātu sviestu sajauc ar sāli un olu, un sacukuroto apelsīna miziņu.

3. Miltus sajauc ar sviesta un olu maisījumu un samīca viendabīgu mīklu.

4. Ietin pārtikas plēvē un noliek vēsā vietā uz stundu atdzesēties.

5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.

6. Mīklu izrullē un ar veidni izspiež cepumus.

7. Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru, liek uz tās cepumus.

8. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram desmit minūtes, līdz cepumi kļūst gaiši zeltaini.

 

Top komentāri

Margarēta
M
Ilze Kalniņ un Diena, kad uzgulēsiet reibumu, izlasiet vēlreiz savu šķelto zirņu ediena recepti....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko