Vidējās paaudzes cilvēki droši vien atcerēsies savus bērnības laikus tālajos padomju gados, kad viens no našķiem bija konfektēm Gotiņa līdzīgas masas pagatavošana mājas apstākļos: metāla bundžiņu ar kondensēto pienu ievietoja verdošā ūdenī un vārīja, vārīja, līdz varēja ēst lielām karotēm... Par šīm savām bērnības atmiņām tagad pasmaida arī SIA Saldus Pārtikas kombināts īpašnieks un attīstības direktors Guntis Urlovskis.
Viens no savulaik Latvijā populārākajiem našķiem – konfektes Saldus gotiņa – šajā uzņēmumā tiek ražots kopš 1960. gada, kad Saldū tika uzcelta ražotne. Vēsturiskās ražotnes telpas ir saglabātas, un arī piena konfekšu ražošanas process, neraugoties uz pārmaiņu vējiem, kas gadu gaitā pūtuši, līdz pavēruši ceļu mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām, palicis nemainīts. Tas šajos laikos ir tik ļoti augstu vērtētais meistaru roku darbs, varētu teikt – arī mīlestības un pacietības darbs, ko vērts sargāt kā nacionālu mantojumu. Galu galā – jau mūsu vecmāmiņām un vecmāmiņu vecmāmiņām Kaucmindes skolā mācīja vārīt Gotiņas!
Ražo no tīrām izejvielām
Savulaik konfektes Gotiņa Latvijā ražoja piecos pārtikas kombinātos – Skrīveros, Saldū, Priekulē, Tukumā, Smiltenē. Saldū šīs konfektes ražojuši nelielos apjomos tikai Latvijas tirgum. Vēlāk konfekšu klāsts tika paplašināts, tām pievienojot dažādas piedevas, un pagājušā gadsimta 90. gados Saldus gotiņas tika plaši eksportētas uz Krieviju. Tajos pārmaiņu laikos vairāki pārtikas kombināti izbeidza pastāvēšanu, un mūsdienās šis našķis top vairs tikai trijos pārtikas uzņēmumos.
Mūsdienās Saldus Pārtikas kombināts savu sortimentu ievērojami paplašinājis – tagad Gotiņas ražo ar 24 dažādām, var teikt, arī visai neparastām piedevām un ražotnē top arī īrisi, šerbeti, dabiskās marmelādes, ogas šokolādē un konfekšu krēmi no dabīgām izejvielām. Te ir arī konditoreja, kur cep tortes, kūciņas, pīrāgus.
Iepazīšanos ar ražotni Diena sāk ar telpu, kurā atspoguļojas zīmola kredo: No rīta svaigs piens, vakarā našķis! Te top produkcija, kas vārīta no svaiga piena. Uzņēmuma valdes locekle, direktore Līga Grīsle uzsver: ''Mūsu produkciju katru dienu gatavojam tikai no svaiga piena, ko iepērkam no vietējās saimniecības – SIA Saldus druva. Atkarībā no ražošanas apjoma dienā iepērkam līdz tonnai piena, no kura saražojam vairāk nekā tonnu ne tikai Gotiņu, arī īrisus, šerbetus.''
Arī piedevas konfektēm ir tīrs produkts, ko uzņēmums iegādājas no vietējiem ražotājiem vai vairumtirdzniecības bāzēs. Grīsle stāsta, ka visvairāk pircēji iecienījuši klasisko Gotiņu un no piedevām – ar kaņepju sēklām, lazdu riekstiem, Melno balzamu. Urlovskim vismīļākās esot ar saulespuķu sēkliņām. Bet, piemēram, Rīgā, specializētajā veikalā Raunas ielā, kur pieejams viss produkcijas sortiments, nopērkamas arī Saldus gotiņas ar āboliem, upenēm, rudzu rīvmaizi, linsēklām, kaņepēm un pat ar alus un piparmētru garšu! Laikā ap Ziemassvētkiem taps Gotiņas ar medu, piparkūkām, šokolādi, žāvētiem āboliem, sukādēm. Visas šīs izejvielas ir īsts produkts, iegūts no vietējiem audzētājiem. Pat Rīgas Melnais balzams ir īsts. Savukārt Gotiņās ar alus garšu un alus marmelādē tiek izmantots Jaunpils alus iesals un apiņu ekstrakts. Arī marmelādēs izmanto dabiskas izejvielas – upenes, pīlādžus, smiltsērkšķus, dzērvenes, cidonijas, avenes. Piemēram, skuju konfektes Meža maģija tapušas sadarbībā ar uzņēmumu Biolat, kas ražo augstvērtīgus, videi un cilvēkiem nekaitīgus, bioloģiski aktīvus produktus no ekoloģiski tīrām priedes skujām.
Visu rakstu lasiet avīzes Diena trešdienas, 23. oktobra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!
cik nu tīrs
Nesaprotu, par ko smaida direktors.
no Skrīveriem