Laikraksts vēsta, ka AS Rīgas miesnieks zirgu gaļu izmanto auksti kūpinātās desas Itāļu salami ražošanā, stāsta uzņēmuma mārketinga vadītāja Juliāna Juškeviča. Uzņēmums iepērk Itālijā audzētus zirgus, no kuriem, kā skaidro J. Juškeviča, var iegūt augstas kvalitātes gaļu.
"Zirga gaļa, kuru izmantojam pārtikā, ir audzēta analoģiski kā liellopu gaļa. Tā nav darba vai sporta zirgu gaļa," lai nerastos pārpratumi, piebilst uzņēmuma pārstāve. Avīzē teikts, ka vienā gadā Rīgas miesnieks pārstrādā līdz desmit tonnām zirga gaļas, kas ir mazāk nekā 1% no kopējā uzņēmuma ražošanas vajadzībām iepirktās gaļas apjoma.
Savukārt Rēzeknes gaļas kombināts zirga gaļu izmanto "halal" pelmeņu un Stepes desas ražošanā, stāsta pārtikas tehnologs Mairis Trupavnieks. Izejvielas ieved no Spānijas un Itālijas. Nākotnē kombināts iecerējis ražot arī citus produktus ar "zirga gaļas klātbūtni", jo "uzņēmuma mērķis ir ražot garšīgu, kvalitatīvu produkciju atbilstoši mūsdienu pieprasījumam un vajadzībām, lai produkts, kas nonāk uz mūsu pircēju galda, saglabā labākās un vērtīgākās īpašības", skaidro M. Trupavnieks.
Vairāki gaļas pārstrādātāji atzina, ka ražošanā zirga gaļu labprāt izmantotu lielākos apjomos, taču pircēju attieksmes dēļ neesot vērts to darīt. "Tagad zirga gaļu izmantojam ļoti reti, jūs jau zināt, ka Latvijā cilvēkus tā pat biedē," skaidro SIA Servilat ražošanas daļas vadītāja Dana Nuruļļina. Uzņēmums lieto tikai Latvijas zirgu gaļu. "Mums pašiem ir sava kautuve – paši kaujam un pārstrādājam. Zirgus mums piegādā vietējie zemnieki, taču pēdējā laikā saņemam ļoti maz dzīvnieku. Tikko jūlijā vienu atveda," stāsta D. Nuruļļina. No zirga gaļas Servilat ražo auksti kūpināto sudžuka desu, kuras sastāvā ir ap 80% šīs gaļas.
!
Nē
U!