Rudenī, kad noķert kādu no daudzajiem vīrusiem ir vieglāk par vieglu, ikdienas ēdienkartē jāiekļauj vairāk tādu produktu, kam ir pa spēkam stiprināt imunitāti. Lai palīdzētu organismam pretoties slimošanai, bet gadījumā, ja vīruss jau dabūts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas produkti, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un citām bioloģiski aktīvām vielām. Rimi veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina iesaka gan ķiplokus, dzērvenes un medu, gan arī avenes, cidonijas un smiltsērkšķus.
Medus, kas ir bagāts ar imūnaktīvām vielām, ir labi zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos un tās profilaksei. Savukārt dzērvenes satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Vēl dzērveņu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu – PP, C, K, B1 un B2 vitamīni, lielā koncentrācijā organiskās skābes, flavonoīdi un pektīnvielas.
Ķiploki darbojas kā pretiekaisuma, pretmikrobu, antiseptisks līdzeklis, un kopumā tiem ir izteikta antibakteriāla iedarbība. Tos svaigā veidā ieteicams pievienot, piemēram, salātiem, jo tie satur daudz ēterisko eļļu, fitoncīdu, fitosterīnu, B grupas un D vitamīnus.
Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 1. novembra, numurā! Ja ir vēlme laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!