Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Daugavpils universitātes botāniķi atklājuši jaunu augu sugu

Šopavasar studentu prakses laikā Daugavpils Universitātes botānikas speciālisti atklājuši jaunu prīmulu dzimtas sugu Latvijas un arī Baltijas valstīs - garkausa vairodzeni, informēja augstskolas bioloģijas institūta docents Pēteris Evarts-Bunders.

Garkausa vairodzene atklāta Daugavpils pilsētas dienvidu daļas zālājā, kur augstskolas pārstāvji atklājuši vairākus simtus šīs sugas pārstāvjus.

"Lai arī Latvijas floru var uzskatīt par samērā labi izpētītu, tomēr ik pa laikam tiek atrastas arī jaunas, līdz šim Latvijā nezināmas augu sugas," pastāstīja P. Evarts-Bunders. Viņš norādīja, ka garkausa vairodzene neizceļas ar lieliem izmēriem kā radniecīgās bezdelīgactiņas vai gaiļbiksītes, jo izaug tikai 5 cm gara. Līdz šim suga bija zināma no sausiem, atklātiem biotopiem Centrālajā un Dienvideiropā. Līdz šim vistuvāk Latvijai šī suga tika atklāta Polijā, Ukrainā un Krievijas centrālajā daļā, informēja augstskolas pārstāvis.

Patlaban zinātnieki pievērsušies diskusijām par jaunatklātā auga izcelsmi - vai to nejauši ieveduši cilvēki, vai arī tas dabiski ieviesies Latvijā un tāpēc būtu iekļaujams aizsargājamo augu sarakstā. Kā norādīja P. Evarts-Bunders, tādu stepju augu sugu atrašana Daugavpils apkārtnē kā ozollapu embotiņš, zemais grīslis un zilganā brūnkāte varētu liecināt par to, ka arī garkausa vairodzene Latvijā ieviesusies dabiskā ceļā.

Pēdējo piecu gadu laikā šī ir jau ceturtā jaunatklātā augu suga, ko Latvijā atklājuši Daugavpils Universitātes botāniķi. Augstskolas pārstāvji līdz šim atklājuši lielo najādu, ozollapu embotiņu un dižo gaiļbiksīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko