Kā noskaidrots aptaujā, 52% respondentu augļus un ogas lieto tikai vienu reizi nedēļā un vēl retāk. Noteicošais faktors augļu un ogu iegādei Latvijas iedzīvotājiem ir garša (49,6%) un veselīgums (37,5%).
49% aptaujāto nedēļā tērē divus latus augļu un ogu iegādei uz vienu ģimenes locekli un atzīst, ka galvenokārt paradumus attiecībā uz augļu un ogu ēšanu spētu mainīt finansiālā situācija.
Aptaujājot iedzīvotājus vecumā no 17 – 74 gadiem, lielākā daļa cilvēku jeb 83,2% atzina, ka ir pietiekami informēti par ogu un augļu pozitīvo ietekmi uz veselību. Tomēr, kā norādīja asociācija, praksē ogu un augļu patēriņš joprojām ir nepietiekams.
Lai jūsu ēdienkarte kļūtu veselīgāka un tajā parādītos vairāk augļu un ogas, ievērojiet kādu no šiem principiem:
1. Ja jāizvēlas starp saldumiem vai augļiem un ogām, izšķirieties par labu pēdējam un konfekšu
vai cepumu šķīvīša vietā birojā vai mājās nolieciet svaigus augļus.
2. Apēdiet pāris vīnogas, nevis bulciņu kā desertu vai mazu ābolu kā nelielu uzkodu. Arī
pusdienās augļiem atradīsies vieta.
3. Izvēlieties sezonas augļus un ogas. Tie ne tikai labāk garšos, bet ir arī lētāki.
4. Padomājiet par balstvielām. Dodiet priekšroku svaigiem un neapstrādātiem augļiem un ogām.
5. Lietojiet augļus un ogas brokastīs. Vitamīnu devu jaunai dienai jums sniegs ogas biezpienā,
banāns brokastu pārslu bļodiņā vai nolobīts greipfrūts, kā arī augļi un ogas dažādās citās
kombinācijās.
6. Uzlabojiet savus iemīļotos ēdienus, izmantojot augļus un ogas – vistas krūtiņa ar ananāsa
šķēlītēm, ābolu šķēles salātos vai liellopa gaļa ar mango. Nebaidieties eksperimentēt.
7. Padomājiet par higiēnu. Vienmēr nomazgājiet svaigus augļus zem tekoša ūdens un rūpīgi
noslaukiet ar dvieli, lai tiktu aizslaucītas prom iespējamās pesticīdu atliekas un baktērijas.
8. Esiet piemērs. Māciet saviem ģimenes locekļiem, bērniem un draugiem veselīgu ēšanu,
iekļaujot katru dienu augļus un ogas savā ēdienkartē.