Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Maldinošais Wild Alaska Salmon lasis

Ja vēlies ēst ētiski, zivis ir tāds ēdiens, kas vienmēr sagādā problēmas. No vienas puses, zivis ēst ir labi - tās nepatērē vērtīgos resursus, kurus izmanto graudaugu vai rīsu audzēšanā, turklāt zivis pašas graudaugus un rīsus neēd atšķirībā no daudziem citiem dzīvniekiem, kuru gaļu lietojam pārtikā.

No otras puses, lielākā daļa savvaļas zivju ar prieku ķermenī uzkrāj dažnedažādas nepatīkamas vielas (piemēram, dzīvsudrabu un kadmiju), lai pēc tam tās nodotu cilvēkiem, savukārt zivju audzētavu zivis, kuras šķietami sniedz atbildi visām zivju cienītāja lūgšanām, kā stāsta, naski piesārņo ūdenstilpes, kurās varētu dzīvot "īstas" zivis.

omēr ir dažas vietas šajā pasaulē, kuras ļauj nezaudēt cerību, - vietas, kur zivju ēdāju un dabas aizsardzības vajadzības ir izlīdzsvarotas, lai radītu vissvētāko no svētumiem, proti, ilgstpējīgu zivsaimniecību. Vislabākā vieta šajā ziņā ir Aļaska.

Iedomājieties, cik biju priecīgs, vietējā lielveikalā ieraugot veselu lasi Wild Alaska Salmon. Saldētu, protams, un bail pat domāt, ar cik lielu kilometrāžu. Tomēr es to nopirku, iesviedu saldētavā un sāku plānot maltīti. Beidzot galdā būs kaut kas īsts!

Tā es nodomāju. Tomēr dažas dienas vēlāk, noplēsis plastikāta iepakojuma augšējo slāni, ieraudzīju cenu - Ls 4,80. Aizdomīgi maz. Ātrs sērfojums internetā apstiprināja manas aizdomas - savvaļas lasis vairumtirdzniecībā maksā aptuveni 20 latu kilogramā. Šķita, ka tas, ko es biju patiesībā nopircis, ir audzētavā audzēts lasis, kas pieder pie Alaska Wild Salmon sugas. Nedz uz iepakojuma, nedz zivi pārdevušā Igaunijas uzņēmuma mājaslapā es nevarēju atrast informāciju, no kurienes šī zivs ir nākusi. Tad nu man bija jāpieņem, ka tā augusi kaut kur pie Igaunijas krastiem.

Par spīti sarūgtinājumam, es tomēr lasi pagatavoju un maltītē dalījos ar tuvu draudzeni. Kaut arī jūtos piekrāpts, apmuļķots un maldināts, man jāsaka, ka lasim nebija ne vainas. Gaļa bija sīkstāka nekā parastajam lasim, ne pārāk sausa un ar izteiktu garšu. Es pat apsveru iespēju nopirkt to vēlreiz, tikai ar nosacījumu - ražotājiem jāievieš godīgāks iepakojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grilēts lasis ar gvakamoli

Zivi notīra, un filejā ierīvē sāli, svaigi maltus piparus. Apsmidzina ar olīveļļu.

Gaļu dažās vietās pāršķeļ un piepilda ar sagrieztām dillēm un kinzu.

Fileju grilē tik ātri un tik lielā karstumā, cik vien jūsu plīts atļauj.

Pasniedz ar gvakamoli — divi palieli avokado, viens tomāts (bez mizas), ķiploka daiviņa, viens asais pipars, mazliet kinzas, viena laima sula. Avokado saspaida, tomātu sīki sagriež, ķiploku izspiež, piparu sīki sagriež, kinzu sakapā, visu sajauc ar laima sulu. Var pievienot arī sīki sagrieztus zaļos lociņus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko