Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Rudens ražas ēdieni

Kartupeļu rakšanas laikā lūdzām restorānu Vairāk saules šefpavāram Endijam Bērziņam kādu īpašu kartupeļu putras recepti. Endijs atbildēja, ka visgaršīgākā kartupeļu biezputra pagatavojama pēc viņa Latgales vecmāmiņas Teklas receptes. Tai netiek liktas klāt nekādas mūsdienīgas garšvielas vai garšaugi, tikai tīra manta - sīpoli un speķis.

Abas pārējās receptes izvēlējāmies kā pretstatu «tīrajai mantai». Ķirbju saldējums ir Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autores Ditas Lases recepte - skaists, pikants, olas nesaturošs. Iedvesmojoša ideja, ka ķirbju laikā nav tikai jāvāra biezzupas un jākonservē. Vēl jau nav arī tik auksts, lai attiektos no saldējuma.

Savukārt ķirbju maize jeb kēkss ir Kanādas vēstnieka kundzes Elizabetes Heteringtones ģimenes recepte. Šādu maizi cepusi viņas mamma un vecmāmiņa. Vēstnieku pārim beidzas diplomātiskais termiņš Latvijā, un aizbraucot E. Heteringtone dalās savā receptē.

Kartupeļu biezputra

Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu, pussīpols, 1 daiviņa ķiploka, 150 g kūpinātas gaļas,
glāze piena, sāls, sviests cepšanai
1. Kartupeļus nomizo un sagriež vienādos gabaliņos. Vāra.
2. Kamēr kartupeļi vārās, sasmalcina sīpolu un žāvēto gaļu.
3. Pannā liek pikuci sviesta un apcep sīpolus un speķi (svarīgi cept uz ļoti mazas uguns, jo galvenais nav panākt, lai sīpoli apcepas brūni, bet lai tauki kārtīgi iztek).
4. Katliņā uzsilda pienu.
5. Mīkstus kartupeļus nokāš.
6. Ar stampu saspaida, pieliek daļu no apceptajiem sīpoliem un gaļas, maisot lej klāt silto pienu (ja piens būs auksts, biezputra, visticamāk, sanāks klīsteraina, staipīga).
Visu ar atkal stampu kārtīgi samaisa, līdz veidojas viendabīga masa.
7. Pēc garšas pieber sāli.
8. Pasniedz siltu, pārlej ar atlikušo gaļu un sīpoliem.
Klāt vislabāk piekost mazsālītu vai skābētu gurķi un piedzert rūgušpienu vai kefīru.

ķirbju un šokolādes saldējums

Ap 600 ml saldējuma vajadzēs: 400 g nomizota muskatķirbja (butternut squash) vai kāda cita ķirbja ar blīvu, oranžu mīkstumu, 60 g cukura, 200-250 ml saldā krējuma (35% tauku), 4 ēd. k. šokolādes skaidiņu, 1 krustnagliņu, pa kārtīgai šķipsniņai malta ingvera, kanēļa, muskatrieksta
1. Ķirbja gabaliņus novāra ūdenī apmēram 15 min, līdz tie mīksti.
2. Tad liek blenderī kopā ar garšvielām un cukuru, kārtīgi samaļ viendabīgā masā.
3. Pakāpeniski vairākos paņēmienos pievieno saldo krējumu, katru reizi sakuļot. Svarīgi ir nesakult par daudz, citādi garšos nevis pēc saldējuma, bet pēc putukrējuma.
4. Iemaisa masā šokolādes skaidiņas un liek saldējumu saldētavā sasalt vismaz uz trim stundām.
5. Lai saldējums gaisīgāks, to saldēšanas laikā vairākkārt ik pa pusstundai ar dakšiņu samaisa.
6. Ja jums ir saldējuma mašīna, varat saldējumu gatavot arī tajā.

Kukurūzas maize ar kļavu sīrupu

4-6 personām vajadzēs: 1/2 krūzi sviesta, 100 g cukura, 2 olas, 200 ml piena, 400 g kviešu miltu, 2 tējk. ar kaudzīti cepamā pulvera, naža galu sāls, 2 tējk. vaniļas cukura, 2 tējk. kļavu sīrupa, 200 ml kukurūzas graudu (var būt konservēti vai arī izlobīti no kukurūzas vālītes)
1. Saputo sviestu ar cukuru, pievieno kļavu sīrupu.
2. Pievieno olas un izmaisa.
3. Pakāpeniski pievieno miltus, vaniļas cukuru, sāli, cepamo pulveri un pienu. Ja mīkla šķiet par cietu, var tai pievienot vēl mazliet piena vai ūdens.
4. Svarīgi, ka mīkla ir kārtīgi izmaisīta - bez kunkuļiem.
5. Beigās pievieno un kārtīgi iemaisa mīklā kukurūzu.
6. Lej mīklu ar sviestu izsmērētā veidnē (22 x 30 cm) un liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī.
7. Cep maizi 175 grādos 35-40 min vai kamēr tai veidojas zeltaini brūna garoziņa un, iespraužot irbuli maizē, mīkla vairs neķeras tam klāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko