Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 12. decembris
Otīlija, Iveta

Uz ielas cepti kastaņi

Kad pienāk ziema, Rietumeiropā, it īpaši Vidusjūras reģiona pilsētās, uz ielām izbrauc tirgotāji ar kastaņu cepamajiem ratiņiem.

Ceptu kastaņu smarža jau gadsimtiem ir rudens un ziemas sabiedriskās dzīves simbols. Karsti kūpošu, smaržīgu kastaņu tūtu par dažiem eiro var nopirkt gan Seviļas centrālajā laukumā, gan Lisabonā Atlantijas okeāna krastā, gan mazos Itālijas kalnu ciematos.

Kastaņi kā ielas ēdiens ir sena šo tautu tradīcija. Viduslaikos un vēl agrāk tie bija būtisks pārtikas avots daudzās Eiropas valstīs, īpaši kalnu apvidos, kur graudaugi bija grūti audzējami.

Kastaņi bija viegli ievācami, uzturvērtīgi un ilgstoši uzglabājami – lēts un pieejams produkts, kas padarīja tos par barojošu maltīti plašiem iedzīvotāju slāņiem.

Kastaņus bija viegli transportēt un ērti pagatavot vienkāršās metāla pannās ar atverēm vai uz atklātas uguns. Tiem nebija nepieciešams pievienot papildu produktus, un pagatavošanas process nebija sarežģīts.

Kastaņu ražas laiks ir rudens un ziema, kad ielās kļūst vēsāks. Karstie kastaņi bija ideāls sezonālais našķis, kas ne tikai nodrošināja siltumu cilvēkiem uz ielas, bet arī gardu uzkodu.

Cepti kastaņi bieži vien bija saistīti ar rudens ražas svētkiem vai reliģiskiem rituāliem, piemēram, mirušo piemiņu vai dabas ciklu godināšanu. Kastaņu cepšana kļuva par sabiedrības saliedēšanas rituālu – ģimenes un draugi pulcējās ap uguni, lai baudītu siltumu un ēdienu.

Itālijā kastaņu cepšana uz ielām kļuva populāra viduslaikos, īpaši kalnu reģionos, kur kastaņi bija kalnu jeb nabadzīgo maize – pane dei poveri.

Francijā Parīzes ielu tirgotāji cepa kastaņus XVII–XVIII gadsimtā, un tie kļuva par pilsētas sociālās dzīves daļu.

Spānijā kastaņu cepšanas tradīcija cieši saistīta ar Visu svēto dienu (1. novembris), kad kastaņus cep un ēd kopā ar ģimeni un draugiem.

Portugālē cepti kastaņi ir būtiska São Martinho (Sv. Mārtiņa dienas) svinību sastāvdaļa.

Līdz pat mūsdienām kastaņu pārdevēji bieži vien ir individuāli mazie uzņēmēji vai ģimenes, kas ar to nodarbojas gadiem. Parasti pārdevēji izmanto mobilos ratiņus vai mazus stendus, kuros atrodas metāla panna ar caurumiem, kas ļauj kastaņiem vienmērīgi cepties uz oglēm vai gāzes degļa; krāsns vai mazs ugunskurs cepšanai, papīra tūtiņas, kurās tiek iebērti un pasniegti kastaņi.

Pirms cepšanas kastaņu cieto čaulu iegriež ar nazi (krusteniski vai vienkāršu griezumu). Tas ļauj tvaikam izkļūt ārā un novērš kastaņu eksplodēšanu cepšanas laikā. Iegriezums arī palīdz vieglāk nomizot kastaņus.

Dažās ģimenēs kastaņu cepšanas prasme tiek nodota no paaudzes paaudzē kā sezonāls ienākumu avots. Mūsdienās kastaņu tirdzniecībā iesaistās arī imigranti un viesstrādnieki, kuri meklē sezonālus ienākumus. Tas ir salīdzinoši vienkāršs darbs, kas neprasa lielu ieguldījumu vai apmācību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 11.12.2024

Kaķis arī ir cilvēka draugs, bet viņš nekad nenolaidīsies tik zemu, lai to atzītu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko