Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Ēdieni marta sākumam

Ko ēst, kad ziemas kāpostus vairs negribas, bet līdz grila sezonai vēl jāgaida?

Patlaban galīgi neko nevar saprast. Pirms kādām desmit dienām šķita, ka pavasaris jau pienācis, – es jau grasījos ziemas drēbes nolikt augstākos plauktos. Tomēr par agru, pārsteidzos. Arī ēdienkartē, kur šķita, ka jau pavisam drīz varēsim plūkt pirmos salātus un redīsus no pašu dobēm, vēl nākas iztikt ar ziemas krājumiem.

Tāpēc pagaidām skābeņu zupu vārām no konservētajām skābenēm, bet ar cerību, ka pavisam drīz tās varēsim plūkt no dobes. Ribiņas cepam krāsnī, bet cerot, ka drīz tās varēsim grilēt dārzā uz grila. Burkānu un ābolu sacepumā ar laiku daļu ābolu varēsim aizstāt ar pirmajiem rabarberiem.

Skābeņu zupa

Sastāvdaļas: 500 g cūkgaļas (der gan svaiga, gan kūpināta), 500 ml konservētu skābeņu, 100 g burkānu, 2 kartupeļi, 50 g sīpolu, 4 novārītas olas, prāva sauja nevārītu grūbu, 40 g sviesta, sāls, zaļumi (dilles vai pētersīļi), skābs krējums Pagatavošana

1. Grūbas iepriekš izmērcē 2‒4 stundas. Katlā ar ūdeni liek gabalos sagrieztu cūkgaļu un grūbas. Ja izmanto svaigu gaļu, to ik pa laikam noputo.

2. Nomizo kartupeļus. Taukvielās apcep sasmalcinātu sīpolu un sarīvētu burkānu.

3. Kad gaļa kādu laiku pavārījusies, zupai pievieno skābenes, apceptos dārzeņus, garšvielas un vāra gatavu.

4. Pasniedz ar skābo krējumu. Dekorē ar sakapātām vai uz pusēm pārgrieztām vārītām olām.


Cūkas ribiņas medus marinādē

Sastāvdaļas: 1,5 kg cūkas ribiņu; marinādei ‒ 2 ķiploka daiviņas, 5 ēd. k. olīveļļas, 3 ēd. k. sojas mērces, 3 ēd. k. medus, 1 citrona sula, 2 ēd. k. cukura, 0,5 tējk. Kajennas piparu, sāls, šķipsna kaltēta rozmarīna

1. Ribiņas nomazgā, nosusina, sagriež gabalos.

2. Ķiploku nomizo un sīki sakapā. Samaisa ar eļļu, sojas mērci, medu un pārējām marinādes sastāvdaļām.

3. Marinādi pārlej ribiņām, traukam uzliek vāku un noliek ledusskapī. Atstāj vismaz trīs stundas iemarinēties.

4. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem.

5. Ribiņas liek uz cepamplāts un liek cepeškrāsnī. Cep apmēram pusstundu.

6. Pa to laiku nomizo dārzeņus, ko izvēlas piedevām. Pārkaisa tos ar sāli, pārslaka ar olīveļļu un garšvielām ‒ kaltētu timiānu, rozmarīnu, raudeni. Samaisa.

7. Sagatavotos dārzeņus liek blakus daļēji izceptajām ribiņām. Liek atpakaļ krāsnī un cep vēl apmēram 30‒40 minūtes, līdz ribiņas un dārzeņi mīksti


Burkānu, ābolu un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas: 600 g vārītu burkānu, 300 g biezpiena, 300 g saldskābu ābolu (piemēram, Antonovka), 80‒100 g cukura, 3 ēd. k. sasmalcinātu, cukura sīrupā savārītu apelsīnu miziņu, 2 olas, 1 paciņa vaniļas cukura, 50 g sviesta, rīvmaize, pūdercukurs pārkaisīšanai

1. Novārītus burkānus sarīvē uz rupjās sakņu rīves un samaisa ar pusi cukura.

2. Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās sakņu rīves, pievieno apelsīnu miziņas un izmaisa.

3. Biezpienu izberž caur sietu vai samaļ, pievieno atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, sakultas olas. Visu samaisa viendabīgā masā.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Veidni ieziež ar pusi sviesta, izkaisa ar rīvmaizi.

5. Liek kārtām biezpiena, ābolu, burkānu masu. Pārlej ar izkausētu sviestu.

6. Liek cepeškrāsnī un cep 180 grādos apmēram 45‒60 min, līdz sacepums gatavs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko