Jau iepriekšējā reizē receptēs spiedu uz tomātiem un kabačiem un turpinu to darīt arī tagad. Kad tad, ja ne augustā tos ēdīsim!
Šoreiz piedāvāju divas aukstās zupas – dārzeņu gaspačo neierastāku garšu piešķirs kumīns, savukārt kabaču auksto zupu atsvaidzinās piparmētra, bet asumiņu piešķirs čili.
Par uzputeni teikšu tā – lūk, vēl viens veids, kā notiesāt kabaču ražu! Citrona sulu lejiet klāt pēc garšas, arī cukuru – tas ir labākais veids, kā noteikt skābuma un salduma proporciju.
Dārzeņu gaspačo
Sastāvdaļas: 1 l tomātu sulas, 1 bundža konservētu tomātu, 3 svaigi tomāti, 2 gurķi (vidēji), 1–2 paprikas, 1 sarkanais sīpols, 1 laima sula, 1 liela ķiplokdaiva, 1 čili (neliels; var izmantot pusi), 1/2–1 tējk. sāls, 1 tējk. maltu melno piparu, 1/2 tējk. kumīna, 2 tējk. balzametiķa, 2 tējk. Vusteršīras mērces, 2–3 ēd. k. olīveļļas, šķipsna cukura, bazilika lapas (pievieno gatavai zupai)
1. Bļodā ielej tomātu sulu, pievieno gabaliņos sasmalcinātus konservētos tomātus.
2. Svaigos tomātus verdošā ūdenī noblanšē, novelk miziņu, sagriež mazos gabaliņos un arī liek tajā pašā bļodā.
3. Ķiploku saspiež ķiplokspiedē. Čili sakapā.
4. Pannā uzkarsē kumīnu, lai tam atbrīvotos ēteriskās eļļas (sāk smaržot virtuve).
5. Sagriež mazos gabaliņos pārējos dārzeņus: sīpolu, gurķus, paprikas. Visu ber zupas bļodā.
6. Zupai pievieno visas garšvielas, arī laima sulu, olīveļļu. Visu samaisa.
7. Zupas katlu liek ledusskapī uz pāris stundām, lai garšas savilktos. Visgardākā tā būs nākamajā dienā. Pirms pasniegšanas rotā ar bazilika lapiņām.
Kabaču aukstā zupa
Sastāvdaļas: 1 kabacis, 3 gurķi, sauja piparmētru lapiņu, šķipsna čili pārslu, 3 ēd. k. olīveļļas, sāls, pipari, 200 ml grieķu jogurta, eļļa apcepšanai, 2 ķiplokdaivas
1. Kabaci un gurķi sagriež gabaliņos. Ja vēlas, pirms tam nomizo.
2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep kabaci. Pievieno ķiplokspiedē izspiestu ķiploku un pacep vēl minūti. Noliek malā atdzesēt.
3. Blendera traukā liek atdzesēto kabaci, pievieno gurķus, sakapātas piparmētras lapiņas, eļļu un visu sablendē viendabīgā masā.
4. Iemaisa jogurtu un pasniedz. Ļoti karstās dienās zupu var pasniegt ar ledu.
Kabaču uzputenis
Sastāvdaļas: 1 kabacis, 1 citrons, 100 g cukura, manna (70–75 g uz 1 litru kabaču masas), ūdens, svaigas ogas pasniegšanai
Pagatavošana
Kabaci nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un liek katlā.
Kabacim pievieno citrona sulu un cukuru.
Pārlej ūdeni tik daudz, lai kabači būtu nosegti, un vāra, līdz tie mīksti.
Nepārtraukti maisot, ber klāt mannu un pāris minūšu pavāra, līdz manna uzbriest.
Masai sākumā jābūt diezgan šķidrai.
Masu atdzesē un saputo, līdz tā kļūst gaisīga.
Uzputeni pasniedz ar svaigām sezonas ogām. Var pasniegt arī tradicionālā veidā – ar aukstu pienu.