Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Spinātu laiks

Svaigo, jauno spinātu lapiņas jāiecep pīrāgos un sacepumos.

Kamēr vēl dārzos gaidām gurķus un tomātus, ar steigu un patikšanu jāēd spināti. Šoreiz piedāvāju trīs receptes, kā tos gardi iecept pīrāgos un sacepumos.

Par konkrētajām receptēm varu teikt tā – pankūkām, ja vēlaties sātīgāku pildījumu, spinātu masai varat pievienot sačurkstinātu cauraudzīti.

Rikotas un spinātu pīrāgs ir itāļu virtuves klasika – viens no labākajiem un vienkāršāk pagatavojamiem sāļajiem pīrāgiem. Ja nav pa rokai rikotas siera, aizvietojiet to ar kādu krēmīgu treknu biezpienu. Sastāvdaļu daudzums paredzēts 20 cm cepamformai.

Savukārt gaisīgais spinātu un siera sacepums būs sātīgs un olu dēļ pufīgs. 

Pankūkas ar spinātiem un sieru

Sastāvdaļas: mīklai – 200 g miltu, 0,5 l piena vai ūdens, 4 olas, eļļa cepšanai; pildījumam – 1 kg spinātu, 1 liels sīpols, 3 ēd. k. kausēta sviesta, 1 ola, 150 g labi kūstoša siera, 2–3 ēd. k. piena, sāls, pipari, šķipsna malta muskatrieksta

Pagatavošana
1. Miltus, sāli un pienu vai ūdeni sakuļ vienmērīgā mīklā.
2. Pa vienai pievieno olas un vēlreiz visu sakuļ gludā mīklā. Atstāj mīklu uz 30 minūtēm uzbriest.
3. Pannā sakarsē eļļu un no dotā mīklas daudzuma izcep 12 pankūkas. Noliek siltumā.
4. Gatavo pildījumu. Spinātus rupji sakapā. Sīpolu notīra un sīki sakapā.
5. Dziļā pannā vai katliņā sakarsē sviestu, liek tajā sīpolu un spinātus un maisot sautē uz vidējas uguns tik ilgi, līdz tie mīksti. Pēc garšas pievieno sāli, piparus, muskatriekstu. Spinātu masu liek sietā un ļauj notecēt liekajam šķidrumam. To pataupa, neizlej.
6. Spinātu masu sajauc ar 100 g labi kūstoša siera. Masu pilda pankūkās. Tās aizloka vai aizritina ciet.
7. Šķidrumu, kas paliek pāri pēc spinātu notecināšanas, sakuļ kopā ar olu, pienu, sāli, pipariem.
8. Tālāk pankūkas var pabeigt cept vai nu uz plīts, vai cepeškrāsnī. Ja cepeškrāsnī, tad uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Dziļā cepamtraukā kārto pildītās pankūkas, pārlej ar sakulto olu un pārkaisa ar atlikušajiem 50 gramiem siera. Liek krāsnī un cep apmēram 20 minūtes.
9. Ja cep uz plīts pannā, tad izvēlas dziļu pannu, ielej tajā sakulto olu, kārto pankūkas, pārkaisa ar sieru, pannai uzliek vāku un karsē apmēram 10–15 minūtes, līdz siers izkusis. Noņem vāku un pakarsē vēl dažas minūtes. Pasniedz karstas.


Gaisīgais spinātu un siera sacepums

Sastāvdaļas: 600 g spinātu, 3 daivas ķiploka, 250 g krēmsiera vai trekna biezpiena, 4 olas, 150 g labi kūstoša siera, 2 ēd. k. kartupeļu cietes, sauja zaļumu (lociņi, rukola, redīsu, pieneņu lapas, pētersīļi u. c.), sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts, eļļa vai sviests apcepšanai, veidnes ieziešanai

1. Spinātlapas pārlasa, noskalo, mazliet notecina, sagriež.
2. Ķiploka daivas notīra un izspiež ķiplokspiedē. Izvēlētos zaļumus noskalo un sīki sagriež. 4. Dziļā pannā vai katliņā uz plīts uzkarsē eļļu vai sviestu, liek spinātu un zaļumu masu un, visu maisot, 2–3 minūtes karsē, līdz spināti saplok.
3. Spinātlapas, zaļumus, ķiploku samaisa ar svaigo sieru vai biezpienu un labi kūstošu sieru. Iemaisa kartupeļu cieti un cepamo puveri. Pievieno garšvielas.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
5. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus iemaisa spinātos.
6. Olu baltumus kopā ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā masā.
7. Ar sviestu vai eļļu ieziež cepamo veidni. Pilda tajā spinātu masu. Augšējo malu atstāj brīvu apmēram 2 pirkstu biezumā.
8. Cepeškrāsnī karstumu nogriež uz 160 grādiem, liek cepamo veidni un cep apmēram 30–40 minūtes. Cepšanas laikā krāsns durtiņas nevirina, citādi sacepums sakritīsies.


Rikotas un spinātu pīrāgs

Sastāvdaļas: 2 plāksnes saldētas kārtainās mīklas vai 200 g smilšu mīklas, 500 g svaigu spinātu, 250 g rikotas siera vai trekna, krēmīga biezpiena, 4 ēd. k. rīvēta cietā siera, 1 ola, sāls, pipari, 125 g pikanta siera (pēc izvēles)

1. Vispirms notīra spinātus. Katlā ielej 1 glāzi ūdens un spinātus maisot apvāra (noblanšē) 3 minūtes. Tie nedrīkst izšķīst, bet tikai sakristies.
2. Nokāš spinātus caur sietiņu un nosusina papīra dvielī. Ar nazi sasmalcina.
3. Sajauc kopā spinātus, rikotu, cieto sieru, olu, sāli un, ja vēlaties, arī kubiņos sagrieztu pikantu sieru.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
5. Mīklas plāksnes atlaidina, viegli izrullē atbilstoši 20 cm formas izmēram (+ nedaudz ierēķina malām), liek formā, maliņas piespiež pie veidnes malām. 5. Vidū liek pildījumu. Izlīdzina.
6. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 35 minūtes, līdz mīklas maliņas zeltaini brūnas.
7. Izņemiet no cepeškrāsns un ļaujiet nedaudz atdzist. Pasniedz siltu vai pilnībā atdzisušu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko