Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Darbdienu vakariņām

Trīs receptes – pa druskai no visiem labumiem.


Veikalos parādās pirmie Latvijā audzētie gurķi, dārzos – salāti, uz palodzes dīgst gan kreses, gan lociņi, bet pagrabā joprojām glabājas vēlā rudenī sālīti gurķīši. Tad nu šajā darbdienu vakariņu reizē no visa pa druskai.

Olu salātos saldētu garneļu vietā var izmantot garneles vieglā marinādē.

Makaroniem, ja pa rokai nav vai negaršo austeru mērce, tās vietā var izmantot sojas mērci. Reizēm es izmantoju abas attiecībā 1:2.

Zupa derēs tiem, kam garšo soļankas un harčo tipa zupas. Jo pikantākas desiņas, jo garšīgāka tā sanāks. Asumam var pieliet arī nedaudz gurķu sālījuma.
 


Olu salāti ar garnelēm

Sastāvdaļas: 

  • 4 vārītas olas,
  • 400 g vārītu un izlobītu garneļu,
  • 200 g ķirštomātiņu,
  • 1 avokado,
  • 1 svaigs gurķis,
  • zaļās salātlapas,
  • svaigi malti pipari

mērcei:

  • 100 g skābā krējuma,
  • 100 g majonēzes,
  • 1–2 tējkarotes citronu sulas,
  • 1/2 smalki sagrieztas paprikas pāksts,
  • 1 tējk. mārrutku,
  • 2–3 ēd. k. gatavās čili mērces,
  • svaigi malti pipari, sāls

Pagatavošana:

1. Nolobītas olas sagriež plānās šķēlītēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm vai sadala četrās daļās. Avokado, gurķi nomizo un sagriež.

2. Pagatavo mērci, visus produktus rūpīgi sakuļot.

3. Lēzenā šķīvī kārto salātlapas, olu šķēlītes, tomātus, gurķi, garneles, avokado, pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem.

4. Pārlej ar mērci. Ja vēlas, uzber sakapātus zaļumus vai sēkliņas.


Makaroni ar lasi un zaļumiem

Sastāvdaļas: 

  • 250 g spageti vai citu makaronu,
  • 150 g kūpināta laša,
  • 200 g zaļumu (diedzēti redīsi, spināti, rukola, lociņi),
  • 1–2 ēd. k. austeru mērces,
  • 2–3 ēd. k. olīveļļas,
  • 1 ēd. k. citronu sulas,
  • svaigi malti pipari,
  • sāls

Pagatavošana:

1. Makaronus liek lielā daudzumā verdoša sālsūdens, vāra gatavus, nokāš, notecina un liek lielā bļodā.

2. Kamēr makaroni vārās, lasi sagriež strēmelītēs vai saplucina gabaliņos. Zaļumus sasmalcina un 1–2 minūtes pasautē nelielā eļļas daudzumā uz pannas.

3. Pagatavo mērci – samaisa ar eļļu, austeru mērci, citronu sulu.

4. Mērci iecilā novārītajos makaronos. Pārliek ar lasi un zaļumiem, uzber sāli un piparus. Pasniedz.


Desiņu zupa ar sālītiem gurķiem

Sastāvdaļas: 

  • 500 g vārītas liesas cūkgaļas,
  • 2 l buljona,
  • 5–6 kartupeļi,
  • 2 sīpoli,
  • 1 liels burkāns,
  • 300 mednieku desiņu,
  • 300 g pikantu cepamdesiņu,
  • 4–5 sālīti gurķīši,
  • 3–4 ēd. k. tomātu pastas,
  • 1 ēd. k. asās tomātu mērces,
  • 2–3 ēd. k. olīveļļas,
  • sāls,
  • zaļumi,
  • skābais krējums,
  • citrona šķēle pasniegšanai

Pagatavošana:

1. Cūkgaļu sagriež mazos gabaliņos. Nomizotus sīpolus sakapā, burkānu sarīvē skaidiņās, kartupeļus sagriež gabaliņos, desiņas – mazās ripiņās, gurķus – nelielos gabaliņos.

2. Katlā uzvāra buljonu, liek iekšā gaļu un kartupeļus. Vāra gatavus.

3. Tikmēr pannā sakarsē eļļu, ieber sīpolus, pāris minūšu pacep, tad pieber burkānus un sautē vēl piecas minūtes. Iemaisa tomātu pastu, mērci un pievieno buljonam.

4. Tajā pašā pannā ieber desiņas un uz lielas uguns apcep. Liek katlā. Dažas minūtes pavāra.

5. Ieber gurķus un vēlreiz uzvāra. Pasniedz ar zaļumiem. Ja vēlas, pievieno citrona šķēli un krējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko