Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Ko gatavot februārī

Itāļu un portugāļu konditorejas našķi un vienkārša omlete.

Par Belemas (Portugāles) maizītēm leģenda ir šāda – pavisam netālu no Lisabonas centra atrodas Belema. Belemas lepnums ir Svētā Hieronīma klosteris. Tieši tur, pateicoties kādam mūkam gardēdim, radušās smalkmaizītes, kas kļuvušas par vienu no Portugāles vizītkartēm – pastéis de Belém jeb pastéis de nata. Mājās cepot, ja mulsina garā pagatavošanas gaita, varat izmantot veikalā pirkto kārtaino mīklu un tikai pildījumu gatavot paši. Process sanāks daudz īsāks. Taču mēs katram gadījumam piedāvājam oriģinālo recepti.

Savukārt eļļā vārītās rozītes ir itāļu recepte. Itāļi tās gatavo tieši tagad, februārī, kad sākas karnevālu laiks.

Visbeidzot – kad esat tik daudz nopūlējušies, gatavojot izsmalcinātas konditorejas receptes, piedāvāju ātri pagatavojamu omleti – derēs gan brokastīm, gan launagam, gan vieglām vakariņām.

 

Eļļā fritētas rozītes

Sastāvdaļas: 300 g miltu, 2 olas, 1 ēd. k. cukura, šķipsna sāls, 1 tējk. cepamā pulvera, 30 g sviesta, 1 apelsīna sula, eļļa vārīšanai

1. Vispirms sajauc miltus, cukuru, sāli, cepamo pulveri.

2. Otrā bļodā olas sakuļ ar sviestu, iemaisa apelsīnu sulu.

3. Samīca mīkstu, viendabīgu mīklu. To ļoti plāni izrullē, tad griež strēmelēs un savij pēc savas gaumes.

4. Katliņā uzvāra eļļu un pa divām liek iekšā rozītes. Vāra, līdz tās kļūst zeltainas – tas notiks ātri.

5. Ar putu karoti izņem, nosusina, atdzesē un pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru.

 

Belemas smalkmaizītes

Sastāvdaļas: mīkla: 2 tases miltu (tase – 240 ml), šķipsna sāls, trīs ceturtdaļas tases + 2 ēd. k. ūdens, 16 ēd. k. sviesta; pildījumam: 3 ēd. k. miltu, 1 + viena ceturtdaļa tases piena, 1 + viena trešdaļa tases cukura, 1 kanēļa standziņa, divas trešdaļas tases ūdens, 0,5 tējk. vaniļas ekstrakta, 6 lieli olu dzeltenumi, sakulti, pūdercukurs, malts kanēlis

1. Vispirms gatavo mīklu. Sviestu sasilda līdz istabas temperatūrai, sakuļ līdz krēmveida masai.

2. Sajauc miltus, sāli un ūdeni, līdz veidojas mīksta, viendabīga mīkla, kas nelīp pie rokām.

3. Darba virsmu bagātīgi pārkaisa ar miltiem, izlīdzina mīklu, veidojot apmēram 15 x 15 centimetru kvadrātu. Pārkaisa mīklu ar miltiem, pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj tai atpūsties 15 minūtes.

4. Izrullē mīlu, veidojot apmēram trīs reizes lielāku kvadrātu, nekā bija sākumā. Rullējot mīklu, jāpārliecinās, vai tā nepielīp darba virsmai.

5. Notrauc no mīklas liekos miltus. Divas trešdaļas mīklas pārklāj ar vienu trešdaļu mīksta sviesta (visērtāk to darīt ar silikona lāpstiņu).

6. To mīklas trešdaļu, kas ir bez sviesta, pārloka pāri vienai trešdaļai ietaukotās mīklas, tad pārloka pāri arī ietaukoto trešdaļu. Virzienā no augšas uz leju mīklu piespiež ar rokām, likvidējot gaisa kabatiņas, kas, iespējams, radušās. Saspiež kopā mīklas stūrus.

7. Mīklas taisnstūri izrullē tikpat lielu kā iepriekš, atkārto pārklāšanu ar sviestu un pārlocīšanu pa trešdaļām.

8. Mīklu atkal izrullē, šoreiz veidojot 45 x 53 centimetru taisnstūri. Ar atlikušo sviestu pārklāj pilnīgi visu mīklas virsmu.

9. Paceļot mīklas stūrus, to rullē virzienā prom no sevis, veidojot stingru desiņu. Ja izveidojušies nelīdzeni gali, tos apgriež. Mīklas desu pārgriež uz pusēm, katru daļu ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz divas stundas, bet vislabāk atstāj uz nakti.

10. Gatavo pildījumu. Vidēji lielā bļodā ieber miltus, pievieno 1/4 tasi piena, maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Noliek malā.

11. Nelielā katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru, kanēļa standziņu. Vāra, kamēr veidojas sīrups.

12. Citā katliņā uzkarsē atlikušo tasi piena un maisot pievieno iepriekš pagatavotajam miltu maisījumam.

13. No cukura sīrupa izņem kanēļa standziņu. Lejot tievā strūkliņā un strauji maisot, sīrupu pievieno miltu un piena maisījumam. Pievieno vaniļas ekstraktu, turpina maisīt vēl aptuveni minūti. Pievieno sakultos olu dzeltenumus.

14. Pildījuma konsistence ir šķidra, bet cepšanas laikā tas sabiezēs.

15. Uzkarsē cepeškrāsni līdz maksimālajam karstumam un cepot pannu novieto pēc iespējas tuvāk sildelementam.

16. No ledusskapja izņem mīklu un izrullē. Ņem mafinu veidnītes, tajās ieklāj izrullēto mīklu. Šo procesu veic ar saslapinātiem pirkstiem, lai mīkla neliptu klāt. Mīklai jābūt nedaudz virs veidņu malām, jo cepoties tā sarausies. Smalkmaizīšu sānus veido plānākus nekā apakšu.

17. Kad mīkla ieklāta, katrā formiņā ielej pildījumu, aizpildot apmēram trīs ceturtdaļas. Cep, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna un pildījums sabiezējis, – vidēji 10 minūtes. Cepšanas laiks var atšķirties atkarībā no cepeškrāsns īpatnībām. Kad smalkmaizītes gatavas, tām ļauj dažas minūtes padzist veidnēs, tad izņem un liek uz režģa. Dāsni pārkaisa ar pūdercukuru un kanēli. Vislabāk garšo vēl siltas!

 

Siera omlete

Sastāvdaļas: 4 olas, 100 g siera (Čedaras, Holandes, Krievijas), 1 daiva ķiploka, 2 ēd. k. svaigā siera, 1 ēd. k. sviesta, 1 ēd. k. olīveļļas, sāls, pipari, zaļumi dekorēšana

1. Sieru sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Ķiploka daivu notīra un izspiež ķiplokspiedē.

2. Olas sakuļ kopā ar sāli, pipariem un svaigo sieru.

3. Olu masā iecilā sarīvēto sieru.

4. Pannā uzkarsē olīveļļu kopā ar sviestu. Masu lej pannā un cep uz lēnas uguns, līdz ola sarec.

5. Omleti ar lāpstiņu uzmanīgi apgriež otrādi. Cep, līdz siers izkusis un ieguvis kraukšķīgu zeltainumu.

6. Pārkaisa ar zaļumiem, pasniedz

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko