KAD saulaino septembri nomainījušas drēgnas rudens sākuma dienas, nav nekā burvīgāka kā uzcept smaržīgu ābolkūku – tie ir kraukšķīgā mīklā iecepti, uz mēles kūstoši saldskābi ābolu gabaliņi, kas bagātināti ar mandeļu un kanēļa garšu. Ja vēlaties, kūku var pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu.
Burkānu biezzupai īpašu konsistenci piešķirs rīsi. Ja saldā krējuma vietā izvēlēsieties skābo krējumu, zupa sanāks diezgan liesa, taču joprojām sātīga.
Kukurūzas maize ir kanādiešu recepte. Oriģinālā viņi maizei pievieno kļavu sīrupu, nevis medu – arī jūs tā varat darīt. Maizei ir viegli saldena garša, to var ēst launagā ar ievārījumu vai sviestu, kanādieši to piekož arī zupām.
Ābolu kraukšķis
Sastāvdaļas: 250 g brūnā cukura, 250 g auzu pārslu, 250 g miltu, ½ tējk. sāls, 200 g sviesta, 800 g smalki sagrieztu ābolu (daļu ābolu var aizvietot ar plūmēm), 50 g cukura, 2 tējk. kanēļa, 100 g sasmalcinātu mandeļu
Pagatavošana:
1. Izkausē sviestu un lielā bļodā samaisa ar cukuru, auzu pārslām, miltiem, mandelēm, sāli.
2. Pusi iegūtās masas ieklāj ietaukotas cepamās formas dibenā, pārklāj ar āboliem. Tos pārkaisa ar kanēļa un cukura maisījumu.
3. Virsū liek atlikušo mīklas masu.
4. Cep 40 minūtes 175 grādu karstumā. Lai labi kraukšķ un garšo!
Burkānu biezzupa ar rīsiem
Sastāvdaļas: 4 burkāni, 1 vidēji liels sīpols, 1 selerijas kāts (ar visām lapām), 1,5 krūzes vistas vai dārzeņu buljona, ½ krūze novārītu rīsu, 1 ēdamk. šķidra medus, 200 g saldā vai skābā krējuma, sāls, pipari pēc garšas, zaļumi dekorēšanai
Pagatavošana:
1. Burkānus, sīpolu, seleriju notīra, sagriež gabalos.
2. Katliņā, ielej pusi buljona, pievieno medu, sagatavotos dārzeņus, uzvāra, tad nogriež uguni mazāku un visu sautē kādas 15 minūtes, līdz dārzeņi mīksti.
3. Izsautētajiem dārzeņiem pievieno sāli, piparus un rīsus. Visu sablendē.
4. Pielej atlikušo buljonu un pievieno krējumu. Visu vēlreiz sablendē.
5. Pasniedz karstu vai arī atdzisušu. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem pēc izvēles.
Kukurūzas un rozīņu maize
Sastāvdaļas: ½ krūze izsijātu kviešu miltu, 1,5 krūzes kukurūzas miltu, 2,5 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. cukura, 1 ēdamk. medus, 1 ola, 2–3 ēdamk. izkausēta sviesta, ¾ krūzes piena istabas temperatūrā, ¾ krūzes rozīņu, ½ krūze konservētas kukurūzas vai no novārītas vālītes izlobītu kukurūzas graudu, 0,5 tējk. sāls, eļļa vai sviests formas ieziešanai
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 215 grādiem. Ieziež cepamformu ar sviestu vai eļļu, ieliek cepeškrāsnī un patur, kamēr taukviela sāk čurkstēt.
2. Bļodā sajauc kopā kviešu un kukurūzas miltus, cepamo pulveri, sāli, cukuru.
3. Atsevišķā bļodā iesit olu, pievieno sviestu, medu un pienu. Kārtīgi izmaisa.
4. Šķidrās sastāvdaļas pakāpeniski iejauc miltu maisījumā.
5. Pievieno rozīnes un kukurūzas graudus. Sajauc viendabīgā masā.
6. Mīklu lej sagatavotajā cepamformā, liek krāsnī un cep apmēram pusstundu vai līdz brīdim, kad mīklā iedurts koka irbulis nāk ārā sauss.