Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 26. novembris
Sebastians, Konrāds

Ziema turpinās

Gatavojam ebreju virtuves ūdenskliņģerus, kartupeļu sacepumu un banānu kēksu našķim.

Par beigeliem pateikšu vienīgi to, ka šie drusku staipīgie, gardie no Austrumeiropas ebreju virtuves nākušie kliņģeri faktiski ir tie paši latviešu ūdenskliņģeri – acīmredzot kādā vēstures brīdī latvieši tos pārņēmuši.

Savukārt kartupeļu sacepums kopā ar marinētām baraviciņām vai kādiem citiem pērnajā vasarā sagatavotiem salātiņiem būs sātīgs brīvdienu pusdienu ēdiens, un paēduši būs pat zvērināti gaļēdāji, bet, protams, sacepumu var papildināt arī ar kādu cepeša šķēli vai sulīgu kotleti.

Banānu kēkss – launagam. Salds, smaržīgs un garšīgs.

Beigeli

Sastāvdaļas:

  • 7 g sausā rauga,
  • 500 g kviešu miltu (+ nedaudz virsmas pakaisīšanai),
  • 3 ēd. k. cukura,
  • 1 ēd. k. sodas,
  • 1 tējk. sāls,
  • 1 ola un olīveļļa pārsmēršanai,
  • sēkliņas pārkaisīšanai

 

1. Raugu sajauc ar 300 ml silta ūdens.

2. Bļodā sajauc miltus, cukuru, sāli. Miltu maisījumu pakāpeniski sajauc ar izšķīdināto raugu un visu samaisa.

3. Darba virsmu nokaisa ar miltiem, liek uz tās mīklas maisījumu un samīca elastīgu, viendabīgu, spīdīgu mīklu. Tas aizņems apmēram 10 minūtes.

4. Bļodu viegli ieeļļo, liek tajā samīcīto mīklu. Pārsedz ar dvielīti vai pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā, lai uzrūgst. Kad mīkla apjomā dubultojusies (tas notiks pēc apmēram stundas), mīklu atsedz un pārvieto uz darba virsmas.

5. Mīklu sadala 10 daļās, un no katras daļas izveido bumbu.

6. Mīklas bumbiņas saliek uz cepamplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Pārliek ar dvielīti un atstāj, lai uzrūgst vēlreiz (tas aizņems apmēram 30 minūtes).

7. Pirkstus apkaisa ar miltiem un katras bumbas centrā ar pirkstiem izveido caurumu, bet vienlaikus uzmanās, lai neizspiež no tās pārāk daudz gaisa.

8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

9. Lielā katlā lej ūdeni un uzvāra. Verdošajam ūdenim pievieno sodu – tas veicinās to, ka gatavie beigeli būs ar spīdīgu garoziņu un ēdot viegli staipīgi, košļājami.

10. Verdošajā sodas ūdenī vienlaikus liek iekšā pa 1–2 begeliem un vāra apmēram vienu minūti (divas minūtes, ja vēlaties košļājamākus beigelus). Kad puse laika pagājusi, beigelus ūdenī apgrieziet otrādi. Pēc tam ar putu karoti tos izceliet ārā, noteciniet un lieciet atpakaļ uz cepampannas.

11. Sakuliet olu un pārsmērējiet ar to beigelus. Pārkaisiet ar izvēlētajām sēkliņām.

12. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 20–25 minūtes, līdz virsiņa zeltaini brūna.

13. Atdzesē. Pasniedz pārsmērētus ar krēmsieru, kūpināta laša šķēli, tomāta šķēli.

 


Kartupeļu sacepums  

Sastāvdaļas:

  • 1 kg mizotu kartupeļu,
  • 2 lielas ķiploku galvas, sadalītas daiviņās un nemizotas.
  • 200 ml saldā krējuma,
  • 200 ml piena,
  • 1 ēd. k. sakapāta timiāna,
  • 1 ēd. k. sakapāta rozmarīna,
  • sāls,
  • svaigi malti melnie pipari,
  • 300 g labi kūstoša siera (Krievijas, Holandes)

 

1. Noregulē cepeškrāsni uz 190 grādiem.

2. Nelielā panniņā ieber ķiploku daiviņas, apslaka ar eļļu, pārsedz ar foliju un liek cepeškrāsnī uz 40 minūtēm.

3. Sagatavo cepešpannu sacepumam, nedaudz ieziež ar eļļu.

4. Kamēr cepas ķiploki, nomizo kartupeļus un uz rupjās rīves sarīvē.

5. Sieru sarīvē uz rupjās rīves un noliek malā. Sakapā timiānu un rozmarīnu.

6. Kad ķiploki izcepušies, tos nedaudz padzesē, lai var nomizot.

7. Kamēr ķiploki dziest, katliņā ielej krējumu un pienu, pievieno timiānu un rozmarīnu.

8. Izloba ķiplokus un ar dakšiņu saspiež putriņā, pievieno pienam. Katliņu liek uz lielas uguns. Kad piens sāk vārīties, noregulē vismazāko iespējamo karstumu un visu pavāra 20 minūtes. Beigās pēc garšas pieliek sāli un melnos piparus.

9. Kārto sacepumu: cepešpannā liek vienu ceturtdaļu kartupeļu, apber ar vienu ceturtdaļu siera, uzlej dažas karotes piena–garšvielu–ķiploku mērces, atkal liek pa ceturtdaļai kartupeļu, siera un mērces. Tā atkārto, līdz visas sastāvdaļas izlietotas. Pēdējo kārtu ar plaukstu viegli piespiež un nogludina virsmu, lai visas kārtas labāk turētos kopā.

10. Cep 1,5 stundas. Ja sacepuma virsma kļūst jau pietiekami brūna, bet vēl kāds laiks jācep, to var apsegt ar foliju, lai neapdeg. Pasniedz karstu.

 


Banānu kēkss

Sastāvdaļas:

  • 300 g banānu,
  • 2 olas,
  • 150 g paniņu,
  • 250 g miltu,
  • 100 g cukura,
  • 1 tējk. citrona sulas,
  • 1 tējk. brūnā cukura,
  • sāls,
  • sauja dzērveņu,
  • brūkleņu vai citu ogu pārkaisīšanai

 

1. Mazā panniņā vai metāla bļodiņā izkausē sviestu un noliek, lai atdziest. Citā traukā ielej paniņas, pievieno divas olas un ar kuļamo slotiņu sakuļ. Pievieno padzisušo sviestu un vēlreiz izmaisa.

2. Vēl citā traukā samaisa miltus ar cepampulveri, cukuru un šķipsniņu sāls. Nelielā bļodiņā ar dakšiņu cītīgi saspaida banānus, pievieno tiem tējkaroti citrona sulas un izmaisa.

3. Traukā ar miltiem lej iekšā ar olu un sviestu sakultās paniņas un izmaisa. Maisa tikai tik, cik nepieciešams, lai masa nekļūst pārāk blīva un lipīga, jo tad arī mafini var sanākt pārāk blīvi.

4. Gatavo masu pilda kukulīša formā, bet ne līdz pašām malām, jo cepoties tā vēl nedaudz pacelsies.

5. Pārkaisa mazliet brūnā cukura, pārber ar izvēlētajām ogām un liek cepties iepriekš līdz 175 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 40 minūtes, ņem ārā un mazliet atdzesē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko