Kā skaidroja SPKC pārstāve Ilze Arāja, smaga STEC infekcijas komplikācija - hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS) - konstatēts četriem bērniem, un STEC infekcija līdz šim laboratoriski apstiprināta trīs saslimušajiem bērniem. Diviem saslimušajiem bērniem STEC infekcija nav apstiprinājusies. Pārējiem slimniekiem laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti vēl nav saņemti.
Kā aģentūrai LETA stāstīja Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane, līdz šim saņemtā informācija liecina, ka izglītības iestāžu virtuvēs nav konstatēti higiēnas pārkāpumi, tāpēc SPKC un PVD nav apturējuši pirmsskolas izglītības iestāžu darbību.
Papildus tam speciālisti informē, ka veselie bērni var apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes, pastiprināti ievērojot personīgo higiēnu, savukārt tie bērni, kuriem ir dažādu saslimšanu pazīmes vai samazināta imūnsistēma, aicināti apmeklēt ģimenes ārstu un pārrunāt ārstēšanās metodes.
Siguldas novada pašvaldība pēc kontrolējošo dienestu ieteikuma nodrošina pastiprinātus dezinfekcijas un higiēnas pasākumus visās izglītības iestādēs novada teritorijā. Visas izglītības iestādes turpina darbu ierastajā kārtībā un ēdināšanas pakalpojumus nodrošinās SIA Baltic Restaurants Latvia, sacīja Brikmane.
Jau ziņots, ka SPKC aicina vecākus vērot savu bērnu pašsajūtu un meklēt ģimenes ārsta palīdzību, ja novēroti tādi simptomi kā vemšana, asiņaina caureja, krampjveida sāpes vēderā, informējot, ka urēmisko sindromu izraisa Escherichiacoli (E. coli) jeb zarnu nūjiņu, kas ir gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem normālās baktēriju floras sastāvdaļa, bet E. coli celmi spēj veidot toksīnus jeb indīgas vielas un izraisīt nopietnu slimību, kuras inkubācijas periods ir no četrām līdz desmit dienām.
Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku, proti, nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, nemazgātus vai neapstrādātus augļus vai dārzeņus. Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku. Lai samazinātu risku inficēties no pārtikas produktiem, dzīvniekiem vai cita slima cilvēka, ēdiens termiski jāapstrādā, augļi un dārzeņi rūpīgi jānomazgā un jāievēro personīgā un roku higiēna.
Siguldas novada pašvaldība turpinās sekot līdzi kontrolējošo dienestu pārbaudēm un informēs sabiedrību un bērnu vecākus par aktuālo situāciju un paņemto bakteriālo paraugu analīžu rezultātiem, teica Brikmane.