"Valdības akceptētais divu gadu pārejas periods ļaus pārtikas ražotājiem, tirgotājiem un sabiedriskās ēdināšanas sektoram sagatavoties šiem jaunajiem noteikumiem, taču procesa realizācijai būtu nepieciešams papildu finansējums," sacīja Šure.
Viņa norādīja, ka pārejas periods prasa laiku un finanšu resursus, taču divi gadi ir optimāls laiks, lai visi paspētu to izdarīt, turklāt daudzi uzņēmumi jau paši sākuši iekšējās kontroles procesu.
"Ieviešot šīs jaunās normas, valdībai vajadzētu arī paredzēt līdzekļus 2018.gada un turpmāko gadu budžetā šo normu kontrolēšanai, jo, ja nebūs kontroles, noteikumiem nebūs lielas jēgas. Turklāt ir jākontrolē ne tikai vietējie ražotāji, bet arī ievestā produkcija," akcentēja Šure.
Kā ziņots, diskusija par transtaukskābēm starp Veselības ministriju (VM) , Zemkopības ministriju (ZM) un pārtikas ražošanas sabiedriskajām organizācijām norisinās jau vairākus gadus, un svarīgākais uzdevums bija panākt, lai šo izmaiņu rezultātā Latvijas pārtikas ražotāji nebūtu nevienlīdzīgā situācijā ar citu valstu ražotājiem.
"Kopā ar LPUF izdevies panākt, ka tiek respektētas vietējo ražotāju intereses. Sākotnēji šajos noteikumos iestrādātās normas bija nepilnīgas un neattiecās uz ievesto produkciju, kas bija pilnīgi nepieņemami, jo tādā veidā ciestu vietējie pārtikas uzņēmēji," norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).
Jau vēstīts, ka valdība šodien atbalstīja VM sagatavoto noteikumu projektu par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, kuru sastāvā ir skābes, kas radušās, hidrogenējot eļļu, spiežot to augstā temperatūrā, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļā, kā arī cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus.
Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma. Izņēmums ir pārtikas produkti, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3% un kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%. Tādā gadījumā maksimālais transtaukskābju daudzums nedrīkst pārsniegt attiecīgi desmit gramus un četrus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Eiropas Ekonomikas zonas valstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem.
Valdība noteica arī pārejas periodu, paredzot, ka pārtikas produktus, kuros pārsniegts noteiktais maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums, var izplatīt Latvijā līdz 2018.gada 1.jūnijam.