Iepriekšējās reizēs stāstīju par ASV Kalifornijas štata vīniem. Taču ASV vīnu gatavo gandrīz visos štatos (pat Aļaskā), bet no komerciāla viedokļa ievērības cienīgi ir četri štati: Kalifornija, Ņujorka, Oregona un Vašingtona.
Francijas vīna ražotāji pavēstījuši, ka aprīlī piedzīvotais aukstuma vilnis radījis zaudējumus vismaz viena miljarda eiro apmērā, šai kļūstot par vērienīgāko kataklizmu pēdējo 25 gadu laikā. Vīna ražotāji norāda, ka šis ir kārtējais trieciens Francijas vīna ražošanas nozarei, kas pērn eksportējusi vīnu 8,25 miljardu eiro vērtībā, taču pēdējos gados zaudējusi savu pasaules tirgus daļu.
Greznas telpas, daudz brīva laika, tikko paēstas sātīgas franču vakariņas, kas neiztrūkstoši sākas ar kādu dzirkstošu vai saldu, vai rozā vīnu aperitīvā, turpinās ar zivs vai gaļas uzkodām, kam seko pamatēdiens (medījums, pīle, vista u.c. ar piedevām), tad siera plate ar trīs veidu sieriem (parasti kāds zilais, brie tipa un kazas vai aitas), bet noslēgumā deserts ― kūka vai saldēdiens.
Kā atšķirt gardēdi no parasta mirstīgā? Parastie mirstīgie svētkos streso par visu - atlaidēm veikalos, dāvanām, eglītes dekorācijām. Par to, ko vilkt mugurā uz darba balli. Lielākās vai mazākās devās šis stress piemīt mums visiem.
Kādam ir pieslēgta apkure, man vēl ne. Spirdzinoši baltvīni vai dzirkstošie vīni? Laikam jau ne tagad. Šķiet, tuvojas sildošu, spēcīgu, pat vīrišķīgu vīnu laiks, tie būs laba sabiedrība drēgni rudenīgās pievakarēs. Skatāmies Spānijas virzienā.