Savukārt gardēžiem piemīt gardēža stress - atbildīgāks, toties nesalīdzināmi patīkamāks. Stress, ko, kā un kad likt svētku galdā. Vai šampanieti servēt jau no rīta? Ar zemenēm? Vai pudiņam izmēģināt jauno recepti un riskēt izgāzties? Vai zosi labāk servēt pēcpusdienā vai vakarā? Un vai tiešām tā jau gatava? Bet ar to gardēža stress nebeidzas. Vīni. To ir tik daudz, bet svētku maltīte tikai viena. Ko izvēlēties?
Simonsig, Kaapse Vonkel Cap Classique, 2007, Dienvidāfrika. Dzirkstošais vīns svētkos ir obligāts. Vēlams atvērt ar skaļu paukšķi un no paša rīta. Ar zemenēm, protams. Ja ir vēlme sevi ļoti palutināt, aizejošajai desmitgadei par godu ieteiktu kaut ko no 1999.gada ražas šampaniešiem - Rīgā atradīsiet Pol Roger, Pommery, Bollinger.
Bet, ja esat gatavi novērtēt, cik cienīgi pretinieki Šampaņai atrodami Jaunajā pasaulē, ieteiktu nogaršot šo Kaapse Vonkel. Klasisks Dienvidāfrikas bruts (sausais), ražots saskaņā ar tradicionālo (Šampaņas) metodi, izmantojot identiskas vīnogas - Pinot Noir, Chardonnay un Pinot Meunier. Lai gan Cap Classique salīdzināt ar šampanieti nebūtu korekti, jāatzīst, ka Kaapse Vonkel nav slikts vienkāršāko šampaniešu atdarinātājs - krāsā gaiši zeltains, ar raksturīgo augsta skābuma līmeni, viegli grauzdētas maizes un ābolu noti. Pamanījies pabūt vecās, tomēr franču ozola mucās, kas vīnam piešķir papildu nianses. Dzeriet atdzesētu!
Graham's 10 Years Old Tawny Port, Portugāle. Portvīns man vienmēr saistījies ar lēno un laisko pasēdēšanu pēc tam, kad viss jau apēsts. Bet Ziemsvētkos apēst visu laikam īsti nav iespējams. Tiklīdz jums šķiet, ka viss apēsts, tā uzrodas vēl kaut kas. No sākuma nieki. Riekstiņi, žāvēti augļi, kāda sieru plate. Pēc tam izrādās, ka ledusskapī kāds «aizmirsis» Ziemsvētku pudiņu vai vismaz šokolādes desu.
Portvīns, it sevišķi Tawny portvīns, ir kā radīts kompanjons šādai vakara izskaņai. Salds. Derēs gan riekstiem, gan šokolādes desai. Ja ap to brīdi jums liekas, ka visas tēmas jau izsmeltas un iestājies neveikls klusums, varat sākt sarunu par portvīnu. Par to, ka tas, iespējams, ir viens no vismazāk novērtētajiem vīniem pasaulē. Par to, ka ražošanā var izmantot pat 80 vīnogu šķirņu. Bet - pats galvenais - ka glāzē jūs jūtat un spējat sagaršot gan riekstus un medu, gan žāvētas plūmes un karameli, gan piparkūkas. Kā jau tas svētkos pieklājas. Dzeriet atdzesētu!