Lai pēc svētkiem pašsajūta nejustu raizes no pārēšanās vai pārmērīgas alkohola lietošanas, ir tikai viens likums, kuru nepieciešams ievērot – ēst samērīgi, mazām porcijām un ar mēru lietot alkoholu. Bet kurš gan to nezina, vai ne? Un tomēr, svētku brīvdienām beidzoties, kā katru gadu organisms izrāda neapmierinātību par negausīgi saēsto un iedzerto. Speciālistam Hosamam Abu Meri jau ir savi novērojumi par latviešu svētku svinēšanas paražām: „Ja decembra beigās gastroenterologu vidū varam apspriesties, ka pacientu šķiet Jaunā gada sākumā būs mazāk, jo nav pilni pieraksti, tad jau pirmajās Jaungada dienās situācija krasi mainās. 30 līdz 40 % Latvijas iedzīvotāju pēc svētkiem izjūt sūdzības kuņģa un zarnu trakta darbībā. Ilgstošas caurejas, gastrīta saasinājumi, vēdera pūšanās – tipiskākās sūdzības, kuras risinām pēc svētku ēšanas un dzeršanas izvirtībām," atzīst H. Abu Meri.
Plānojot Jaungada svinību mielastu, speciālists iesaka galdā likt ne tikai kalorijām piesātinātos ēdienus (tajos iekļaujas viss ceptais, štovētais, žāvētais, ar majonēzi bagātinātais), bet arī šķiedrvielām bagātos (dārzeņi un augļi). „Tā kā svētku svinēšana ir ilgstošs process, kas nereti aizrit sēžot pie galdiem, katram ciemiņam ieteiktu ēdienu baudīt lēni un nesteidzīgi. Ēst mazām porcijām divu trīs stundu garumā. Tad aizkuņģa dziedzeris, kas ir atbildīgs par ēdiena sagremošanu, strādās vienmērīgi un varēs izvairīties no smaguma sajūtas kuņģī. Tāpat savai gremošanas sistēmai var palīdzēt ar dabīgo minerālūdens palīdzību, piemēram, izdzert glāzi „Borjomi”, kuram ir unikāls minerālvielu un bikarbonātu sastāvs, kas rūpējas par organisma dabīgo līdzsvaru. Savukārt viegli gāzētā ūdens struktūra palīdzēs kuņģim sagremot visu apēsto,” stāsta gastroenterologs.
Viena no lielākajām kļūdām, kuru pieļauj, plānojot svētku mielastu, tajā iekļauj tikai treknos un organismam neveselīgos ēdienus, jo kad gan vēl savu vēderu var palutināt tik īpaši, kā vien pa svētkiem? Tomēr šāda negausīga ēšana var atstāt sāpīgas sekas. „Manā ārsta praksē ir gadījums, kad pārmērīgi ēdot lašmaizītes (un lasis, kā zināms, kuņģim ir smagi sagremojams ēdiens), cilvēks iedzīvojas pankreatītā. Tā ir slimība, kurai raksturīgas spēcīgas sāpes vēdera dobumā, caureja, vemšana, smaguma sajūta kuņģī,” skaidro H.Abu Meri. Protams, ne vienmēr lašmaizīšu ēšana noved līdz nopietnām saslimšanām, bet ar šo piemēru ārsts vedina visiem pievērst pastiprinātu uzmanību tam, cik daudz un kā tiek apēsts.
Kas gan tās būtu par Jaunā gada svinībām, ja laimi un veselību vēlot, nepaceltu glāzi šampanieša, vai ne? Vērojot to, cik ātri no veikalu plauktiem pirmssvētku dienās izzūd alkohols, var secināt, ka ar vienu vai divām šampanieša glāzēm alkohola patēriņš katram ciemiņam viss nebeidzas. „Lai nākamajā dienā pēc grādīgo lietošanas, organisms nemocītos ar smagām galvassāpēm un sliktu dūšu, jau pie svētku galda vērts skaitīt, cik glāzītes vēderā, un atcerēties alkohola sadegšanas ātrumu – viena deva stundā,” iesaka dr.med. narkologs Jānis Strazdiņš. Ir aprēķināts, ka organisms stundas laikā spēj atbrīvoties no vienas devas alkohola. Viena deva, tas ir, piemēram, 0,33 litri alus, 150 grami vīna, 30 grami stiprā alkoholiskā dzēriena. Ja stundā izdzer vairāk, alkohols organismā sāk uzkrāties un ir risks iedzīvoties paģirās.
Ir divu veidu paģiras. Vienas, kas rodas vai nu no pārmērīgi lielas alkohola devas vai arī no kopā sajauktiem nesavienojamiem dzērieniem. Ja jauc liķierus ar alu vai vīnu var būt gandrīz 100 % drošs, ka nākamajā dienā būs slikta dūša. Ne velti viens no alkohola lietošanas pamatprincipiem skan šādi – no vīnogām radītus alkoholiskos dzērienus nejauc ar graudu radītiem dzērieniem. Ja šis likums netiek ievērtos, organisms ātri vien saindējas un nākamā diena pēc svētkiem visticamāk būs norakstīta.
No otra paģiru veida cieš cilvēki, kuriem ir (vai kādreiz bijusi) alkohola atkarība. Viņu organismā paģiru stāvoklis iestājas daudz ātrāk. Pēc dažām glāzītēm dzērājam pieaug vēlēšanās turpināt dzert, iestājas iekšējs nemiers un nepārvarama tieksme iedzert, kas ļoti palielina alkohola patēriņu. Viņam sāk zust mēra sajūta. Jo vairāk dzer, jo pēcāk lielākās paģirās iedzīvojas. Kādēļ alkoholiķiem paģiras sākas ātrāk? Jo alkoholisms ir slimība, kurā, alkoholam iedarbojoties uz organismu, sākas ačgārnas ķīmiskas reakcijas, kas pastiprina tieksmi dzert vēl vairāk.
Ja nu svētku laikā vienalga sanācis iedzert tā pavairāk, un rīts iesākas ar galvassāpēm un nelabu dūšu? „Labākais, ko šādā brīdī var darīt – palīdzēt organismam aizskalot indes. Ļoti labi šādā brīdī ir dažādi minerālūdeņi, kuru sastāvā ir daudz dabīgo bikarbonātu. Piemēram, Borjomi minerālūdens ir iecienīts ar savu unikālo vulkānisko minerālvielu sastāvu, tādēļ neapšaubāmi tam piemīt dziednieciskas īpašības. Interesanti, ka par svētku galdā liktā alkohola kvalitāti vislabāk var spriest nākamajā rītā. Jo sliktākas kvalitātes dzērieni būs lietoti, jo vairāk sāpēs galva nākamajā rītā,” atklāj narkologs.
Bet, ja nu nākamajā rītā jāsecina, ka atkal esam iekrituši pārēšanās slazdā, un par sevi liek manīt vēdera sāpes? „Kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai var palīdzēt ar speciālajiem bezrecepšu medikamentiem, kas iegādājami aptiekās. To sastāvā esošā amilāze un lipāze palīdzēs sašķelt grūti sagremojamās vielas. Tāpat ieteicams pastiprināti dzert ūdeni (organisma veselībai labākais ir dabīgais minerālūdens, jo tas palīdz harmonizēt organisma darbību), kā arī ieteiktu ieplānot dažādas fiziskas aktivitātes svaigā gaisā,” tā H.Abu Meri.