Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Sestdienas receptes: Rasols un cepumiņi

Kā gan decembris bez rasoliem un saldumiem? Īsti nekā. Tāpēc nav jēgas izlikties par labākiem, nekā esam, – negaidot gadumiju, sākam jau tagad, vismaz pa brīvdienām.

Gaļas salātiņi jeb rasols mammas gaumē

Šī ir mana drauga mammas recepte rasolam – ļoti garšīgs, bet precīzu sastāvdaļu komplektu uzrakstīt nevar, jo jāgatavo pēc garšas. Galvenie noteikumi ir: nekādas desas, tikai vārīta gaļa, vēlams, liellopu. Otrs – bez zirnīšiem, trešais – aizdaram noteikti jābūt ar cukura piedevu

SASTĀVDAĻAS (DAUDZUMS ATKARĪGS NO ĒDĒJU SKAITA)

  • ar mizu vārīti kartupeļi
  • ar mizu vārīti burkāni
  • vārīta, liesa liellopu gaļa
  • sālīti gurķi (var izlīdzēties ar marinētiem, bet nu…)
  • sīpoli, parastie dzeltenie
  • skābi āboli

Aizdaram

  • ½ un ½ skābā krējuma un majonēzes (pēc garšas)
  • sīki sakapātas, cieti vārītas olas
  • mārrutki un sinepes pēc garšas
  • sāls un cukurs pēc patikas
  • gurķu marināde pēc vajadzības
  • gana daudz svaigu, sakapātu pētersīļu
  • svaigi malti melnie pipari

GATAVOŠANA

1. Vārītos kartupeļus, burkānus un olas nomizo, sagriež akurātos, mazos gabaliņos. Tāpat sagriež arī vārīto gaļu. Šo visu var maisīt kopā un glabāt ledusskapī pāris dienu, aizdaru pievienojot, kad taisās ēst.

2. Visas aizdara sastāvdaļas samaisa un tad garšo, vai ir labs. Pēc garšas pievieno vēl sāli vai cukuru, papildu mārrutkus un sinepes.

3. Rezultātam jāsanāk pašķidram, lai, samaisot aizdaru ar sagrieztajām sastāvdaļām, nesanāk par sausu. Lielisks aizdara šķidrinātājs ir gurķu marināde.

4. Sīki sakapā sīpolus un ābolus, sīki sagriež gurķus. Maisa kopā ar kartupeļiem, burkāniem, gaļu un aizdaru un atļauj pāris stundu savilkties. Izbauda un slavē!


Olbaltuma cepumiņi ar mandelēm un datelēm

Garšīgi un viegli pagatavojami saldumi. Procesu droši var uzticēt arī bērniem, izņemot varbūt mandeļu kapāšanu. Citādi receptē nav nekā sarežģīta un nesanākt īsti nevar. Lai labi garšo!

SASTĀVDAĻAS

  • 2 olas baltumi
  • šķipsna sāls
  • 100–120 g cukura (vadoties pēc saldumkāres)
  • mazliet citrona sulas
  • 70 g mandeļu
  • 70 g dateļu
GATAVOŠANA
 
1. Vispirms sīki sakapā mandeles un dateles. Sakapāto gabaliņu izmēram īsti nav nozīmes, var pēc patikas, es kapāju mandeli 4–6 daļās, dateli mazliet sīkāk.
 
2. Sakuļ olbaltumus. Vēlams, olām būt, cik iespējams, svaigām. Atdala dzeltenumus un izmanto tos citur, bet baltumus sakuļ ar šķipsnu sāls un cukuru.
 
3. Olbaltumu masā iemaisa mazliet svaigi spiestas citrona sulas, kā arī sakapātās mandeles un dateles.
 
4. Šo masu ar karoti liek uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru, – apmēram 5–7 cm diametra "pļeckiņas", ievērojot nelielu attālumu citai no citas. Šauj 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pa vidu apmēram uz 20 minūtēm, līdz cepumiņi viegli iebrūnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nerātnās dainas bez tabu

Brāļi Lauris (45) un Raitis (42) Ābeles par dainu sulīgumu, festivālu lokiem un brīvību radīt mākslu mākslas pēc.

Nodeva Bermudu trijstūrim

Pirms 80 gadiem ASV austrumu piekrastē, tā dēvētajā Bermudu trijstūrī, bez pēdām pagaisa piecas amerikāņu Jūras kara flotes lidmašīnas Avenger. Vēl pēc dažām stundām neskaidros apstākļos avarēja l...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata