Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Spirdzinoši vasarīgi

Pēc saulainā un karstā jūnija noslēguma, kas bija skaisti un tomēr arī mazliet nogurdinoši, šajā mēnesī nolēmām pieturēties pie tādām receptēm, kas neprasa stāvēšanu pie karstas plīts. Un šādiem ēdieniem ir vēl kāds pluss: lielākoties tie ir pagatavojami daudz ātrāk, jo nekas nav jāvāra, jācep vai jāšmorē, bet kārtīgs ēdiens gatavs!

Spirdzinoša aukstā zupa ar gurķiem

Ātri pagatavojama aukstā zupa, kuras īpašo garšu un kraukšķīgo konsistenci veido gurķi, dilles, valrieksti, kā arī labs sāļā un skābā balanss. Protams, arī jogurts, kas ir zupas pamatā, un vēl noteikti ieteicams pievienot jauno ķiplociņu!

15 minūšu/ļoti viegli/2–3 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 3–4 svaigi īsie dārza gurķi
  • saišķītis diļļu
  • 1–2 ķiploka daiviņas (daudzums pēc garšas)
  • 350 g bezpiedevu jogurta
  • 1 ēd. k. laima sulas
  • mazliet cukura
  • čili pulveris
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc sajūtas
  • šļuciņa labas olīveļļas
  • 50 g lobītu valriekstu


Gatavošana:

1. Gurķus nomazgā un ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves strēmelītēs (vēlams gurķus iepriekš paturēt ledusskapī, lai vēsi). Pārkaisa sāli un uz piecām minūtēm noliek malā. Pēc tam nospiež lieko šķidrumu.

2. Sīki sakapā dilles un iemaisa gurķos. Pieber sāli, ar spiedni piespiež ķiploka daivas, samaisa. Kādu brīdi ļauj pastāvēt, tad pievieno jogurtu, samaisa un pēc nepieciešamības pielej nedaudz auksta ūdens, līdz iegūts vēlamais zupas biezums.

3. Pielej laima vai citronu sulu un noregulē garšu ar sāli un pavisam nedaudz cukura. Bez cukura var arī iztikt, tomēr tas garšas kompozīciju padara pilnīgāku un krēmīgāku.

4. Lej šķīvjos, pārber ar smalcinātiem valriekstiem un pārkaisa nedaudz čili pulvera. Olīveļļu var iemaisīt jau iepriekš, kopā ar jogurtu, bet var pārpilināt zupai arī tieši šķīvī (tā ir pat garšīgāk!). Ēd kopā ar kādu feinu maizīti.


Vasarīgais ogu sambuks

Izrādās, daudziem labi pazīstams saldais ēdiens ar bērnības garšu, bet es neko tādu bērnībā nedabūju, tāpēc priecājos iepazīt un pilnveidot kā kaut ko jaunu. No salmonellu baktērijām patiesībā nebaidos, taču drošības labad izmantoju tēta māsas saimniecības vistu dētās olas, ko uzskatu par uzticamām, rūpīgi tās mazgāju un putojot pievienoju laima sulu, kas dod labu garšu un – esmu dzirdējis – arī palīdzot apsist baktērijas.

10–15 minūšu/nekā grūta/4 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze ogu (šoreiz zemenes un upenes)
  • ½ glāze cukura
  • 1 ēd. k. sakapātu piparmētru lapiņu
  • izspiesta sula no 1 laima
  • 2 olas
  • šķipsniņa cukura


Gatavošana:

1. Ogas liek piemērotā traukā, pievieno tām cukuru, piparmētras, pusi no iegūtās laima sulas un sablendē.

2. Rūpīgi atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Ja gatavojat lielāku daudzumu, iesaku olas atdalīt pa vienai atsevišķā trauciņā un, ja viss kārtībā, tad pievienot pārējām. (No dzeltenumiem var pagatasastāvdaļas

3. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls, atlikušo laima sulu un saputo ar mikseri stingrās putās.

4. Saputotajam olbaltumam liek klāt blendētās ogas un turpina putot, līdz saldais ir smuks un viendabīgs. Pasniedz ar vēsu pienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata