Skābeņu zupas versija
Skābeņu zupa ir viena no manām mīļākajām zupām kopš bērnības. Mamma to parasti vāra uz cūkas ribiņu buljona pamata, bet šoreiz piedāvāju savu versiju ar smalki kapātu liellopa fileju. Nekādas vainas nebūs, ja liellopa vietā izvēlēsities cūkas fileju vai šķiņķi. Tāpat pamatā var vārīt buljonu no cūkas ribiņām.
pusstunda/4 porcijas/vienkārši
Sastāvdaļas:
- mazliet eļļas cepšanai
- 1 sīpols
- 6 kartupeļi
- 1 litrs buljona (vai vairāk, pēc ieskatiem)
- 250 g liellopa filejas, šķiņķa vai cita mīksta gabaliņa
- krietna sauja skābeņu
- 3 olas
- sāls, pipari pēc garšas
Gatavošana:
1. Zupas katlā sakarsē mazliet eļļas un viegli apcep tajā sīki sakapātu sīpolu.
2. Kubiņos sagrieztus kartupeļus arī liek katlā un maisot kādu brīdi apcep kopā ar sīpoliem. Pielej karstu buljonu un pavāra 10 minūšu.
3. Tikmēr smalki, smalki sakapā liellopa fileju, pievieno zupai un pavāra vēl 10 minūšu.
4. Bļodiņā sakuļ olas un maisot ielej zupā. Maisa, līdz olas pārvēršas skaistos "diedziņos". Pagaršo un pieregulē garšu ar sāli un pipariem. Skābenes sakapā un liek katlā. Īsi uzvāra, un gatavs!
5. Pasniedz vēl ar papildu vārītu olu un zaļumiem pēc izvēles.
Mājās gatavots fish & chips
Mācību gads ir beidzies, tāpēc ir īstais laiks palutināt savus skolēnus un studentus ar garšīgu ēdienu: mājās gatavotiem eļļā fritētiem kartupeļiem un zivtiņu. Lai nebiedē alus mīklas sastāvā – nekāda alkohola pēc apvārīšanas eļļā tur vairs nebūs! Ja žēl tērēt teju litru eļļas, var fritēt vispirms kartupeļus un pēc tam tajā pašā eļļā arī zivi.
45 minūtes/3 porcijas/nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 6 vidēji kartupeļi
- 0,5–1 l neitrālas garšas eļļas, kas paredzēta fritēšanai (man bija rafinēta saulespuķu), – ar nepilnu litru pietiks gan kartupeļu, gan zivs fritēšanai
- 500 g baltās zivs (izvēlējos jūras asara fileju)
- Alus mīklai
- 125 g miltu
- sāls
- 125 ml gaišā alus
- 2 olu dzeltenumi
- 40 g sviesta
- 2 olu baltumi
Gatavošana:
1. Kartupeļus nomizo, sagriež daiviņās. Ielej katlā apmēram puslitru eļļas, uzkarsē līdz 170 grādiem (ja ir termometrs). Ja termometra nav, vēro eļļu un, kad tajā sāk parādīties sīki burbulīši, ielaiž mazu kartupeļa gabaliņu, lai pārbaudītu, vai ir gana karsta.
2. Laiž iekšā kartupeļu daiviņas (šim kartupeļu daudzumam iesaku fritēt divos piegājienos). Pēc piecām sešām minūtēm ar putu karoti ceļ ārā un savieto uz virtuves papīra dvieļiem, lai nosusinātu lieko eļļu.
3. Gatavo alus mīklu zivij. Bļodā ber miltus, sāli un ielej arī alu. Rūpīgi samaisa.
4. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus iemaisa alus mīklā un atstāj 15 minūšu savilkties.
5. Izkausē sviestu, mazliet padzesē un iemaisa mīklā. Olu baltumus saputo stingrās putās un arī iecilā mīklā.
6. Zivs fileju sagriež kumosa lieluma gabaliņos, nosusina ar virtuves papīra dvieļiem, apsāla un appiparo. Ielej katlā apmēram puslitru eļļas, uzkarsē līdz 170 grādiem (ja ir termometrs). Ja termometra nav, kad eļļā sāk parādīties sīki burbulīši, ielaiž piciņu mīklas, lai pārbaudītu, vai tā ir gana karsta.
7. Zivs gabaliņus iemērc pa vienam mīklā un laiž karstajā eļļā (vienlaicīgi katlā nevajadzētu fritēt vairāk par pieciem sešiem gabaliņiem). Vāra apmēram piecas minūtes, tad gatavos gabaliņus izliek uz virtuves papīra dvieļiem, lai nosusinātu lieko eļļu.