Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Pieburot pavasari

Šīs nedēļas sākumā bija tik silts, ka pārņēma sajūta: pavasaris patiešām laikam beidzot nāk. Prognozes turpmākajam mēnesim gan nerādās īpaši jaukas, tomēr gaisā saostītais pavasaris solījās, ka nekur jau nepazudīs – būšot! Tāpēc turpinām veģetārās noskaņās, un šoreiz gan zaļa pavasara pieburšanas zupa, gan kaut kas saldskābi svaigs desertā!

Vienkāršā brokoļu krēmzupa ar kraukšķi

Pati zupa tiešām ļoti vienkārši pagatavojama, un arī kraukšķis nav nekas sarežģīts – patiesībā ir divi kraukšķi, no kuriem viens ir gardi maizes grauzdiņi, bet otrs – blanšētas svaigu brokoļu rozetītes. Īsti pavasarīgi!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 1 šalotes sīpols
  • 250 g brokoļa
  • 30 g sviesta
  • 0,5 l dārzeņu buljona
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 20 g svaigā krēmsiera
  • maizes grauzdiņi (recepti skatīt padomā!)

Maizes grauzdiņus gatavo šādi: maizes šķēles sagriež kubiņos, pārlaista ar olīveļļu, pārkaisa sāli un oregano, apmaisa, izlīdzina cepešpannā un cep 160 grādos cepeškrāsnī 15 minūšu, līdz tie ir brūni zeltaini.

Pagatavošana:

1. Sīpolu sīki sakapā. Brokoli sadala rozetītēs, resno kātu arī var izmantot, bet tikai tad, ja nav sīksts, – tad to sīki sagriež.

2. Katlā izkausē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi. Pielej karstu buljonu, noregulē nelielu uguni un liek buljonā vārīties brokoļus.

3. Pēc trim minūtēm izņem pāris brokoļu rozetīšu – tās paredzētas zupas dekorēšanai pie pasniegšanas (izņemot laikus, brokoļi saglabās zaļo krāsu un arī nelielu kraukšķīgumu). Pārējie brokoļi paliek katlā un vārās vēl piecas minūtes.

4. Zupu sablendē, iemaisa svaigo krēmsieru, sāli un piparus pievieno pēc garšas. Pasniedz ar malā atliktajām brokoļu rozetītēm un maizes grauzdiņiem.

 

 

Citronu krēma lemon curd variācija

Pazīstams kā angļu brokastu smēriņš, lemon curd ir kaut kas tāds, ko arī latviešu virtuvēs vajadzētu ja ne ieviest uz palikšanu, tad vismaz pamēģināt. Īpaši jau šajā periodā, kad ziemu nomaina pavasaris, viss vēl tāds puspelēks… Citronu krēms iedos spirgtumu!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: patīkama izmēra burciņa

Sarežģītības pakāpe: samērā viegli

Sastāvdaļas:

  • 60 g sviesta
  • 220 g cukura
  • 3 olas
  • 2 tējk. norīvētas citrona miziņas
  • 6 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas

Ļoti garšīgi citronu krēmu var izmantot, iepildot to smilšu mīklas groziņos kopā ar svaigām zemenēm vai arī kā papildinājumu Pavlovas kūkai.

Pagatavošana:

1. Sviestu un cukuru ar mikseri saputo krēmīgā masā. Pa vienai piesit olas: vienu, tad pakuļ, otru, atkal pakuļ, tad trešo.

2. Norīvē citrona miziņu (divas tējkarotes), izspiež citrona sulu un gan miziņas, gan sulu pievieno sviesta un olu masai.

3. Tad trauku ar masu liek karsta ūdens peldē kādā lielākā katlā un maisot karsē 30 minūšu.

4. Karsēšanas beigās citronu krēmam pēc konsistences jālīdzinās pudiņam, bet, kad tas atdziest, sabiezinās vēl vairāk. Krēmu pilda tīrā burciņā un glabā ledusskapī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata