Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 26. novembris
Sebastians, Konrāds

SestDienas receptes: cepti griķi ar dārzeņiem un lēcu biezzupa

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Ilze Iesalniece, kura Londonā dzīvo un strādā 13 gadus.

"Sākumā biju ļoti priecīga iepazīt angļu tradīcijas, londoniešu dzīves ritmu, arī ēšanas paradumus un vietējo virtuvi. Taču pēc pāris gadiem sāku ilgoties pēc mājām un rezultātā dejot Londonas latviešu deju kolektīvā, dziedāt korī un pat spēlēt kokli… Protams, ilgojos arī pēc latviskajām garšām. Agrāk man vecāki vienmēr veda Talsu siera rituli, žāvētu gaļu un desu – līdz brīdim, kad pirms pusotra gada pievērsos vegānismam. Vecāki bija apjukuši – ko tad tagad ēdīsi?! Es: lūdzu, vediet man pelēkos zirņus, griķus, rupjmaizi!"


Cepti griķi ar dārzeņiem

Interesanti – kopš pievērsos vegāniskam uzturam, sāku vairāk izjust to produktu trūkumu, kas Latvijā ir pašsaprotami un it kā nekas īpašs. Viens no tiem noteikti ir griķi! Tos pērku lietuviešu un poļu veikalos, turpat var iegādāties arī normālu krējumu un biezpienu (tie gan man vairs nav aktuāli). Griķus ēdu bieži un dažādos veidos, šī ir viena no mīļākajām receptēm.

apmēram 40 minūšu
2-3 personām
ļoti viegli

Vajadzēs:

  • 2 glāzes vārītu griķu (daudzums variējams, galvenais – nepārvārīt!)
  • olīveļļu cepšanai
  • 1 sīpolu
  • 6–10 šampinjonu (var arī citas sēnes, sezonā ideāli garšo ar gailenēm)
  • sauju lapu kāpostu (keili – no angļu val.), sakapātus gabaliņos
  • pusglāzi konservētas saldās kukurūzas

Gatavošana:
1. Lielā pannā olīveļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, tad ber klāt šampinjonus, keilus, mazliet apcep. Cept ieteicams labi sakarsētā pannā, tā ātri un strauji, līdzīgi kā vokā – lai viss sanāk kraukšķīgs.

2. Tad pievieno vārītus griķus un visu maisot sacep. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Uz beigām pieber arī kukurūzu, iemaisa.

3. Pasniedz siltu tāpat vien, bet var arī ar sojas krējumu (vai parasto).

 


Smukā lēcu biezzupa

Ļoti daudz ēdu dažādus pākšaugus un graudaugus – gan putrās un sautējumos, gan zupās. Viena no manām iemīļotākajām zupām šogad ir smukā lēcu biezzupa – cik zinu, lēcas arī Latvijā kļuvušas ļoti iecienītas. Bet, lai tā zupa būtu patiešām smuka, vislabāk ņemt sarkanās lēcas. Var arī dzeltenās, bet brūnās gan ne, jo tad tonis nebūs tik skaists.

30 minūšu
2-3 personām
viegli

Vajadzēs:

  • 1 sīpolu
  • 1 lielu burkānu
  • 1 glāzi sarkano lēcu (skalotu aukstā ūdenī)
  • 1 sarkanu un 1 dzeltenu papriku
  • 1–2 tomātus
  • ūdeni vai dārzeņu buljonu
  • zaļos lociņus un sojas krējumu pasniegšanai

Gatavošana:
1. Katlā olīveļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, tad pieber ripiņās sagrieztus burkānus, vēl mazliet maisot apcep. Tad pievieno arī gabaliņos sagrieztu papriku un tomātus, maisot apcep.

2. Pieber noskalotās lēcas, pārlej apmēram litru ūdens vai dārzeņu buljona, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Uz mazas uguns vāra apmēram 15–20 minūšu – ik pa laikam paskatās, vai nevajag vēl mazliet ūdens, jo lēcas smuki briest.

3. Kad dārzeņi un lēcas mīkstas, zupu sablendē un pēc tam vēlreiz uzkarsē pirms pasniegšanas.

4. Pasniedz ar krējumu (vegānu variantā – sojas krējumu) un smalki sagrieztiem zaļajiem lociņiem.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

KWV CLASSIC COLLETION CHARDONNAY
Sauss baltvīns no 100% Chardonnay šķirnes vīnogām. Vīns ir apveltīts ar elegantu un svaigu raksturu, ko papildina apelsīna ziedu, persiku un bumbieru aromātu nianses. Garšas paletē jūtama neliela meniralitātes nots pieskaņa. Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā gan kā aperitīvu, gan kā kompanjonu pie jūras veltēm, krēmīgām pastām un dažādiem vistas gaļas un zivs  ēdieniem.

Iesakām izmēģināt šo baltvīnu ar cepto griķu recepti!

 

 

 

 

 

 

KWV CLASSIC COLLECTION SHIRAZ ROSE

 

Svaigs un viegli baudāms vīns, izgatavots no 100% Shiraz vīnogu šķirnes, kas augušas saulainajos Dienvidāfrikas vīna dārzos.  Vīns ir apveltīts ar maigu, laša rozā krāsu. Aromātu palete ir svaiga, kur dominēs zemeņu, rožu ziedlapiņu un aveņu nianses. 

Garšas palete ir eleganta un svaiga , ko papildina patīkams skābuma līmenis, bet nobeigums ir zīdaini maigs, ar nelielu salduma pieskaņu. Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā pie dažādām uzkodām, gaļas sautējumiem, makaroniem, kas papildināti ar tomātu mērci, gaļas picām, vai baudiet to vienkārši, bez īpaša iemesla.

Iesakām izmēģināt šo rozā vīnu ar lēcu biezzupas recepti!

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata