Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Sestdienas receptes: Pētersīļu blieziens

Kurš vēl nezina, ka pētersīļi ir vieni no veselīgākajiem zaļumiem? Tā tas patiešām ir, bet daudziem tie nepatīk, jo nav tik viegli sakošļājami kā, piemēram, dilles. Tāpēc divi padomi – lietot iespējami svaigas, mīkstas un nepāraugušas lapiņas, un otrs – lūk, receptes, kurās pētersīļu būs daudz un bez problēmām!

Ātrā vīriešu zapte

Vasaras sezonā šādas zaptes var vārīt kaut katru dienu – ja negrib glabāt ziemai un pasterizēt, savārīšana veiksies pavisam ātri. Bez jau minētajām sastāvdaļām te paveras arī plašs lauks improvizācijai – var likt klāt arī papriku, selerijas kātus vai sakni, burkānus un vēl visu ko, kas garšo.

30 minūšu (ja vēlas, var gaidīt ilgāk)/ 2 omulīgas burciņas/ vienkārši

SASTĀVDAĻAS

  • 2 sīpoli
  • mazliet eļļas cepšanai
  • 6–8 ķiplokdaiviņas
  • 2–3 čili piparu pākstis (ar vai bez sēklām, cik asu gribas)
  • 4 palieli tomāti
  • saišķis svaigu pētersīļu
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • sāls, pipari un cukurs pēc garšas

GATAVOŠANA

1. Sakapā sīpolus un ķiplokdaiviņas. Katlā sakarsē mazliet eļļas, liek cepties sīpolus un drīz vien arī ķiplokus.

2. Iztīra (vai netīra, ja grib asāku mērci) čili no sēklām, sakapā un pievieno katlā. Maisot kādu brīdi pacep.

3. Tomātiem izgriež kātu vietas, sagriež gabalos un liek katlā. Ar visām mizām, ja tās netraucē! Apmaisa un pavāra, tad liek klāt sakapātus pētersīļus (ar visiem kātiem). Uz nelielas uguns vāra kādas 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

4. Pievieno tomātu pastu, sāli un cukuru (vajag, lai noņemtu skābumu), un piparus pēc garšas, vēlreiz uzvāra. Gatavs!


Cepti jaunie kabacīši ar pētersīļu pesto

Pavisam nelieli, vēl ar ziedu galā, jaunie kabacīši ir īsta delikatese! Starp citu, jo centīgāk griež mazus kabačus, kamēr tie vēl nav pārauguši, jo ātrāk aizmetas atkal jauni. Kopā ar pētersīļu pesto šī uzkoda būs dārza svētku nagla!

20 minūšu / 2 porcijas / vieglāk par vieglu

SASTĀVDAĻAS

  • pāris mazu kabacīšu
  • eļļas un sviesta kombinācija apcepšanai

Pesto:

  • 30 g lobītu saulespuķu sēkliņu
  • 1 buntīte pētersīļu (ar gludajām lapām)
  • 10 ēd. k. neitrālas garšas augu eļļas
  • 1 ķiplokdaiviņa (ja vēlas)
  • 1 ēdamkarote svaigi spiestas citronu sulas sāls un pipari
  • 30 g puscietā siera

GATAVOŠANA

1. Saulespuķu sēkliņas apgrauzdē uz sausas pannas bez taukvielām, kolīdz sāk zeltoties un smaržot, ņem nost.

2. Pētersīļu lapiņas atdala no kātiem (ja nav ļoti sīksti, var arī kātus) un liek blendera traukā. Pielej eļļu un citrona sulu, pievieno sakapātu ķiplokdaiviņu (ja vēlas) un sablendē, līdz izveidojas viendabīga masa. Ber klāt arī apgrauzdētās saulespuķu sēkliņas, sablendē vēl, cik smalki vai rupji grib.

3. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Iemaisa smalki sarīvētu sieru un, ja nepieciešams, pielej vēl eļļu.

4. Kabaču mazulīšus pārgriež gareniski uz pusēm un viegli apcep pannā izkausētā sviesta un eļļas maisījumā. Ja ir, apcep arī ziedus (man bija ķirbja zieds, garšo viegli pikanti!). Pasniedz ar pētersīļu pesto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata