Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

SestDienas receptes: Sīpoli ziemas krājumiem

Ražas laiks rit pilnā sparā, tāpēc starp pēdējo vasaras dienu atpūtas stundām pludmalē aicinu sākt domāt arī par rudeni un ziemu. Neesmu dižens konservētājs, taču kaut ko ievāru katru gadu – šoreiz viena recepte à la lečo, otra saldētavā liekama, bet abās figurē sīpols, sāļo ziemas krājumu karalis!

Viens no 100 lečo variantiem

Var teikt arī – no 1000 variantiem, jo mājās vārītam lečo patiešām ir nebeidzamas variācijas! Vienīgi neiztikt bez sīpoliem, paprikas un, manuprāt, arī kabačiem. Mans lečo šoreiz ir tikai no oranžās paprikas, tāpēc krāsa tāda rāmāka, bet droši var izmantot arī sarkanās un dzeltenās.

Apmēram 1,5 stundas / vairākas burciņas / nav grūti 

Sastāvdaļas 

  • 140 g augu eļļas
  • 2 ēd. k. sāls un svaigi malti melnie pipari
  • 2 lauru lapas
  • ap 130 g cukura
  • apmēram pusglāze ābolu etiķa
  • 6 sīpoli
  • 2 kabači (kopā ap 1,5 kg)
  • 1 čili pāksts
  • 5 oranžas un sarkanas paprikas
  • 1 zaļa paprika
  • 6 ķiplokdaiviņas
  • 4 gatavi tomāti (1 kg)

Gatavošana 

1. Kabačus, papriku un sīpolus sagriež kubiņos, ķiplokus sakapā. Tomātus sablendē. Ja tiem ir bieza miza, var pirms tam noblanšēt un mizu noņemt.

2. Lielā katlā lej eļļu un etiķi, pieber sāli, cukuru, ieliek lauru lapas. Visu samaisa un uzkarsē, ik pa laikam apmaisot.

3. Kad vārās, liek klāt sīpolus un karsē pāris minūšu, tad pievieno papriku un maisot vāra vēl piecas minūtes. Pieliek kabačus un ķiplokus un vāra vēl 15–20 minūšu.

4. Pievieno katlā sablendētos tomātus, samaisa un pavāra vēl 10 minūšu. Pagaršo, vai kā netrūkst, tad lej izkarsētās burkās un aizvāko. Es glabāju ledusskapī.

Lečo var likt klāt arī konservētos tomātus savā sulā (svaigo vietā), kā arī pievienot tomātu pastu.


Bāze zupām un mērcēm

Gatavosim sofrito! Tie ir olīveļļā zemā temperatūrā lēni cepti dārzeņi – sīpoli, burkāni un selerijas kāti vienādās attiecībās. Sacepto sofrito var sadalīt porcijās un uzglabāt saldētavā, bet ziemā izmantot sautējumu, zupu un mērču gatavošanai.

40 min (30 min. cepšanai) / 1 porcija / nav sarežģīti 

Sastāvdaļas 

  • 100 ml olīveļļas
  • 1 paliels sīpols
  • 2 normāli burkāni
  • 2–3 selerijas kāti
  • sāls pēc sajūtas (ja vēlas)

Gatavošana 

1. Sīkos gabaliņos sagriež sīpolu, burkānu un selerijas kātus.

2. Palielā, dziļā pannā uzkarsē olīveļļu un vispirms viegli apsautē sīpolus, pēc tam pievieno selerijas un burkānu gabaliņus.

3. Nogriež mazu uguni un lēni, saudzīgi karamelizē dārzeņus apmēram 30–40 minūšu, ik pa brīdim apmaisot.

4. Kad dārzeņi maina krāsu un kļūst zeltaināki, sofrito ir gatavs. Ja vēlas, var pievienot sāli.

Sofrito ieteicams gatavot pannā bez pārklājuma, tad garša sanāk labāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata