Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Vienkāršie vēderprieki

Augusts ir klāt, un šomēnes gatavosim vienkāršus pusdienu ēdienus ar uzsvaru uz zivīm – vismaz viena no receptēm būs zivju mīļotājiem. To jau visi zina, ka zivis ir veselīgas un, ja nu kāds vēl šaubās, – arī garšīgas un daudzveidīgi pagatavojamas. Taču pārejā no bezplīts ēdieniem uz zivīm vēl arī viena pavisam ierastās aukstās zupas modulācija ar pikantu noti. Vasara ir diezgan īsa, tāpēc augustā tā jābauda, cik vien atļauj laikapstākļi, atvaļinājuma iespējas un visi citi apstākļi. Ēdiens ir diezgan būtiska baudīšanas sastāvdaļa, bet ar piebildi: mazāk laika gatavošanai, vairāk atvēlot nesteidzīgai pasēdēšanai un izbaudīšanai!

Aukstā zupa ar asumiņu

Kurš gan nezina, kā pagatavot auksto biešu zupu? Katram sava recepte, un tieši tāpēc – variācijas ir interesantas vienmēr. Šoreiz ar asumiņu – laba daudz nevajag, bet mazlietiņ noder! Un svaigu koriandru, ja patīk. Šī zupa ir kā nodeva maniem meksikāņu draugiem, kuri sākotnēji šausminājās: "Bietes? Ar kefīru? Šausmas!" Bet nu jau ēd un slavē!

20 minūšu/supervienkārši/6 porcijas

Sastāvdaļas

  • 2 iepakojumi tvaicētu, rīvētu biešu, kopā 700 g
  • 4 cieti vārītas olas
  • 6 svaigi lauka gurķi
  • 6 mazsālīti lauka gurķi
  • 2 vājpiena kefīra pakas
  • krietns saišķis diļļu
  • sāls, pipari pēc garšas
  • sinepes pēc garšas (labāk maigākas, piemēram, franču)
  • marinētas halapenjo piparu ripiņas pēc garšas un arī mazliet marinādes
  • neliela buntīte svaiga koriandra

Gatavošana

1. Olas sīki sakapā vai sarīvē, gurķus sagriež sīkos gabaliņos, dilles un citus zaļumus pēc izvēles sīki sasmalcina.

2. Zupas katlā ber rīvētās bietes, pievieno sagrieztus gurķus un olas, kā arī zaļumus.

3. Pielej kefīru, samaisa, pēc garšas pieber sāli, piparus un sinepes.

4. Asumam pievieno sīki sagrieztas marinēto halapenjo piparu ripiņas un mazliet pielej marinādi (var pieliet arī šķidrumu no mazsālītajiem gurķiem). Ja nepieciešams zupu pašķidrināt, var pieliet ūdeni.


Sviestā cepts asaris ar dārzeņiem

Pannā izkausētā sviestā cepts asaris ir vienkārša, bet savā vienkāršībā izcila recepte ar smalku, nesamocītu garšu. Uz beigām tajā pašā pannā pievieno jaunos dārzenīšus: kabaču ripas, mazus jaunos brokoļus, ķirštomātiņus, šī gada burkāniņus. Kolosālība!

pusstunda/ vienkārši/ 2 porcijas

Sastāvdaļas 

  • 1 jūras asaris (ap 500 g)
  • 1 neliels brokolis
  • 1 tvirts kabacītis
  • pāris mazu burkāniņu
  • sauja ķirštomātiņu
  • daži svaiga timiāna zariņi
  • eļļa un sviests cepšanai
  • sāls un pipari pēc garšas


Gatavošana

1. Zvīņu tīrīšana asarim ir vēlama, bet jārēķinās, ka zvīņas šai zivij labi turas pie ādas un tīrot lēks uz visām pusēm. Labāk tīrīšana padodas virzienā no astes gala uz galvas pusi. Pēc tam asari tīra tāpat kā visas zivis: pārgriež vēderu un iztīra iekšas, nogriež augšējo spuru, izņem žaunas.

2. Asarim abos sānos ar asu nazi izdara nelielus iegriezumus (kādus četrus līdz piecus), lai zivs āda cepoties nesarautos. Apsāla un apkaisa ar pipariem.

3. Pannā sakarsē nedaudz eļļas un apcep asari no abām pusēm. Tikai tad pievieno sviestu un vēl kādu laiku asari cep, ik pa laikam apgrozot. Ja asari ceptu sviestā bez eļļas, sviests sāktu piedegt un kļūtu rūgts, tāpēc lielāku asari vispirms apcep eļļā un tikai uz beigām pievieno sviestu. Cepot aplaista asari ar izkusušo sviestu.

4. Zivs gatavību var pārbaudīt, piespiežot pirkstu sāniņam, – ja asaris liekas padevīgs, tas ir gatavs, ja vēl atsperīgs – mazliet jāpacep.

5. Kad zivs jau kādu brīdi cepas, pannā pievieno arī ripiņās sagrieztu kabacīti, mazos ķirštomātiņus, jauno burkānu pusītes, kā arī brokoļa rozetītes – tās gan ieteicams pirms tam blanšēt (pārliet ar verdošu ūdeni).
Uz beigām pannā iemet arī timiāna zariņus labam aromātam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata