Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Karaliski un svaigā gaisā

Lai arī vēl rit maijs, vasara jau lutina pilnā sparā! Ko varam darīt, lai to izbaudītu? Tiem, kuri atvaļinājumu vēl tikai gaida, ieteikums ir viens: brīvdienās pagatavot kaut ko garšīgu no sāļā un saldā gala un, kamēr laiciņš labs, ēdienreizes pēc iespējas ieturēt svaigā gaisā, kur, kā zināms, viss garšo vēl labāk.

Karaliskas brokastis

Kamēr vēl rit pēdējie metri maigi pikanto lakšu sezonā, te būs viena brīnišķīga brokastu recepte tiem, kam patīk sātīgi un garšīgi ieturēties jau no rīta. Īpašais pluss ir tāds, ka atdzisis šis ēdiens ir ne mazāk garšīgs, tāpēc droši var ņemt līdzi arī piknikā!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2-4 porcijas (atkarīgs no apetītes)

Sarežģītības pakāpe: grūtākais 

Sastāvdaļas:

  • 1 neliels sīpols
  • 10 g sviesta un eļļa cepšanai
  • 1 mazs, tvirts kabacītis
  • 4 nelieli vārīti kartupeļi (var ar visu mizu)
  • 4–5 olas (atkarīgs no izmēra)
  • 100–120 g lakšu
  • 100 g aitas fetas siera
  • sāls, pipari
  • šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta

Lakšu vietā var droši izmantot arī spinātus vai abus zaļumus miksēt.

 

Gatavošana:

1. Sīpolu sīki sakapā. Vārītos kartupeļus sagriež ripiņās, tāpat arī kabacīti. Lakšus sakapā. Pannā izkausē sviestu un pievieno arī mazliet eļļas (tā neļaus sviestam piedegt), liek cepties sīpolus.

2. Kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno kabaču ripiņas un maisot mazliet apcep. Pieber arī kartupeļu ripiņas, apmaisa un brīdi pacep.

3. Lielā bļodā sakuļ olas, pievieno sakapātos lakšus un iedrupina aitas sieru. Pieber mazliet sāls (bet uzmanīgi, jo siers jau ir sāļš!) un melnos piparus, kā arī šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta. Samaisa un pārlej pannā kartupeļiem un kabačiem.

4. Noregulē nelielu uguni, uzliek vāku un cep kādas piecas minūtes. Tad seko grūtākais brīdis: lai smuki apveltu plāceni pannā, ņem piemērota izmēra lēzenu šķīvi, kas ietilpst pannā, un ar veiklām kustībām, šķīvi pieturot un pannu apgriežot otrādi, ieliek plāceni šķīvī. Pēc tam to atkal uzmanīgi ieslidina pannā ar apcepto pusi uz augšu un cep vēl pāris minūšu, līdz olas kārtīgi sarec.

 

Kārtainās mīklas maizītes ar svaigi citronīgu krēmu 

Šīs ir elementāras kūciņas, kur galvenais ir ideja, kā izcept kārtaino mīklu. Izcepot šādas "sagataves", tālāk paveras plašas variāciju iespējas – var pildīt ar šajā receptē aprakstīto krēmu vai citu iemīļotu saldo krēmu, bet var arī pildīt ar sāļiem pildījumiem, piemēram, siera vai līdzīgiem salātiem.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 kūciņas

Sarežģītības pakāpe: vienkāršāk jau vairs nevar

Sastāvdaļas:

  • 1 plāksne saldētas kārtainās mīklas

Krēmam:

  • 100 g svaigā krēmsiera
  • 2 ēd. k. (vairāk vai mazāk – pēc garšas)
  • iebiezinātā piena ar cukuru
  • Svaigi spiesta citrona sula (daudzums pēc garšas)

Dekorēšanai:

  • Svaigas ogas un augļi (šoreiz zemenes un kivi)
  • pūdercukurs

 

Gatavošana:

1. Kārtainās mīklas plāksnīti atlaidina un pārgriež uz pusēm, iegūstot divus kvadrātus. Tos liek uz cepamā papīra, kas pārklāts cepeškrāsns restītēm vai pannai, un šauj 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm, līdz mīkla uzpūtusies un virsiņas viegli zeltainas. Noliek maliņā, lai atdziest.

2. Tikmēr no visām sastāvdaļām samaisa viendabīgu krēmu un sagriež ogas un augļus šķēlītēs.

3. Atdzisušās mīklas bulciņas pārgriež gareniski uz pusēm. Uz apakšējās puses uzsmērē krēmu, savieto ogu un augļu šķēlītes. Krēmu uzsmērē arī uz augšējās pusītes un uzsēdina to uz augļiem kā vāciņu.

4. Pārkaisa ar pūdercukuru caur tējas sietiņu un pasniedz!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata