Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Ķiploku spēks pulverī

Vispārzināms, ka ķiploki ir veselīgi un rudens vīrusu sezonā tos vajag patērēt biežāk un vairāk. Bet ne vienmēr svaigs ķiploks pie ēdieniem der tikpat labi kā ķiploku pulveris – pēdējais ir ērti lietojams un vienmēr pieejams, arī tad, ja mājās nav labu vietējo ķiploku.

Ceptu ziedkāpostu pikantā uzkoda

Ideāls variants ātrām vakariņu uzkodām, filmu vakaram vai piknikam pie dabas, jo šie ceptie ziedkāposti tīri labi garšo arī atdzisuši. Garšvielu maisījumu var variēt pēc garastāvokļa, bet šis ir viegli pikants un garšās noapaļots!

30 minūšu / 2-4 porcijas / nekā grūta

Sastāvdaļas

  • 1 vidēja ziedkāposta galviņa
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 tējk. ķiploku pulvera
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • ¼ tējk. maltu kumīna sēklu
  • ¼ tējk. čili pulvera
  • šķipsna itāļu garšvielu maisījuma
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 220 grādiem. Ziedkāpostu sadala rozetītēs.

2. Rozetītes ieber zip-lock maisiņā, pievieno olīveļļu un garšvielas, aiztaisa maisiņu ciet un kārtīgi sakrata, lai ziedkāposti viscaur apviļājas garšvielu eļļā. Ja nav šāda maisiņa, apmaisīšanu var veikt arī ar rokām bļodā.

3. Izkārto ziedkāpostus uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram uz 8–10 minūtēm (atkarībā no cepeškrāsns – jāskatās, lai neapdeg!).

4. Pagatavo mērcīti no visām sastāvdaļām, un, ja vēlas, pasniedzot arī ziedkāpostiem var uzkaisīt mazliet kapātas piparmētras.

Ja garšo kūpinātās paprikas pulveris, paprikas pulvera vietā var lietot to vai arī abus kombinēt.


Uzlabotās maizītes ar ķiploku sviestu un sieru

Vienā vārdā – garšīgi! Ja jāpastāsta plašāk, šādi ceptas maizītes nav nekāds jaunums, taču ik pa laikam der atgādināt, ka ir veids, kā uzlabot jau gatavas maizītes ar elementāriem un ikvienam saprotamiem piegājieniem.

20 minūšu / cik ēdēju, tik maizīšu / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • pāris mazu maizīšu (pirktas veikalā)
  • 2–3 ēd. k. mīksta sviesta
  • 1 tējk. ķiploku pulvera
  • sāls un pipari pēc garšas
  • sīki kapāti pētersīļi vai citi zaļumi
  • pēc izvēles sauja smalki rīvēta parmezāna tipa cietā siera
  • 1 mocarellas bumba vai mini bumbiņas

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem. Mīkstu sviestu samaisa ar ķiploku pulveri, sāli un pipariem, kā arī sīki kapātiem zaļumiem pēc izvēles.

2. Maizītēm virsiņās izdara iegriezumus līdz pusei – var rūtiņu formā, var saulītes staru formā, kā vien vēlas.

3. Maizīšu iegriezumu vietās iesmērē ķiploku un zaļumu sviestu (ar dakšiņu vai sviesta nazīti) un saliek iekšā sierus – var vispirms iekaisīt rīvētu cieto sieru un mocarellas šķēles pa virsu, var arī otrādi.

4. Liek maizītes uz cepešplātnes un cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī piecas minūtes ar pārsegtu foliju, pēc tam to noņem no maizītēm un cep vēl 7–10 minūtes, līdz siers sāk zeltoties un maizīšu virsiņas smuki brūnēt. 

Sierus, ko liek maizīšu iegriezumos, var variēt pēc gaumes, bet bez mocarellas laikam neiztikt – tas ir universāls, visiem garšo un smuki staipās!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Filmas liek smadzenēm piepūlēties

Rudens ir pateicīgs laiks tumšo vakaru pavadīšanai kinoteātrī vai vismaz pie televizora ekrāna. Un tā nemaz nav slikta ideja.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata