Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Mārrutka stiprā nots

Rudens un mārrutks ir draugi, tas ir skaidrs. Tradicionāli mārrutkus lietojam pie aukstās gaļas, iemaisām krējuma mērcītēs, pievienojam salātiem un zupām. Šoreiz piedāvāju pamēģināt vienu gardu uzkodu ar bietēm un pikantas kotletītes!

Biešu un aitas siera uzkoda ar valriekstiem

Interesanta un latviešu galdā ne tik ierasta uzkoda – varēsiet pārsteigt viesus! Bietes vispār ir tāda sakne, kuru vajadzētu atklāt arvien jaunās kombinācijās, un, kad iedomājas bietes ar mārrutkiem, –  nu, taču sader kopā, vai ne?

30 minūšu / uzkoda draugiem / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 3 krāsnī ceptas, nelielas,gabaliņos sagrieztas bietes (var arī tvaicētas)
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 150 g turku jogurta
  • 3 ēd. k. svaigu mārrutku
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 šķipsna čili pulvera (ja vēlas asumiņu)
  • 1 sauja valriekstu kodolu
  • 100 g aitas siera Feta
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Cepeškrāsnī ceptos biešu gabaliņus atdzesē (tvaicētas bietes vienkārši sagriež gabaliņos), liek blendējamā traukā, pievieno jogurtu, sagrieztu ķiplokdaivu un svaigus mārrutkus. Sablendē viendabīgā masā.

2. Sablendētās bietes pārliek bļodiņā, pielej olīveļļu, pieber šķipsnu čili pulvera, sāli, piparus, samaisa.

3. Valriekstu kodolus rupji sakapā un sausā pannā mazliet apgrauzdē, līdz sāk smaržot. Aitas sieru sadrupina ar pirkstiem.

4. Biešu masu liek servējamā šķīvī, pārkaisa sadrupināto sieru, apgrauzdētos valriekstus un, ja vēlas, pārlej vēl mazliet labas olīveļļas. Dekorē ar mīļākajiem zaļumiem.

Ļoti garšīgi ar svaigu, kraukšķīgu maizīti, grauzdiņiem. Der arī kā piedeva krāsnī ceptiem kartupeļiem un citām rudens saknēm.


Rīsu "ezīši" ar mārrutkiem

Garšīgas kotletītes ar pikantu un rudenīgi stiprinātu garšu – par "ezīšiem" dēvēju tāpēc, ka apcepušās tās ir ar gardi kraukšķīgām maliņām. Ja vēlas, gatavās kotletītes var vēl ielaist gardā, pašvārītā tomātu mērcē!

45 minūtes / 3-4 porcijas / nav grūti  

Sastāvdaļas 

  • 1 sīpols
  • 10 g sviesta
  • 500 g maltas liellopu gaļas
  • sāls un pipari pēc garšas
  • šķipsna čili pulvera
  • 1 ēd. k. sojas mērces
  • 1 ēd. k. sinepju
  • 1 ēd. k. mārrutku
  • 2 ķiplokdaiviņas
  • 2 ēd. k. svaigu, sakapātu pētersīļu
  • 1 ola
  • 2 ēd. k. rīvmaizes
  • 125 g vārītu basmati rīsu

Gatavošana

1. Sīpolu sīki sakapā, pannā izkausē sviestu un apcep sīpolus zeltainus. Noliek maliņā, lai atdziest.

2. Bļodā liek liellopu malto gaļu, pievieno sāli, piparus, čili pulveri (ja vēlas asāku), sojas mērci, sinepes un mārrutkus. Visu kārtīgi samīca, pievieno spiednē izspiestas ķiplokdaivas un sīki sakapātus pētersīļus un arī tos iemīca gaļas masā.

3. Pieliek olu un rīvmaizi un vēlreiz visu kārtīgi izmīca. Pievieno maliņā atliktos atdzesētos ceptos sīpolus un vārītus basmati rīsus, visu iejauc gaļas masā. Tad ar aukstā ūdenī samitrinātām rokām izveido apmēram 12–15 gaļas kotletīšu.

4. Liek kotletītes uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 30 minūšu. Ja nav cepeškrāsns, var cept arī uz pannas eļļā. 

Rīsu "ezīši" ļoti labi garšo kopā ar svaigiem salātiem: gurķiem, tomātiem, papriku un zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata