Tomātu salāti katalāņu gaumē
Zināms, ka vieni no latviešu iecienītākajiem salātiem ir tomāti ar skābo krējumu, pēc gaumes papildināti ar sīki sakapātiem lokiem, dillēm vai sīpoliem. Garšīgi, jā! Bet šoreiz piedāvāju svaigi spirdzinošu ideju, kuru man savulaik ierādīja katalāņu draugs!
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkāršāk jau vairs nevar
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 2–3 vidēji, gatavi un aromātiski tomāti (vai ķekars ķirštomātu)
- sauja svaiga bazilika lapiņu
- šļuka garšīgas, kvalitatīvas olīveļļas
- sāls pēc garšas
- svaigi spiesta laima sula pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Ar asu nazi tomātus sagriež mazos gabaliņos. Baziliku sīki sakapā.
2. Liek visu bļodā, pielej devīgu šļuku olīveļļas, pieber sāli pēc garšas, apmaisa.
3. Pēc garšas piespiež svaigu laima sulu, apmaisa un brītiņu ļauj pastāvēt, lai savelkas.
4. Pasniedz brokastīs, pusdienās, vakariņās – šie salātiņi iederas jebkurā ēdienreizē. Izcili pie grilētiem labumiem, pie jaunajiem kartupeļiem un citiem augusta ražas labumiem.
Ceptā tomātu zupa
Vienkārša un ļoti garšīga savā vienkāršībā! Cepšanas ideja ir tāda, ka tomāti iegūst brīnišķīgu aromātu, bet no sīpola un ķiplokiem iznāk ārā saldums. Baziliks savukārt, kā jau baziliks, piešķir tomātu zupai lielisku akcentu
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 700 g garšīgu tomātu (man bija palieli ķirštomātiņi)
- 1 šalotes sīpols
- 2 ķiplokdaiviņas
- olīveļļa
- sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 1 tējk. cukura
- saujiņa svaiga bazilika lapiņu
GATAVOŠANA
1. Sīpolu nomizo, gareniski sagriež četrās daļās. Ķiplokdaiviņas arī nomizo, saspiež ar naža plakanisko virsmu. Tomātiem izgriež serdītes vietas un pašus sagriež četrās daļās (palielos ķirštomātus es vienkārši pārgriezu uz pusēm).
2. Tomātus, sīpolus un ķiplokus liek bļodā, pieber sāli un piparus, devīgi pielej olīveļļu, visu apmaisa. Pārber bļodas saturu cepešplātnē uz cepamā papīra, izlīdzina un vienmērīgi pārkaisa tējkaroti cukura.
3. Cep 210 grādos sakarsētā cepešpannā 20–30 minūšu. Kad izcepušies, pannas saturu pārvieto blendējamā traukā, pievieno nelielu saujiņu bazilika lapiņu un sablendē zupā. Pēc garšas pieber vēl sāli un piparus, ja prasās.
4. Pasniedz ar grauzdiņiem, ja vēlas, dekorē ar kādu iecienītu rīvētu sieru un bazilika lapiņām.