Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +1 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Sarkani un aromātiski

Ir augusts, un ir tomāti. Jā, uzdrošināmies šo mēnesi veltīt tieši tomātu receptēm, jo nez vai ir vēl kāds dārzenis, kas latviešiem būtu tik ļoti mīļš! Ar tomātiem ir, ko iesākt – svaigā veidā, vārītā un ceptā, marinētā un vēl visādos variantos. Lai izdodas izbaudīt, jo darba šoreiz būs maz, toties garša…!

Tomātu salāti katalāņu gaumē

Zināms, ka vieni no latviešu iecienītākajiem salātiem ir tomāti ar skābo krējumu, pēc gaumes papildināti ar sīki sakapātiem lokiem, dillēm vai sīpoliem. Garšīgi, jā! Bet šoreiz piedāvāju svaigi spirdzinošu ideju, kuru man savulaik ierādīja katalāņu draugs!

 

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkāršāk jau vairs nevar

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 2–3 vidēji, gatavi un aromātiski tomāti (vai ķekars ķirštomātu)
  • sauja svaiga bazilika lapiņu
  • šļuka garšīgas, kvalitatīvas olīveļļas
  • sāls pēc garšas
  • svaigi spiesta laima sula pēc garšas

 

GATAVOŠANA

1. Ar asu nazi tomātus sagriež mazos gabaliņos. Baziliku sīki sakapā.

2. Liek visu bļodā, pielej devīgu šļuku olīveļļas, pieber sāli pēc garšas, apmaisa.

3. Pēc garšas piespiež svaigu laima sulu, apmaisa un brītiņu ļauj pastāvēt, lai savelkas.

4. Pasniedz brokastīs, pusdienās, vakariņās – šie salātiņi iederas jebkurā ēdienreizē. Izcili pie grilētiem labumiem, pie jaunajiem kartupeļiem un citiem augusta ražas labumiem.


Ceptā tomātu zupa

Vienkārša un ļoti garšīga savā vienkāršībā! Cepšanas ideja ir tāda, ka tomāti iegūst brīnišķīgu aromātu, bet no sīpola un ķiplokiem iznāk ārā saldums. Baziliks savukārt, kā jau baziliks, piešķir tomātu zupai lielisku akcentu

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 700 g garšīgu tomātu (man bija palieli ķirštomātiņi)
  • 1 šalotes sīpols
  • 2 ķiplokdaiviņas
  • olīveļļa
  • sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 tējk. cukura
  • saujiņa svaiga bazilika lapiņu

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolu nomizo, gareniski sagriež četrās daļās. Ķiplokdaiviņas arī nomizo, saspiež ar naža plakanisko virsmu. Tomātiem izgriež serdītes vietas un pašus sagriež četrās daļās (palielos ķirštomātus es vienkārši pārgriezu uz pusēm).

2. Tomātus, sīpolus un ķiplokus liek bļodā, pieber sāli un piparus, devīgi pielej olīveļļu, visu apmaisa. Pārber bļodas saturu cepešplātnē uz cepamā papīra, izlīdzina un vienmērīgi pārkaisa tējkaroti cukura.

3. Cep 210 grādos sakarsētā cepešpannā 20–30 minūšu. Kad izcepušies, pannas saturu pārvieto blendējamā traukā, pievieno nelielu saujiņu bazilika lapiņu un sablendē zupā. Pēc garšas pieber vēl sāli un piparus, ja prasās.

4. Pasniedz ar grauzdiņiem, ja vēlas, dekorē ar kādu iecienītu rīvētu sieru un bazilika lapiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata