Pikantie siera salāti smalkā rīvējumā
Kādi ir ideālie siera salātiņi? Manuprāt, svarīga ir siera izvēle, lai nepeld majonēzē un lai būtu smalks rīvējums. Ir vērts visas sastāvdaļas sarīvēt tieši uz smalkās rīves, tad salātiem veidosies patīkama konsistence.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes (ieskaitot olu un burkānu vārīšanu)
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: mazliet pacietības rīvēšanā
Sastāvdaļas:
- 125 g Čedaras siera
- 125 g burkānu
- 2 olas
- 1 ēd. k. majonēzes
- 1–2 ēd. k. skābā krējuma
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- 1 maza ķiplokdaiviņa (vai šķipsna ķiploku pulvera)
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- pikantam asumam var pievienot arī nedaudz asās Sriracha mērces
Iesaku tieši mūsu Preiļos ražoto Čedaras sieru, jo tam ir laba garša un tas ir gana stingrs, lai varētu sarīvēt uz smalkās rīves.
Pagatavošana:
1. Burkānus ar visu mizu novāra, cieti novāra arī olas. Atdzesē. Olas noloba, burkāniem noņem miziņas un abus sarīvē uz smalkās rīves.
2. Tāpat sarīvē arī Čedaras sieru. Liek bļodā pie olām un burkāniem, pievieno caur spiedni izspiestu ķiplokdaiviņu vai ķiploku pulveri, pieliek majonēzi, skābo krējumu un sinepes.
3. Salātus kārtīgi samaisa, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
4. Pilda līdzi ņemamā burciņā un liek atdzesēties ledusskapī. Ieteicams salātiņus sagatavot jau iepriekšējā vakarā, tad garšas labāk savilksies.
"Kabačmaizītes" ar ceptu sieru
Maizes te nav vispār, bet, ja kaut ko uz kaut kā uzliek, to var dēvēt arī par maizīti, vai ne? Tikai trīs sastāvdaļas: kabacis, tomāts un labs cepamais siers. Plus mērcītes pēc katra paša vēlmes.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Sastāvdaļas:
- pāris kabača šķēļu ap 1–1,5 cm biezumā
- mazliet eļļas kabača ieeļļošanai
- pāris cepamā siera šķēļu
- gatavs tomāts
- sāls un pipari pēc garšas
- mērcītes topingam pēc ieskatiem
Nesen atklāju lielisku cepamo sieru – mājražotāju Lapsu mājas siers piedāvājumā ir labs nenogatavinātais siers, kurš cepot neizplūst. Var mēģināt arī ķimeņu sierus, halloumi un speciālos, cepšanai domātos.
Pagatavošana:
1. Sagriež kabača šķēles – derēs arī liels kabacis, ja vien sēklu nav pārāk daudz un cietas.
2. Pārsmērē kabača šķēles ar eļļu (ērts ir eļļas pūšamais aerosols), pārkaisa ar sāli un apcep uz grila vai pannas.
3. Apgrilē vai apcep pannā arī siera šķēles.
4. Taisa "maizītes": uz apceptā kabača liek tomāta ripu, pa virsu sacepto sieru un, ja vēlas, arī kādu mērcīti (man bija Sriracha un bazilika pesto). Ļoti labi garšo arī atdzisušā veidā līdzpaņemts!