Pupiņu humoss ar burkāniem
Maiga un garšīga uzkoda vēlajām brokastīm, launagam vai vakariņām. Noteikti izmantojiet zaļumus – man šoreiz izdevās piesaulītē atrast jaunās gārsas lapiņas, bet var arī jebkādus citus zaļos pavasara vēstnešus!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: 2 - 3 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 6–8 mini burkāniņi
- olīveļļa cepšanai
- pa šķipsnai timiāna un paprikas pulvera sāls
Humosam:
- 1 mazā kārbiņa konservētu mazo, balto pupiņu
- 50 g blanšētu, apgrauzdētu mandeļu
- 150 g grieķu jogurta
- 1 ķiplokdaiviņa
- sāls, pipari pēc garšas
Garda uzkoda – var mieloties tāpat, var piekost grauzdētu maizīti vai pasniegt kā piedevu gaļas vai zivs ēdieniem.
GATAVOŠANA
1. Mini burkāniņus pārgriež gareniski uz pusēm un liek pannā sakarsētā olīveļļā. Pārkaisa ar timiānu, paprikas pulveri, sāli un pipariem, apmaisot apcep zeltainus.
2. Visticamāk, mandeles jums ir ar brūnajām miziņām. Tās vispirms noblanšē – ieber bļodiņā, pārlej verdošu ūdeni, lai nosedz un atstāj uz pāris minūtēm. Tad nolej ūdeni, pārlej ar aukstu, minūti patur tajā, tad nolej. Ar pirkstiem izloba mandeles no brūnajām miziņām, kas pēc blanšēšanas viegli nāks nost. Tad baltās mandeles viegli apgrauzdē sausā pannā (pāris noliek maliņā dekoram).
3. Blendējamā traukā ber pupiņas bez šķidruma, pievieno jogurtu, apgrauzdētās mandeles un ķiplokdaiviņu. Sablendē viendabīgā masā, pieber sāli un piparus pēc garšas.
4. Liek humosu lēzenā traukā, virsū kārto apceptos burkāniņus, pārpilina olīveļļu un pārber ar rupji sakapātām malā atliktajām mandelēm. Dekorē ar jaunajām gārsas lapiņām.
Pākšu pupiņas gardā garšvielu kokospienā
Šis ēdiens ir speciālais veltījums garšvielu mīļotājiem – tik aromātisks un gards! Varat izaicināt ēdējus, lai uzmin visas sastāvdaļas, – viegli noteikti nebūs. Man bija svaigas, lielveikalā pirktas importa pākšu pupiņas, bet nekādai vainai nevajadzētu būt arī atlaidinātām saldētajām.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 3 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 300 g zaļo pākšu pupiņu
- 2 ēd. k. gī sviesta
- pa 1 tējk. sinepju sēklu un kumīna sēklu
- ½ tējk. kurkumas
- ½ tējk. asafētidas
- šķipsna čili pulvera (pēc garšas)
- sāls pēc garšas
- mazliet svaigi spiestas citrona sulas
Blendēšanai:
- 2–3 ķiplokdaiviņas
- īkšķa lieluma ingvera sakne
- 3 ēd. k. kokosa skaidiņu
- 100 ml kokospiena
- 100 ml ūdens saišķītis kinzas
- šķipsna sāls
Pupiņas kokospiena mērcē lieliski garšo kopā ar kuskusu, bulguru un arī vienkārši bez nekādām citām piedevām.
GATAVOŠANA
1. Pākšu pupiņām, ja tās ir svaigā veidā, nogriež kātiņus. Ja saldētas, atlaidina un nosusina.
2. Visus blendēšanai paredzētos produktus salej un saber blendējamā traukā (ķiplokdaivas un ingvera sakni pirms tam nomizo, sagriež sīkāk), sablendē viendabīgā mērcē.
3. Katliņā izkausē gī sviestu, ieber sinepju sēklas un kumīna sēklas, karsē, līdz sinepju sēklas sāk lēkāt. Pievieno kurkumu, asafētidu, čili pulveri, kā arī sablendēto kokospiena mērci.
4. Mērci uzkarsē, liek tajā pākšu pupiņas un uz nelielas uguns vāra 10 minūšu, pa laikam apmaisot. Beigās piespiež mazliet svaigas citrona sulas, pieber sāli un piparus pēc garšas.