Mājās iesālīti foreļu ikri
Brīvdienas rīts ar ikru maizītēm ir burvīgs, bet, lai prieku neaptumšotu ikru cena, labāk tos iegādāties svaigus un iesālīt pašam – sanāks izdevīgāk. Ja izdodas nopirkt, ikrus vēlams gatavot uzreiz, nevis turēt ledusskapī.
Pagatavošanas laiks: vismaz stunda
Daudzums: pāris mazu burciņu delikateses
Sarežģītības pakāpe: ir ko noņemties
Sastāvdaļas:
- 500 g svaigu ikru
- sauja parastā rupjā sāls
- 1 ēd. k. sāls
- ½–1 tējk. cukura
Sasālītos ikrus ledusskapī var glabāt vismaz nedēļu – varbūt ilgāk, bet nav tādas pieredzes.
Pagatavošana:
1. Ikrus liek bļodā un pārlej ar karstu (ne verdošu!) ūdeni, kurā izšķīdināta sauja sāls. Ikriem jābūt nosegtiem ar ūdeni. Ļauj, lai minūtes piecpadsmit pastāv.
2. Tad sākas piņķerīgā sadaļa – ikri jāatbrīvo no saistaudu plēvēm, un šis process ir diezgan laikietilpīgs.
3. Attīrītos ikrus pēc tam ber sietā un kārtīgi noskalo zem tekoša karsta ūdens, irdinot ar pirkstiem, lai atbrīvotos no plēvju atlikumiem. Tad sietu uz brīdi atstāj, lai kārtīgi notecinās.
4. Pārliek delikatesi traukā, pievieno ēdamkaroti sāls un cukuru, ar pirkstiem izmaisa un vēlreiz ber sietā, lai sasālītie ikri notecinās. Tad pilda burciņās un priecājas!
Karameļu tarte ar valriekstiem
Brīnumgarda kūka saldummīļiem – jā, cukurs te nav taupīts, bet, kā saka, vienreiz jau var! Pirmkārt, lai būtu laba karamele, bez cukura grūti iztikt; otrkārt, kūka ir kūka un, ja reiz salda, tad kādēļ ne patiešām patīkami salda? Ieteikums baudīt ar labu, rūgtu kafiju.
Pagatavošanas laiks: ap 50 minūtēm
Daudzums: 8 - 10 gabaliņu (26 - 28 cm diametra forma)
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Sastāvdaļas:
- gabaliņš sviesta un šķipsna miltu cepamformas sagatavošanai
- 300 g smilšu mīklas (šoreiz izmantoju gatavu, no konditorejas Drusti)
- 400 g valriekstu kodolu
- 350 g cukura
- 300 ml saldā krējuma
- 1 ēd. k. medus
Valriekstus var kombinēt ar citiem riekstiem, tikai tiem vēlams būt līdzīgiem struktūrā – der pekanrieksti un Indijas rieksti, kā arī makadēmijas rieksti, kas visi ir puslīdz līdzīgi, mīksti sakožami. Tomēr valriekstus vajag vairumā, jo tie ar savu rūgteno noti labi balansē karameles saldumu.
Pagatavošana:
1. Ieslēdz cepeškrāsni un uzkarsē uz 180 grādiem. Iesmērē cepamo formu ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Izrullē smilšu mīklu un ieklāj to formā, izveidojot ap 3 cm maliņas uz augšu. Pamatni vietām sadursta ar dakšiņu.
2. Valriekstu kodolus sakapā parupjos gabaliņos. Cukuru ieber katliņā un maisot izkausē. Kolīdz cukurs sāk brūnēt, ņem no plīts nost, iemaisa saldo krējumu un medu. Atkal liek uz plīts un, nepārtraucot maisīšanu, vāra, līdz cukurs atkal izkūst.
3. Tad cukura un krējuma masā iemaisa sakapātos valriekstus un visu lej cepamajā formā uz smilšu mīklas. Nogludina un mīklas maliņas pielīdzina, uzspiežot ar horizontāli turētu dakšiņu visapkārt pa perimetru.
4. Liek kūku 180 grādos sakarsētā krāsnī un cep apmēram 20–25 minūtes. Atdzesē un griež gabaliņos.