Virs Līgatnes labu laiku pirms Ziemassvētkiem iemirdzējās zaļa zvaigzne un vismaz gadu mirdzēs, vilinot šurp debesu mannas cienītājus no visas Latvijas un arī citām zemēm. Un tie, kuriem jāpateicas par zvaigznes parādīšanos, stāsta, ka viņi te visu laiku esot dzīvojuši un strādājuši tā, it kā zaļā zvaigzne jau būtu.
Runa, kā noprotat, ir par Pavāru māju, šefpavāra Ērika Dreibanta un viņa komandas (Justīne Kalēja, Juris Dukaļskis, Juris Semjonovs) veidoto restorānu, kurš pasaules populārākā restorānu ceļveža Michelin inspektoru vērtējumā saņēma Zaļo zvaigzni. Šo apbalvojumu Michelin piešķir par izcilu pavārmākslu un ilgtspējīgu, videi un cilvēkam draudzīgu saimniekošanu. Ilgtspēja gan nav no tiem garšīgākajiem latviešu jaunvārdiem, tapis birokrātu formālajā virtuvē, kur visilgtspējīgākie vienmēr izrādās formalīnā turēti organismi, tāpēc uz Pavāru māju jābrauc katram pašam un, izbaudījušam Dreibanta komandas piedāvātās ēdienu un dzērienu kārtas, jāatrod, kāds skaists vārds vai vārdi, kas visprecīzāk raksturotu šo garšas piedzīvojumu. Jau decembra vidū Ēriks Dreibants bija pamatīgi aizņemts, apkalpojot eglīšpasākumus, tomēr atrada brīvu mirkli arī SestDienai.
Kāds 2023. gads ir bijis restorānu biznesam un tev pašam?
Salīdzinot ar iepriekšējiem tā sauktajiem kovidgadiem, kad neko lāga nevarēja pastrādāt, kad mēs vairāk nestrādājām nekā strādājām, šis ir pirmais atkopšanās gads, kad jau var kaut ko prognozēt. Arī viesi vairs nav sabiedēti no granulu, elektrības un citu cenu pieckārtīgas celšanās. Vārdu sakot, okeānā viļņi ir norimuši, un tad jau var strādāt. Protams, gribētos vēl labāk, bet saprotam, ka jāpaiet kādiem diviem trim gadiem, lai ieietu vecajās sliedēs pēc tiem kovidgadiem, tātad kopumā – nekādas vainas.
Visu sarunu lasiet žurnāla SestDiena 22. decembra - 4. janvāra numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!