Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā -1 °C
Apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Ar piparu burciņu kabatā

Klondaikas restorānu ķēdes meksikāņu šefpavārs Havjers Garsija apgalvo, ka dzīvē visu dara mīlestības dēļ. Arī Latvijā jau sešpadsmit gadu viņš dzīvo mīlestības dēļ. Šajās dienās klajā nākusi viņa latviešiem domātā meksikāņu ēdienu pavārgrāmata. Havjers joko, ka virtuvē uzturas tikai tāpēc, ka ziemā tur silti. Tomēr gatavošana ir visa viņa dzīve.

Vai pavāram ir viegli nepieēsties?

Es uzskatu - lai uz garšas kārpiņām spētu izjust ēdienu, pavāram vienmēr jābūt mazliet badā. Paēdis cilvēks ir apātiskāks, nejūtīgāks. Tas gan nenozīmē, ka, esot virtuvē, neko neēdu. Es visu degustēju ar mazu karotīti. Lai gan nogaršot sanāk daudz, neesmu ēdelīgs cilvēks. Esmu novērojis, ka arī citi pavāri, lai remdētu izsalkumu, piemēram, pusdienās izvēlas kaut ko citu, nevis to, ko katru dienu gatavo viesiem vai restorāna apmeklētājiem. Es parasti ēdu to, kā nav ēdienkartē, kaut ko vieglu. Tomēr, strādājot restorānā, ir jānobauda visi ēdienkartē iekļautie ēdieni - lai saprastu, kas tā par mantu.

Kādi ēdieni jums iet pie sirds?

Meksikāņu virtuve. Ēdieni tiek gatavoti no svaigiem produktiem. Meksikāņu virtuvē faktiski nav ēdienu, kuri jāsagatavo iepriekšējā dienā - jāmarinē vai citādi jāsagatavo cepšanai vai vārīšanai. Man garšo asi ēdieni. Meksikāņu tradicionālajā virtuvē tiek bagātīgi izmantots asais čili. Uzskatu, ka asi, piparoti ēdieni palīdz organismam atveseļoties, dezinficē no parazītiem. Starp citu, pikanti ēdieni uzlabo atmiņu. Pārāk asus ēdienus nevar aizmirst. Paliks atmiņā arī tas, kad tu to ēdi un kur. Asus pipariņus atceros vienmēr. Pirmo gadu Latvijā staigāju ar sāls un pipara burciņām kabatā. Jo man šķita, ka visos ēdienos ir par maz asuma.

Kas jums garšo no latviešu virtuves?

Interesanta garšas kombinācija ir speķa maizei. Ķiplokgrauzdiņi garšo. Sākumā mani pārsteidza, ka, tuvojoties ziemai, cilvēki gatavo krājumus. Tagad esmu sapratis, ka rudenī jāsagatavo ievārījumi un kompots, jo ziemā tos ir patīkami ēst.

Kā pavārs gribētu izgudrot mīlestības garšvielu, kas iznīcinātu garšvielu, kura man riebjas, - vegetu. Te, vienalga, ko gatavo, cilvēki ber vegetu. Tomēr, lai ēdiens būtu garšīgāks, jāliek mīlestības garšviela.

Jums ir kāda personīgā recepte?

Man vienmēr ir labs garastāvoklis, uzmundrinājums jāmeklē retu reizi. Drūmā ziemas dienā labsajūta iestājas pēc karsta kakao. Tas ir sens acteku dzēriens, ko mūsdienās izmanto kulināri visā pasaulē. Uzmundrina arī kafija ar kanēļa standziņu. Ne tikai kafijas īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka kanēļa standziņa man atgādina bērnību. To, maziņš būdams, dzēru ar cukurniedru sīrupu.

Vēl - ēdiens nedod pilnīgu baudījumu, ja cilvēks to ēd viens. Pavisam cita sajūta ir, ja brokastis ēdu kopā ar savu otro pusīti. Garastāvokli uzlabo arī ēst gatavošanas process. Ja kāds uzslavē un novērtē, ka tas, ko gatavoju, ir labs, tā ir laime.

Pavāra darbs ir daudzas stundas kājās. Kā izvingrojaties?

Virtuvē ir pietiekami daudz kustību, kaut kas jāpasāla, jāpastiepjas pēc produkta. Bet virtuvē kustības tomēr ir ierobežotas. Manas profesijas pārstāvjiem ieteicams izkustēties. Kādreiz gāju peldēt uz baseinu Jūrmalas ārstnieciskajā sanatorijā, kurai neatminos nosaukumu. Daudz izkustos savos laukos. Tur ir svaigs gaiss un darba ir pārpārēm, var vākt kartupeļus vai lasīt ābolus.

Kā Latvijā jums pietrūkst pilnai laimei?

Dažas tonnas laba humora. Meksikā daudz joko. Tur cilvēkiem ir pozitīvāka attieksme pret dzīvi nekā Latvijā. Tas nenozīmē, ka cilvēki tur visu laiku ir laimīgi. Bet te depresija šķiet normāla parādība, taču tā nav! Meksikā uzmundrinātu, apskautu.

Mazliet pietrūkst arī saules. Ziema te ir ilga, tomēr esmu laimīgs, ja snieg. Par spīti aukstajai ziemai, Latvijā ir veselībai labvēlīgi dzīves apstākļi. Te nav indīgu čūsku, odu, tarantulu, skorpionu. Ir jāuzmanās tikai no ērcēm un vienas odzes. Fantastiski! Meksikā tā nav.

Cūku gripa nāk no Meksikas.

Tas ir interesanti, vai ne? Domāju, ka jebkura gripa ir gripa, kura maina savu formu, tāpēc mainās arī tās nosaukums, formula. Es neesmu slimotājs, dzīvoju veselīgi, nepīpēju, nedzeru. Tas ir labākais veids, kā saglabāt savu organismu modru. Dzeru daudz tējas un ēdu piparus.

Es esmu laimīgs, ka esmu meksikānis un palikšu meksikānis, ja arī nomiršu. Nekad neesmu jutis negatīvu attieksmi no apkārtējiem Latvijā. Mani neuztrauc arī stereotipi, ja kādam Meksika saistās tikai ar tekilu vai ar iedzīvotājiem, kas nēsā lielas cepures.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?