Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Ziemas dzērieni

Lai gan šogad decembrī krīt siltuma rekordi, tomēr kopumā decembris ir no tiem gada mēnešiem, kad ar āra temperatūru vien nepietiek, lai sasildītos.

Piparkūku late

Šis mūsdienu Ziemassvētku sezonas dzēriens radies kafejnīcās ar vēlmi apvienot divas lietas, ko cilvēki ziemā jau iepriekš mīlēja, tikai katru atsevišķi – kafiju un piparkūku garšu.

Pirmie šāda veida dzērieni parādījās pagājušā gadsimta 90. gadu beigās un 2000. gadu sākumā Ziemeļeiropā un Ziemeļamerikā.

Par vienu no galvenajiem piparkūku lates popularizētājiem tiek uzskatīta kafejnīca Starbucks un citas lielās kafejnīcu ķēdes, kas ap tūkstošgades miju sāka piedāvāt Gingerbread Latte kā sezonas dzērienu.

Viena konkrēta autora šim dzērienam nav – tā ir kafejnīcu industrijas radīta ideja, kas kļuva par ziemas sezonas piedāvājumu.

Īpaši ātri šis dzēriens iedzīvojās Skandināvijā, jo tur piparkūku garša jau bija dziļi iesakņojusies Ziemassvētku tradīcijās.

Svētku aromāts krūzītē

Šis dzēriens ir svētku aromāts krūzītē. Piparkūku garšvielas – kanēlis, ingvers, muskatrieksts, krustnagliņas – raisa asociācijas ar mājīgumu, cepumu smaržu un svētku sajūtu. Šo lati piedāvā tikai ziemā, tāpēc cilvēkiem rodas gaidīšanas prieks.

Dzēriens izskatās labi fotogrāfijās – putas, kanēļa pārslas, Ziemassvētku krūzes. Piparkūku lates garšai ir labs līdzsvars – kafijas rūgtums + krēmīgais piens + saldenās garšvielas = universāli baudāma kombinācija.

Pagatavošana mājās

Sastāvdaļas (vienai krūzei):

1 dubultā espreso vai 80–100 ml stipras melnās kafijas, 200 ml piena (vai augu piena), 1–2 tējk. piparkūku sīrupa vai mājas garšvielu maisījuma, maltas garšvielas – ½ tējk. kanēļa, ¼ tējk. ingvera, šķipsna muskatrieksta un krustnagliņu, 1 tējk. cukura vai medus (pēc garšas), putukrējums dekoram (pēc izvēles)

1. Katliņā, nepārtraukti maisot, uzkarsē 1–2 ēdamkarotes ūdens vai piena ar cukuru/medu un garšvielām. Karsē pāris minūtes, līdz rodas smaržīgs sīrups. Garšvielu vietā var izmantot arī piparkūku sīrupu.

2. Pievieno kafiju.

3. Uzkarsē pienu un saputo ar mikseri vai bļodiņā ar rokas putotāju.

4. Pārlej putoto pienu kafijai, viegli samaisa.

5. Pievieno putukrējumu un pārkaisa nedaudz kanēļa, un svētku dzēriens gatavs!


Karstais ābolu dzēriens

Tas vēl viens aromātisks ziemas dzēriens, ko gatavo, karsējot dabisku ābolu sulu vai ābolu sidru kopā ar kanēli, krustnagliņām, apelsīna miziņu un citām ziemas garšvielām.

Bezalkoholisko versiju var baudīt gan bērni, gan pieaugušie. Alkoholiskajā versijā pēc izvēles var pievienot rumu vai kalvadosu.

Karstais dzēriens smaržo pēc ziemas un īpaši labi piestāv Ziemassvētku laikam, jo rada mājīgu noskaņu.

Šī dzēriena pirmsākumi meklējami Ziemeļeiropā un Britu salās, kur āboli jau gadsimtiem ir bijuši viens no galvenajiem rudens un ziemas ražas produktiem.

Jau viduslaikos Anglijā karsētu sidru izmantoja kā sildošu ziemas dzērienu. Kolonistu laikos recepte aizceļoja uz Ziemeļameriku. Laika gaitā alkoholiskais sidrs bieži tika aizstāts ar tīru ābolu sulu, lai dzērienu varētu dot arī bērniem un lietot ikdienā. Dzēriena izcelsme ir ļoti praktiska – ziemā vajadzēja sasildīties, un āboli bija pieejami gan zemniekiem, gan pilsētniekiem.

Siltais ābolu dzēriens ir populārs arī Skandināvijā – tur to gatavo līdzīgi karstvīnam, tikai bez vīna. Vācijā un Austrijā ābolu dzēriens sastopams ziemas tirgos kā alternatīva karstvīnam.

Pagatavošana mājās

Sastāvdaļas: 1 l ābolu sulas vai ābolu sidra, 1 apelsīna šķēles, 1–2 kanēļa standziņas, 4–6 krustnagliņas, šķipsniņa maltā ingvera vai pāris plānas ingvera šķēlītes, daži gabaliņi citrona miziņas, 1–2 ēdamk. medus vai brūnā cukura (pēc garšas), alkoholiskajai versijai – 30–50 ml ruma, kalvadosa vai brendija

1. Katlā ielej ābolu sulu vai sidru un uz lēnas uguns silda, līdz šķidrums sāk tvaikot, bet vēl nevārās.

2. Ieliek kanēli, krustnagliņas, apelsīna šķēles, citrona miziņu un ingveru.

3. Ļauj dzērienam lēnām ievilkties 10–20 minūtes. Jo ilgāk turēsiet, jo aromātiskāks būs rezultāts.

4. Pievieno medu vai brūno cukuru pēc garšas.

5. Ja gatavo alkoholisko dzērienu, pašās beigās pievieno rumu, kalvadosu vai brendiju, lai alkohols neiztvaikotu.

6. Lej krūzēs un dekorē ar kanēļa standziņu vai apelsīna mizas spirāli.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā saprast bērnu emocijzīmes un slengu?

Ja vecākiem šķiet, ka bērnu sarakste izskatās kā slepena valoda, tā patiesībā arī varētu būt. Emocijzīmes, slengs, saīsinājumi un toņa indikatori mūsdienu jauniešiem nav rotaļa, bet pilnvērtīgs izt...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko