Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Ziemassvētku vakariņām

Trīs tradicionālas receptes svētku galdam.

Ziemassvētkos gribas tradicionālus ēdienus, un cepetis, sautēti skābie kāposti ir tieši tādi.

Piedāvāju vienkāršu, klasisku un garšīgu Ziemassvētku cepeša recepti – sulīgu cūkgaļu ar kraukšķīgu garoziņu un svētku garšvielām.

Arī sautēto kāpostu recepte ir tradicionāla un garda. Vienīgi pievienotais rīvētais ābols ir neliela atkāpe no klasikas.

Trešajai receptei izvēlējos pie gaļas pasniedzamu dzērveņu mērci. Tā lieliski piestāv kā garšas, tā dekorācijas ziņā asinsdesām, gan cūkas, pīles vai vistas cepetim, pat kartupeļu biezenim. Nedaudz pievienotā citrona sula mērci atsvaidzina un padara vēl saderīgāku ar sātīgajiem gaļas ēdieniem.


Dzērveņu mērce asinsdesām

Sastāvdaļas: 200 g svaigu vai saldētu dzērveņu, 100 ml ūdens, 3–4 ēdamk. cukura, 1–2 ēdamk. medus (pēc garšas), 1 šķipsniņa sāls, 1–2 ēdamk. citrona sulas (pēc izvēles), 1 tējk. rīvētas apelsīna miziņas, iebiezināšanai – 1 tējk. kartupeļu cietes, 2 ēdamk. ūdens

1. Katliņā ieber dzērvenes, pievieno ūdeni un vāra 5–7 minūtes, līdz tās sāk plaisāt un mīkstināties.
2. Iemaisa cukuru, sāli, medu un apelsīna miziņu. Vāra vēl 2–3 minūtes, līdz masa sāk sabiezēt.
3. Ja vēlaties biezu, gludu mērci, samaisa kartupeļu cieti ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens. Nepārtraukti maisot, lēnām pielej mērcei, pavāra vēl 1 minūti. Ja patīk gabaliņi, šo soli var izlaist.
4. Garšas balansam pievieno nedaudz citrona sulas.
 


Svētku cepetis

Sastāvdaļas (4–6 personām): 2 kg cūkgaļas šķiņķa ar ādu vai kakla karbonādes, 4–5 ķiploka daiviņas, 1–2 sīpoli, 2 ēdamk. rupjā sāls, 1 tējk. melno piparu, 1 tējk. kaltēta timiāna vai rozmarīna, 2–3 lauru lapas, 1 ēdamk. sinepju (pēc izvēles), 2 ēdamk. eļļas, 200 ml ūdens vai buljona, 1 ābols (pēc izvēles)

1. Nosusina gaļu. Ar asu nazi iegriež ādiņu rūtīs (neiegriežot līdz gaļai).
2. Iemasē sāli (īpaši griezuma vietās), piparus, timiānu/rozmarīnu un eļļu.
3. Iegriež nelielas kabatiņas un piepilda ar ķiploka šķēlītēm. Apsmērē gaļu ar sinepēm.
4. Cepešpannā ieklāj sīpolu ripas, lauru lapas un ābola gabaliņus.
5. Uzliek gaļas gabalu ar ādu uz augšu.
6. Lej pannā 200 ml ūdens/buljona.
7. Cep 180 grādos 1,5 līdz 2,5 stundas (atkarībā no gabala lieluma).
8. Pēdējās 15–20 minūtes temperatūru paaugstina līdz 220 grādiem, lai āda kļūtu riktīgi kraukšķīga.


Sautēti skābie kāposti

Sastāvdaļas (4–6 porcijām):
700–900 g skābo kāpostu, 1–2 burkāni (sarīvēti), 1 liels sīpols, 2 ēdamk. eļļas vai 40 g sviesta, 1 tējk. cukura, 1 ēdamk. medus, 1–2 lauru lapas, 6–8 melnie pipari graudos, ½ tējk. ķimeņu, 150–250 ml ābolu sulas vai buljona, sāls pēc garšas, 1 sarīvēts ābols, 100–150 g kūpinātas gaļas, speķa vai bekona

1. Sīpolu notīra, sasmalcina. Burkānus notīra un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves.
2. Katlā, kurā tiks sautēti kāposti, uzkarsē eļļu vai sviestu. Pievieno sīpolu, apcep līdz vieglam zeltainumam.
3. Iemaisa burkānus, cep 2–3 minūtes.
4. Katlā liek skābos kāpostus (ja tie ļoti skābi, var noskalot vai nedaudz nospiest).
5. Iemaisa cukuru, medu, ķimenes, lauru lapas un piparus. Pielej ābolu sulu vai buljonu, pievieno rīvētu ābolu.
6. Uz mazas uguns sautē 45–90 minūtes, līdz kāposti kļūst mīksti un sulīgi.
7. Ja lieto bekonu/speķi, apcep to atsevišķi un iemaisa kāpostos, kad tie jau gandrīz gatavi. Kūpinātā gaļa piedod tradicionālu Ziemassvētku garšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko