Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Sestdienas receptes- Kūpināto zivtiņu vilinājums

Latvietis un kūpinātas zivis – tas ir stāsts, īpaši jau vasarā. Par braukšanu caur mazajiem piejūras ciemiem, piestāšanu sētās, kur svaigi nokūpinātas zivis, sapirkšanos nereti par daudz un tā tālāk. Man ar kūpinātām zivtiņām mieloties vislabāk patīk jūras malā bez galda piederumiem, ar kādu malku auksta alus vai baltvīna, bet mājās jau var arī pagatavot ko vairāk.

 

Karsti kūpinātas foreles delikatese

Ļoti gards uz kraukšķīgām maizītēm smērējamais – pagatavots tas var pāris dienu glabāties ledusskapī, ja vien neuznāk vēlme visu apēst jau pirmajā dienā. Kazas siers ir gaumes lieta – man garšo ļoti, bet, ja kādam neiet pie dūšas, tad var nelikt.

20 minūšu/vienkārši/ar maizītēm trim ēdājiem

Sastāvdaļas

  • karsti kūpinātas foreles
  • gabals (ap 300 g)
  • 1 kārbiņa svaigā
  • krēmsiera (ap 170 g)
  • 50 g mīkstā kazas siera
  • 1/2 citrona
  • šļuka olīveļļas
  • 1 tējk. zivju vai austersēņu mērces
  • neliels saišķītis diļļu
  • 1 ēdamk. kapātu svaiga koriandra vai pētersīļu lapiņu
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Foreli atbrīvo no ādas un asakām.

2. Svaigo krēmsieru, kazas sieru, olīveļļu, apmēram ēdamkaroti citrona sulas, zivju mērci un zaļumus liek blenderī. Pierīvē miziņu no ½ citrona un visu sablendē.

3. Tad liek klāt foreles fileju un vēl mazliet blendē – tikai tik daudz, lai fileja sadalās. Pieber sāli, piparus pēc garšas. Tad pagaršo, vai netrūkst sāls un piparu, un gatavs!

4. Smērē uz svaigi apgrauzdētām maizītēm, krekeriem, grauzdiņiem. Ļoti saderīgi ar zaļiem, svaigiem salātiem, mīksti vārītām olām, kā arī visādi citādi pēc vēlēšanās. Lai labi garšo!

 


Kartupeļu salāti ar jūras asari un kaperiem

Vienlaikus sātīgi, bet viegli, ar spirdzinošām sarkano sīpolu un kaperu notīm, šie kartupeļu salāti ir īsteni vasarīgs ēdiens. Tāds, ko var ēst gan no rīta, gan vakarā, gan paņemt līdzi piknikā.

20 minūšu (plus kartupeļu novārīšana )/viegli/2-3 porcijas

Sastāvdaļas

  • 8–10 mazu kartupelīšu
  • 1 karsti kūpināts jūras asarītis
  • (ap 300–400 g)
  • 2 svaigi lauku gurķi
  • dilles
  • 1 neliels sarkanais sīpols
  • 4–6 paipalu oliņas
  • kaperi (lielie vai mazie, kā labāk patīk)

Mērcītei

  • 2–3 ēdamkarotes olīveļļas (ar maigu garšu)
  • 1 tējkarote ābolu etiķa
  • 1 tējkarote sojas mērces
  • ½ tējkarotes Dižonas sinepju
  • cukurs, sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Gatavošana

1. Novāra sālsūdenī kartupelīšus ar visu mizu. Izvāra arī paipalu oliņas un noliek atdzesēties.

2. Asarim novelk ādu, izņem asakas un fileju ar pirkstiem sadala gabaliņos – tā pati labi sadalās pa šķiedrām.

3. Ļoti sīki sakapā sarkano sīpolu. Gurķus sagriež plānās šķēlēs un bļodiņā samaisa ar sakapātām dillēm un mazliet sāls.

4. Pagatavo mērcīti – burciņā ielej olīveļļu, etiķi, sojas mērci, pieliek sinepes, kā arī sāli, piparus un cukuru pēc garšas. Burciņu aizskrūvē un labi sakrata.

5. Atdzisušos kartupeļus nomizo (es mizu atstāju) un sagriež šķēlītēs. Kārto tās uz šķīvja pamīšus ar diļļainajām gurķu šķēlītēm un asara fileju. Noloba oliņas, pārgriež uz pusēm un arī liek pie salātiem.

6. Pārkaisa sakapātos sīpolus, pārlaista visu ar mērcīti, dekorē ar kaperiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata