Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

SestDienas receptes: Marokas sildošais vakars

Pagājušajā nedēļā pabijām Libānā, šoreiz – pāri Vidusjūrai uz Maroku. Tur ir silti un ēdieni ir aromātiski un garšvielām piesātināti, tāpēc nosaluša latvieša vēderam ziemā īsti reizē! Uzmeistarosim vienu izcilu garšvielu mērci un otrā ēdienā šo mērci izmantosim gatavošanas procesā

Harisa – brīnumainā

Šī garšvielotā mērce ir kā noslēpumaina un karstasinīga afrikāņu princese: saldena, ar dūmakainu piesitienu, pietiekami pikanta, bet ne par asu. Ja to grib nosaukt pavisam piezemēti, tad var teikt "marokāņu kečups". Bet, galvenais, – tā ir pagatavojama pusstundā un, glabāta ledusskapī, lietojama vismaz nedēļu!

Rekomendēju izmantot mazāk asas čili šķirnes, piemēram, Ancho vai Guajillo, bet, ja tādas nevar dabūt, ņem, kādas ir, tikai jārēķinās, ka asums rezultātā var būt ļoti spēcīgs.

30 minūtes/  ap 300ml mērces/ nav grūti  

Sastāvdaļas

  • 2 sarkanās paprikas
  • 5–7 kaltēti čili pipari
  • 2 ēd. k. tomātu pastas
  • 2 palielas ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. ķimeņu
  • 2 tējk. koriandra graudu
  • 2 tējk. kumīna sēklu
  • sāls pēc garšas
  • svaigi spiesta sula no ½ normāla citrona
  • 2 ēd. k. vai vairāk (pēc vajadzības) olīveļļas

Gatavošana

1. Paprikas pārgriež uz pusēm, tad vēl uz pusi un izņem sēklas. Pārslaka mazliet ar eļļu, apviļā un liek ar mizas pusi uz augšu uz cepampapīra cepties 200–220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm vai tik ilgi, kamēr uz miziņas parādās brūnas apcepšanās "tulznas".

2. Tikmēr sausā pannā maisot apgrauzdē ķimenes un koriandra graudus, līdz tie sāk skaisti smaržot. Pēc tam mazliet apcep arī ķiploka daivas.

3. Kaltētos čili liek katliņā, pārlej ar ūdeni, lai nosedz, un uz nelielas uguns minūtes desmit pavāra, līdz tie kļūst mīksti un aromāti "atveras". Tad nokāš, padzesē mazliet un izņem sēklas (ar sēklām krietni pieaugs asuma pakāpe – ja nu to gribas, var atstāt).

4. Apgrauzdētās sēklas saberž piestā vai samaļ dzirnaviņās. Ceptajām paprikām noņem miziņas, bet mīkstumu pievieno samaltajām garšvielām. Pieliek arī no sēklām atbrīvotos čili piparus, pārējās sastāvdaļas un visu sablendē. Ar sāli pieregulē garšu un ar olīveļļu – konsistenci. 

 


Sakņu sautējums ar harisu

It kā gandrīz latviešu stilā, tomēr, pateicoties garšvielu ansamblim, pavisam citas garšas sautējums. Var gatavot pannā vai katlā, bet, ja mājās ir tadžina, tad šajā traukā. Es liku pannā, nekādas vainas! Recepte visnotaļ variējama, īpaši jau dārzeņu jomā – ja gribas, var pievienot arī ziedkāpostu, brokoli u. c.

Sautējumam kāļa vietā var pievienot arī saldo kartupeli vai, ja patīk, abus divus.

Sastāvdaļas

  • 2 sīpoli
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 kartupeļi
  • 2 burkāni
  • 1 vidējs kālis eļļa cepšanai
  • 1 tējk. maltu koriandra sēklu
  • 1 tējk. maltu kumīna sēklu
  • ½ tējk. kurkumas
  • 2 ēd. k. harisas pastas (skat. otru recepti)
  • 1 mazā kārbiņa konservētu tomātu savā sulā
  • 2 saujas rozīņu vai kapātu aprikožu
  • 250 ml buljona
  • 1 mazā kārbiņa konservētu turku zirņu
  • sula no ½ citrona
  • 1 buntīte svaigu pētersīļu
  • sāls un cukurs pēc garšas 

Gatavošana

1. Sīpolus sakapā. Kartupeļus, burkānus un kāli nomizo, sagriež ripiņās un gabaliņos. Pannā sakarsētā eļļā apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, pievieno sīki sakapātas ķiploka daivas, vēl pacep īsu brīdi, tad pieliek arī pārējās saknes.

2. Pieber sāli un garšvielas, kā arī harisas mērci, apmaisot mazliet apcep. Tad pievieno konservētos tomātus, rozīnes vai aprikožu gabaliņus, pielej arī buljonu.

3. Vāra uz nelielas uguns 15 minūšu, līdz saknes gandrīz mīkstas. Pievieno turku zirņus, citrona sulu, sīki sakapātus pētersīļus un vēlreiz uzvāra. Pagaršo, vai nevajag vēl sāli vai cukuru (skābuma neitralizēšanai), vai harisas mērci.

4. Pasniedz ar kuskusu, rīsiem vai maizi un papildu zaļumiem. Labi piederas arī skābais krējums vai bezpiedevu jogurts, un tie, kam patīk, –1 klāt var pielikt papildu harisas mērcīti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata