Krēmīgie olu salāti ar šķiņķi, marinētiem gurķiem un redīsiem
Šie ir salātiņi par tēmu "komforta ēdiens" – maigi un vienlaikus kraukšķīgi, viegli pikanti un tīkami sātīgi. Piestāv gan brīvdienu brokastīm, gan dārza svētku ballītei kā piedeva gaļas ēdieniem vai grilētiem dārzeņiem, gan labs variants līdzņemšanai, dodoties piknikā.
Pagatavošanas laiks: 10 minūšu (+8 minūtes olu vārīšanai)
Daudzums: 2 palielas porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 4 cieti vārītas olas
- 2 ēd. k. majonēzes
- 1 ēd. k. skābā krējuma
- 2 ēd. k. saldā krējuma
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- 1–2 ēd. k. gurķu marinādes
- sāls un svaigi malti pipari pēc garšas (labāk baltie pipari)
- 40 g vārīta šķiņķa
- 3 nelieli marinēti gurķīši
- 4 redīsi
- zaļie lociņi pasniegšanai
Gatavošana
1. Vārītas olas atdzesē, noloba, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem dzeltenumus. Tos liek atsevišķā bļodiņā un saspaida ar dakšiņu.
2. Dzeltenumiem pievieno majonēzi, skābo un saldo krējumu, sinepes, kā arī gurķu marinādi. Samaisa viendabīgā mērcē, pēc garšas pieber sāli un piemaļ piparus.
3. Olu baltumus sagriež mazos gabaliņos, tāpat sagriež arī šķiņķi un marinētos gurķīšus. Redīsus sagriež plānās pusripiņās. Visu ber salātu bļodā, pievieno olu dzeltenumu mērci un samaisa.
4. Pagaršo, vai kā netrūkst. Pasniedz ar pārkaisītiem zaļajiem lociņiem
Zemeņu tiramisu variācija
Garšīgs un smaržīgs deserts, variācija par tēmu "tiramisu". Salīdzinot ar klasisko kafijas, šis izceļas ar zemeņogu un apelsīnu aromātisko svaigumu. Kā mēdz teikt, kas nu kuram labāk patīk!
Pagatavošanas laiks: 15 minūšu (+savilkšanās laiks 30 min.)
Daudzums: 6 porcijas
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Sastāvdaļas:
- 800 g zemeņu
- 2 ēd. k. šķidra medus
- 100 g cepumu Dāmu pirkstiņi
- 6 ēd. k. svaigi spiestas apelsīnu sulas
- 6 ēd. k. apelsīnu liķiera Cointreau (vai aizstāj ar apelsīnu sulu)
- 500 g maskarpones
- 4 olu dzeltenumi (svaigā veidā, jāizmanto uzticamas oliņas)
- vaniļas cukurs pēc garšas
- 30 g riekstu dekorēšanai (man bija Brazīlijas, var arī nesālītas pistācijas, lazdu riekstus vai mandeles)
Gatavošana
1. Zemenes notīra, nomazgā, pārgriež uz pusēm, lielākas ogas četrās daļās. Ogām pārlej šķidru medu un ar karoti uzmanīgi iemaisa zemenēs. Ja nav medus, var pārkaisīt pūdercukuru.
2. Cepumus pārlauž uz pusēm un vēl mazākās daļās un sadala pa deserta trauciņiem. Ja gatavo tiramisu lielākā daudzumā, cepumus var atstāt veselus un kārtot taisnstūrainā, lēzenā traukā.
3. Izspiež apelsīnu sulu (ja lieto liķieri, to sajauc ar apelsīnu sulu) un pārlej cepumiem. Tiem jābūt viegli mitriem, nevajag apliet par daudz, lai neizšķīst. Virsū liek sagrieztās zemenes ar medu.
4. Olu dzeltenumus samaisa ar vaniļas cukuru (pēc garšas). Pievieno maskarponi un maisa, līdz izveidojas vienmērīga masa. To pārklāj zemenēm un desertu liek ledusskapī uz pusstundu, lai mazliet savelkas. Pasniedzot var pārkaisīt ar riekstiem un dekorēt ar zemenēm.