Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Demokrātiski greznam piknikam

Jūnija receptēs, aicinot izmēģināt aukstus un atdzesētus ēdienus, nebūt negribējām, lai šis kļūst arī par auksto mēnesi dabā, tādēļ jūnija pats sākums drusku sabaidījis. Tomēr tālāk viss izskatās jau atkal labi, siltums atgriežas, un līdz ar to arī aukstajiem ēdieniem galdā, piknikos vai jebkur, kur vien vasarā ir patīkami ieturēt maltīti, atkal ir vieta. Šoreiz – vieni salāti un pesto, tā sakot, vietējā gaumē, ko var likt pie visa kā.

Jauno kartupeļu un sparģeļu aukstie salāti

Dārza svētku vai piknika maltītes nagla – šie salāti patiešām pelnījuši šādu titulu! Jaunie kartupelīši, vietējie sparģeļi, ķirštomātiņi krāsainībai, smalki kapāts sīpols stiprākai niansei, dilles un pāri visam garda sinepju mērcīte. Lai labi garšo!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 - 3 porcijas 

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 300 g nelielu jauno kartupelīšu
  • 1 vidējs sarkanais sīpols
  • 250 g zaļo sparģeļu
  • 150 g ķirštomātiņu
  • saišķītis svaigu diļļu

Mērcei:

  • 6 ēd. k. olīveļļas
  • 1 ēd. k. baltvīna etiķa
  • 1 ēd. k. citrona sulas
  • 1 ēd. k. majonēzes
  • 1 ēd. k. Dižonas sinepju
  • sāls un cukurs pēc garšas

Teorētiski salātus var gatavot arī no vārītiem kartupeļiem un piecas minūtes apvārītiem sparģeļiem, bet ir pamatotas aizdomas, ka krāsnī cepti ir garšīgāki.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus ar visu mizu novāra 10 minūšu. Tikmēr sparģeļiem nogriež cietos galiņus un pašus sagriež uz pusēm vai trīs daļās (atkarībā no garuma, lai sanāk kumosa lieluma posmiņi).

2. Apvārītos kartupeļus nokāš, pārgriež uz pusēm, ber bļodā, pievieno sparģeļus, pārslaka ar olīveļļu, apmaisa un ber uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūšu, un pēdējās minūtēs var uzregulēt grila režīmu, lai smuki aprauj.

3. Tikmēr ņem mazu burciņu, saliek tajā visas mērces sastāvdaļas, aizskrūvē ciet un rūpīgi sakrata. Pagaršo, vai kā netrūkst, un, ja vajag, papildina.

4. Apceptos kartupeļus un sparģeļus atdzesē, ber lielā salātu bļodā, pievieno uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, sīki sakapātu sarkano sīpolu un dilles. Pārlej ar pagatavoto mērcīti, apmaisa, un gatavs!

 

Demokrātiskais bazilika pesto ar zemesriekstiem

Var jau būt, ka itāļu gurmāni sašutumā novēršas, dzirdot, ka pesto receptē pīniju riekstus aizstāj ar zemesriekstiem un parmezānu ar Holandes sieru, bet… ieteiktu viņiem vispirms pagaršot un tad sašust. Jo šis pesto ir varen labs!

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 21 feina burciņa (ledusskapī var droši glabāt nedēļu)

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 1 podiņš svaiga bazilika, pirkts lielveikalā (man bija latviešu audzētais Letis)
  • 200 ml neitrālas garšas augu eļļas
  • 70 g blanšētu zemesriekstu
  • 70 g Krievijas, Holandes vai līdzīga siera
  • svaigi spiesta sula no ½ citrona
  • sāls pēc garšas

Svarīgi, lai siers būtu kvalitatīvs – pietiekami stingrs, viegli sarīvējams uz smalkās rīves, nevis pārlieku mīksts un ķepīgs.

Pagatavošana:

1. Sausā pannā apcep blanšētos zemesriekstus (blanšētie ir bez brūnajām čaulām), līdz tie sāk smaržot un kļūst zeltaini brūni, bet nedrīkst pieļaut apdegšanu.

2. Bazilikam noplēš no kātiem lapiņas – izmanto tikai tās. Ber blendējamā traukā (es izmantoju rokas blenderi), pielej eļļu, citrona sulu, pievieno riekstus un sablendē viendabīgā masā (ne pavisam viendabīgi, lai paliek riekstainu graudiņu struktūra).

3. Uz smalkas rīves sarīvē sieru un pievieno jau gandrīz gatavajam pesto. Viegli sablendē un skatās, kāda struktūra – ja gribas biezāku, pievieno vēl sieru, ja šķidrāku – eļļu.

4. Tikai beigās pieber sāli pēc garšas, jo arī siers ir sāļš un var sanākt pārspīlēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata