Jauno kartupeļu un sparģeļu aukstie salāti
Dārza svētku vai piknika maltītes nagla – šie salāti patiešām pelnījuši šādu titulu! Jaunie kartupelīši, vietējie sparģeļi, ķirštomātiņi krāsainībai, smalki kapāts sīpols stiprākai niansei, dilles un pāri visam garda sinepju mērcīte. Lai labi garšo!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 - 3 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 300 g nelielu jauno kartupelīšu
- 1 vidējs sarkanais sīpols
- 250 g zaļo sparģeļu
- 150 g ķirštomātiņu
- saišķītis svaigu diļļu
Mērcei:
- 6 ēd. k. olīveļļas
- 1 ēd. k. baltvīna etiķa
- 1 ēd. k. citrona sulas
- 1 ēd. k. majonēzes
- 1 ēd. k. Dižonas sinepju
- sāls un cukurs pēc garšas
Teorētiski salātus var gatavot arī no vārītiem kartupeļiem un piecas minūtes apvārītiem sparģeļiem, bet ir pamatotas aizdomas, ka krāsnī cepti ir garšīgāki.
Pagatavošana:
1. Kartupeļus ar visu mizu novāra 10 minūšu. Tikmēr sparģeļiem nogriež cietos galiņus un pašus sagriež uz pusēm vai trīs daļās (atkarībā no garuma, lai sanāk kumosa lieluma posmiņi).
2. Apvārītos kartupeļus nokāš, pārgriež uz pusēm, ber bļodā, pievieno sparģeļus, pārslaka ar olīveļļu, apmaisa un ber uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūšu, un pēdējās minūtēs var uzregulēt grila režīmu, lai smuki aprauj.
3. Tikmēr ņem mazu burciņu, saliek tajā visas mērces sastāvdaļas, aizskrūvē ciet un rūpīgi sakrata. Pagaršo, vai kā netrūkst, un, ja vajag, papildina.
4. Apceptos kartupeļus un sparģeļus atdzesē, ber lielā salātu bļodā, pievieno uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, sīki sakapātu sarkano sīpolu un dilles. Pārlej ar pagatavoto mērcīti, apmaisa, un gatavs!
Demokrātiskais bazilika pesto ar zemesriekstiem
Var jau būt, ka itāļu gurmāni sašutumā novēršas, dzirdot, ka pesto receptē pīniju riekstus aizstāj ar zemesriekstiem un parmezānu ar Holandes sieru, bet… ieteiktu viņiem vispirms pagaršot un tad sašust. Jo šis pesto ir varen labs!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 21 feina burciņa (ledusskapī var droši glabāt nedēļu)
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 1 podiņš svaiga bazilika, pirkts lielveikalā (man bija latviešu audzētais Letis)
- 200 ml neitrālas garšas augu eļļas
- 70 g blanšētu zemesriekstu
- 70 g Krievijas, Holandes vai līdzīga siera
- svaigi spiesta sula no ½ citrona
- sāls pēc garšas
Svarīgi, lai siers būtu kvalitatīvs – pietiekami stingrs, viegli sarīvējams uz smalkās rīves, nevis pārlieku mīksts un ķepīgs.
Pagatavošana:
1. Sausā pannā apcep blanšētos zemesriekstus (blanšētie ir bez brūnajām čaulām), līdz tie sāk smaržot un kļūst zeltaini brūni, bet nedrīkst pieļaut apdegšanu.
2. Bazilikam noplēš no kātiem lapiņas – izmanto tikai tās. Ber blendējamā traukā (es izmantoju rokas blenderi), pielej eļļu, citrona sulu, pievieno riekstus un sablendē viendabīgā masā (ne pavisam viendabīgi, lai paliek riekstainu graudiņu struktūra).
3. Uz smalkas rīves sarīvē sieru un pievieno jau gandrīz gatavajam pesto. Viegli sablendē un skatās, kāda struktūra – ja gribas biezāku, pievieno vēl sieru, ja šķidrāku – eļļu.
4. Tikai beigās pieber sāli pēc garšas, jo arī siers ir sāļš un var sanākt pārspīlēt.