Vienkārši garšīgie vistas salāti
Šis ir vistas salātu variants, kuru var pielāgot gan viesībām, gan ikdienai. Var pasniegt vienkārši kā salātus, var uz grauzdētām maizītēm, var pildīt tortiljās vai baudīt kopā ar grilētiem dārzeņiem – kā sirds un vēders vēlas!
Pagatavošanas laiks: 15minūtes
Daudzums: 4 porcijas
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Sastāvdaļas:
- 350 g ceptas vai vārītas vistas gaļas (der dažāda – stilbu, šķiņķīšu, filejas gaļa bez ādas un kauliem)
- 1 selerijas kāts
- ½ paliela ābola (sulīgi saldskāba, piemēram, zaļā Granny Smith)
- ½ neliela sarkanā sīpola
Mērcei:
- 50 g majonēzes
- 50 g skābā krējuma
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- 1 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
- sauja sakapātu pētersīļu
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Salātiem var pievienot arī svaigus gurķus, konservētu kukurūzu, avokado un citus labumus pēc ieskatiem.
Gatavošana:
1. Vistas gaļu sagriež mazos gabaliņos, sīpolu smalki sakapā, ābolu un selerijas kātu arī sīki sagriež. Visu ber salātu bļodā.
2. Atsevišķā traukā liek majonēzi, krējumu, sinepes, svaigi spiestu citrona sulu, sīki sakapātus svaigus pētersīļus, sāli un piparus – visu samaisa viendabīgā mērcē.
3. Mērcīti lej pie salātiem, rūpīgi izmaisa, pagaršo, vai vēl ko nevajag papildināt.
4. Ja ir laiks, var atļaut salātiem ievilkties, ja ne – arī nebūs ne vainas. Pasniedz uz grauzdētām maizītēm vai pie grilētiem dārzeņiem.
Aukstā biešu zupa ar olu
Sāksim auksto zupu sezonu ar klasiku! Bet kas tad ir klasika? Kā zināms, piemēram, rasola gadījumā klasika katram nozīmē ko citu, un arī tādas vienas patiesi ideālās aukstās biešu zupas jau nemaz nav. Tāpēc, lūk, viena no versijām!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes (+ atdzesēšanas laiks)
Daudzums: 4-6 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta
Sastāvdaļas:
- 1 burka (750 g) marinētu, rīvētu biešu
- 1 svaigs garais gurķis
- 3 vidēji marinēti gurķi
- 3 cieti vārītas olas
- ap 1,5 l kefīra vai paniņu
- ap 100 ml marinētu gurķu marinādes
- 1 tējk. sinepju
- sāls pēc garšas
- ūdens pēc vajadzības
- dilles un lociņi
Gatavošana:
1. Liek marinētās bietes ar visu šķidrumu katlā vai lielā bļodā. Pielej kefīru vai paniņas.
2. Gurķus sagriež sīkos kubiciņos vai sarīvē (gaumes jautājums), olas tāpat. Visu ber klāt bietēm, samaisa.
3. Pievieno sinepes, sāli un gurķu marinādi, kā arī ūdeni pēc vajadzības – skatoties, cik biezu vai šķidru gribas zupu. Pagaršo, vai kā netrūkst.
4. Iemaisa zupā zaļumus – tradicionāli sīki sakapātas dilles un, ja patīk, arī zaļos lociņus. Tad zupu ieliek ledusskapī atdzesēties un lai garšas savelkas. Pasniedz galdā aukstu un atsvaidzinošu!